Loading...
Interviews

Mother’s Finest gaat verjongingskuur tegemoet

De livereputatie van de Amerikaanse funkrockband Mother’s Finest staat als een huis. Al bijna vijf decennia lang. Toch vraagt blikvanger Joyce Kennedy zich af, hoe lang zij dit nog kan blijven doen.

Terwijl de band een soundcheck doet in de zaal waar ze die avond zal optreden, heeft zangeres Joyce ‘Baby Jean’ Kennedy zich even terug getrokken op haar hotelkamer.

“De rest van de band is net weg en ik doe het nu een beetje rustig aan. We hebben een lange rit achter de rug. Maar de tournee door Europa loopt lekker hoor, alle shows zijn uitverkocht. Ach, we doen het niet zo slecht.” Een daverende lach volgt.

Dit jaar wordt de frontvrouw van Mother’s Finest zeventig jaar. Voor grote successen als Baby Love en Piece Of The Rock moet je afdalen naar de jaren zeventig. Als liveband geniet ‘MF’, zoals Kennedy haar club noemt, tot op de dag van vandaag een onverwoestbare reputatie. Energiek, explosief en funky zijn veelgebruikte termen. Maar al die inspanningen eisen ook hun tol.

“Een tour is slopend. Optreden, reizen, interviews geven – het is een uitputtingsslag. Je moet weten dat we al veel minder doen dan in het verleden. Toen tourden we vaker en intensiever. Tegenwoordig neem ik meer rust en ben ik zuinig zijn op mijn lichaam en stem. Ik ben geen vijfentwintig meer. Onze setlist stellen we zo samen, dat ik niet meer anderhalf uur lang achter elkaar hoef te knallen.”

Ook de originele bandleden Glenn ‘Doc’ Murdock (tevens Kennedy’s echtgenoot), Gary ‘Moses Mo’ Moore en Jerry ‘Wyzard’ Seay hebben een respectabele leeftijd bereikt. Toch spelen ze elke avond of hun leven ervan afhangt.

“We zijn in een prima conditie. Of ik aan sport doe? Welnee, ik ben vreselijk lui. Maar we hebben een gezonde, positieve instelling. Ik mediteer vaak, bovendien ben ik al meer dan dertig jaar vegetariër. Op het podium breng ik een boodschap van liefde en funk. Als je dat met passie doet, krijg je veel van het publiek terug. En dat geeft kracht.”

De relatie met het Nederlandse publiek is bijzonder. Mother’s Finest heeft hier altijd meer succes gehad dan in eigen land. “Jullie staan overal open voor. In de VS hebben ze MF altijd een vreemde band gevonden. Wij pionierden door funk te combineren met rockmuziek. In bepaalde delen van Amerika pikten ze dat niet. Rock was het domein van blanke muzikanten, niet van zwarte. En dan waren we ook nog eens een multiraciale band met zwarte en blanke leden. Je begrijpt dat dit niet overal in goede aarde viel.”

Joyce Kennedy maakte op jonge leeftijd al kennis met de wereld van de popmuziek. In ’63 nam zij haar eerste single op. “Ik was jong en zocht uitdaging. Darling I Still Love You werd een lokaal, soulvol hitje, maar ik wilde iets anders. Toen ik Glenn ontmoette en later Garry en Jerry, gingen we bewust op zoek naar vernieuwing. De funkrock van MF was het resultaat. Veel bands hebben daar later dankbaar gebruik van gemaakt. En dat is prima. Ik moet wel zeggen dat ik die vernieuwingsdrang bij de jonge generatie mis. Ze maken liedjes, maar die klinken allemaal hetzelfde.”

Met de komst van drummer Dion Derek Murdock is de gemiddelde leeftijd van de band aanzienlijk gedaald. Dion is de zoon van Joyce en Glenn. Hoe bevalt dat eigenlijk, in een band met je man en je zoon? “Geen commentaar, haha. Laat ik je dit zeggen: als we op tour zijn, is Glenn niet mijn man en Dion niet mijn zoon. Er is dan sprake van een puur zakelijke relatie.”

Waar ze wel meer over kwijt wil, is de toekomst. “In april en mei komen we weer naar Europa. Dan met twee achtergrondzangeressen erbij. Zij voegen jeugd en energie toe aan MF. Er zijn nummers als Love Changes, Tell Me en I Can’t Believe die het publiek graag wil horen, maar ik niet meer kan doen. Die meiden wel.

Ja, ik denk steeds vaker na over mijn pensioen. Misschien dat een van de twee zangeressen op den duur mijn plek kan innemen. Visueel is dat ook aantrekkelijker. Wat dat betreft bestaat er een ongelijkheid tussen de seksen. Bij mannen wordt er lang niet zo kritisch gekeken. Die kunnen doorgaan zolang ze willen. Maar bij vrouwen ligt dat anders. Daarom wil ik over het al dan niet stoppen zélf het besluit nemen. Als anderen dat voor je gaan doen, ben je te laat.”

Mother’s Finest: Burgerweeshuis Deventer 10/2, TivoliVredenburg Utrecht 28/4, Ribs & Blues Raalte 19/5, Luxor Live Arnhem 20/5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *