Loading...
Interviews

Vaarwel Grasnapolsky

Grasnapolsky. Foto Nathan Reinds

Dit weekend verwelkomt Radio Kootwijk voor de vijfde keer Grasnapolsky. Voor het laatst. Het muziek-, kunst- en natuurfestival gaat na deze editie op zoek naar een nieuwe locatie.

Met gemengde gevoelens neemt festivaldirecteur Mariska Berrevoets afscheid van het markante zendgebouw op de Veluwe. Radio Kootwijk past weliswaar bij de kernwaarden van het bijzondere winterevenement, toch is het tijd voor vernieuwing.

“Grasnapolsky is een festival waar je een weekend lang kunt genieten van popmuziek en kunst”, vertelt Berrevoets. “De eerste editie organiseerden we in een oud koetshuis in Amelisweerd bij Utrecht, maar dat bleek te krap bemeten. Daarom gingen we op zoek naar een grotere, maar minstens zo unieke locatie midden in de natuur. Een plek waar je juist geen festival verwacht, zeker niet in de winter. Zo kwamen we bij Radio Kootwijk terecht.”

Berrevoets kan over de stek waar het festival vijf jaar lang gehuisvest was, lyrisch uitweiden. Toch zegt ze het monumentale gebouw vaarwel. “We hebben alle hoeken en gaten gebruikt. Elk element dat het pand en zijn omgeving zo speciaal maakt, hebben we belicht. De architectuur, geschiedenis en natuur, het is allemaal aan bod gekomen. We hebben het toegankelijk gemaakt en erover verteld. Maar we willen niet in herhaling treden. Het wordt tijd om te verkassen.”

In de afgelopen jaren heeft Grasnapolsky honderden optredens over de vloer gehad. Want hoewel het driedaagse festival volop aandacht besteedt aan natuur (er worden wandeltochten met de boswachters van Staatsbosbeheer georganiseerd), kunst en geschiedenis, is het vooral een muziekevenement. Maar ook dat staat in het teken van ‘ontdekken’.

“Op een kleinschalige manier nieuwe muziek ontdekken, dat is waar Grasnapolsky voor staat. Ook dit weekend gebruiken we daarvoor zoveel mogelijk ruimtes in en om het gebouw. Op sommige momenten kan het dan dringen worden, maar dat overkomt je ook op festivals als Le Guess Who? en Eurosonic. We ontvangen jaarlijks zo’n vijftienhonderd bezoekers en dan kan het soms even druk zijn.”

Berrevoets hoopt dat de nieuwe locatie volgend jaar iets meer ruimte te bieden heeft. Het festival wil groeien zonder dat het ten koste gaat van het intieme karakter. “Op Grasnapolsky zul je nooit op een grasveld met tienduizend man naar een band staan te kijken. Dat is niet ons doel. We merken wel dat Grasnapolsky steeds bekender en populairder wordt. Aan die natuurlijke groei willen we graag tegemoet komen.”

Het originele winterfeest heeft zich een plek weten te verwerven in het toch al zo volle festivallandschap. “Je merkt dat de mensen de naam Grasnapolsky kennen. Radio Kootwijk heeft daar natuurlijk aan bijgedragen. Maar ook bands die hun eerste optreden bij ons hebben gedaan, zorgden voor een grotere naamsbekendheid. Indierockband Klangstof bestond amper toen ze door onze programmeur werd geboekt. Anderhalf jaar later stonden ze op Lowlands en Coachella, een van de belangrijkste rockfestivals in Californië.”

Enthousiast is de festivaldirecteur – Mariska Berrevoets is opvallend genoeg een van de weinige vrouwen in dit metier – over het programma van dit jaar. “Muzikaal gezien verwacht ik dat Grandbrothers een hoogtepunt gaat worden. Ik vind het een echte Grasnapolsky-act. Het is een duo uit Düsseldorf dat een instrumentale mix produceert van minimalistische piano en hypnotiserende ambient (rustige, uitgesponnen muziek met elektronische instrumenten). Je hoort invloeden uit pop, elektronische én klassieke muziek. Die combinatie past goed bij deze entourage. Dat gaat magisch worden.”

Ook kunst neemt een prominente plaats in. “We hebben dit jaar gekozen voor het thema ‘Ver Weg / Dichtbij’. Dat is een knipoog naar ons vertrek uit Radio Kootwijk. Het lijkt ver weg, maar omdat we al snel op zoek gaan naar een nieuwe stek, komt het dichtbij. Je kunt het thema ook koppelen aan de communicatieve betekenis van Radio Kootwijk. De zender zorgde voor een radioverbinding tussen ons land en Nederlands-Indië. Ver weg werd zo dichtbij. Diverse kunstenaars gaan aan de haal met het thema en tonen dit weekend hun creaties.”

Welke locatie kan concurreren met het zeldzame karakter van Radio Kootwijk? “Dat hebben wij ons ook afgevraagd. Maar er zijn weldegelijk bijzondere plekken elders in het land te vinden: een oude leegstaande fabriek of een klooster. We sluiten niks uit. De zoektocht is reeds in gang gezet. Staatsbosbeheer, eigenaar van Radio Kootwijk, denkt met ons mee. Net als onze bezoekers. Ook zij mogen suggesties doen. Met filmpjes op onze website houden we iedereen op de hoogte. Of we al locaties op het oog hebben? Jazeker, maar die ga ik niet verklappen.”

Grasnapolsky, Landal Rabbit Hill en Radio Kootwijk: vrijdag, zaterdag en zondag 2/3/4 februari. www.grasnapolsky.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *