Loading...
Interviews

Electric Six: Gewoon een rockband, maar dan anders

Dick Valentine

Voor Electric Six uit Detroit ligt het allemaal niet zo moeilijk. Het is gewoon een rockband. Maar wel een van het eigenzinnige soort.

Al die analyses. Zanger Dick Valentine moet er niet veel van hebben. “Ach, je moet niet te veel achter onze muziek zoeken. Electric Six is in de eerste plaats een rockband. We doen wat we leuk vinden en hebben maar één doel: gein trappen.”

Zoals Valentine het voorspiegelt, klinkt het simpel. Maar de frontman van het zestal schaakt op meer borden tegelijk. Zelfs een telefonisch interview combineert hij met het verzorgen van zijn drie maanden oude dochter. Zij laat zich tijdens het gesprek regelmatig horen, wat de vader overigens nauwelijks van de wijs brengt.
“Ik zit hier met een baby op schoot. Zij is er de reden van dat onze tour is uitgesteld. Oorspronkelijk zouden we in november naar Europa komen, maar het liep anders. Misschien nemen we na deze tour een jaar vrij. Er zijn meer bandleden die te maken krijgen met gezinsuitbreiding.”

Dick Valentine, die eigenlijk Tyler Spencer heet, is een genie. Niet alleen weet hij de kleine een half uur onder controle te houden, ook heeft hij een neus voor pakkende melodieën. Al wil hij over zijn compositorische kwaliteiten niet pocherig doen.

“Ik houd van goede liedjes en probeer die zo lekker mogelijk te laten klinken. Dat is alles. De ene keer dompelen we een nummer in een hardrock saus, een andere keer geven we het een disco- of countrysfeertje mee. Voor ons is het allemaal rock ’n roll. De laatste tijd luister ik veel naar Depeche Mode. Sommige mensen wringen zich in allerlei bochten om hun muziek te omschrijven: synthpop en dat soort flauwekul. Voor mij is het gewoon een rockband.”

De 46-jarige Valentine doet er luchtig over, maar alle albums van Electric Six blinken uit in veelzijdigheid. Ook het laatste album How Dare You is een opwindende stortvloed aan stijlen. Opener Chicken Wine is een springerig punkrocknummer, Arrive Alive een degelijke hardrockstamper, She’s A Forgery een ode aan de Britse jaren tachtig pop van ABC. Sex With Somebody swingt als een track van hiphopcollectief OutKast.

“We zijn een zeskoppige band en ieder heeft een eigen inbreng. Invloeden komen overal vandaan. ABC is inderdaad de band die we in gedachten hadden toen She’s A Forgery opnamen. Niet dat het onze favoriete act is uit die tijd, maar we vonden het gaaf om iets met dat geluid te doen. Ook luisteren we veel naar hiphop en R&B radiostations, waardoor we ook uit die hoek ideeën halen.”

In de twintig actieve jaren van Electric Six was meer dan eens rumoer rond de band. Zo ging ooit het gerucht rond dat plaatsgenoot en voormalig voorman van The White Stripes, Jack White, de achtergrondzang verzorgde op de successingle Danger! High Voltage. “Daar maakten we aanvankelijk een geheimzinnig verhaal van. Maar hij heeft weldegelijk meegezongen. Jack was een bekende van een van onze bandleden en zong tijdens de opnames spontaan mee.”

De cover Radio Ga Ga van Queen en vooral de videoclip ervan zorgde ook voor ophef. Valentine waart daarin rond over een nachtelijk kerkhof als fantoom van Freddie Mercury. Met hazentanden en al. “Radio Ga Ga is nooit een grote hit geweest in de VS, maar wij vonden het een te gek nummer. Dus speelden we het een keer in Londen. Ging het publiek daar helemaal uit z’n dak. Pas later hebben we die clip gemaakt. Nee, niet iedere Queen-fan kon dat waarderen. Maar hey, we zijn maar een rockband, waar maken ze zich druk om.”

Electric Six: Hedon Zwolle vrijdag 16/2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *