Loading...
Interviews

Wildeburg: festival zonder barrières

Foto Niels de Vries

Maurice van de Berkt, organisator van Wildeburg, vertelt over de tweede editie van het bijzondere muziekfestival in de Noordoostpolder.

1. Het Festival
“Wildeburg is een creatief en vrijzinnig festival, waar je kunt genieten van een mix van dance en livemuziek. Er draaien dj’s, maar er zijn ook tal van bands te zien. Een combinatie die je niet vaak tegenkomt en die Wildeburg tot een onderscheidend festival maakt. Maar het gaat verder dan dat. Vrijheid is een van onze kernwaarden. Het gaat er niet om wat niet mag, maar wat juist wel mag. Zo kent Wildeburg geen barrières tussen de camping en festivalterrein. Alles loopt vloeiend in elkaar over. Je kunt zo van je tentje naar een podium lopen, zonder dat je gecontroleerd wordt door de beveiliging.
Op Wildeburg kun je 24 uur per dag feesten. Ook dat is uniek. Het geeft de bezoekers de vrijheid om te kiezen of ze overdag of ’s nachts uit hun dak willen gaan. Wildeburg is een festival voor dag- en nachtdieren.”

Foto Ruben May

2. Het Terrein
“Het was een stevige zoektocht om dit terrein te vinden. Probeer maar eens een plek te vinden waar je een meerdaags festival kunt organiseren en waar de bezoekers een heel etmaal kunnen doorgaan op housemuziek. Waar kampeermogelijkheden zijn én waar je van een mooie, afwisselende natuur kunt genieten. Nou, Netl dus. ‘De Wildste Tuin’ van Nederland. Het is een schitterend recreatiegebied met veel knusse plekjes.
We besteden veel aandacht aan de aankleding van het terrein en krijgen daarbij hulp van een groep creatievelingen. Sommigen hebben zich aangemeld na een oproep op onze site. Wie een goed idee heeft, is van harte welkom.”

3. De Hoofdact
“Wij denken niet in hoofdacts. Andere festivals hebben die vaak wel. Zo’n publiekstrekker moet dan de climax worden. Op Wildeburg gaat die vlieger niet op. Ieder kiest hier zijn eigen hoogtepunt.
Dat neemt niet weg dat we op sommige acts erg trots zijn. We vinden het geweldig dat Colin Benders (Kyteman) komt experimenteren met muziek. Hij is bezig met modulaire synthesizers – bakken van apparaten waar hij zijn composities op ‘speelt’. En wat dacht je van Ebo Taylor, een 81-jarige Ghanese muzikant die zeer invloedrijk is geweest in de Afrobeatmuziek.”

4. De Verrassing
“Dat wordt Otzeki uit Londen. Het zijn twee muzikale neven waar in de toekomst veel van wordt verwacht. Ze hebben een lekkere poppy sound met soulvolle vocalen en minimale beats.
Een andere grote verrassing wordt King Lagoon’s Flying Swordfish Dance Band. Het is onze afsluiter op de zondagavond. Niemand kent de band, maar dat gaat veranderen. Het is een groot gezelschap dat experimentele, bijna psychedelische muziek maakt. Over het optreden van deze fraai verklede muzikanten zal nog lang nagepraat worden.”

King Lagoon’s Flying Swordfish Dance Band Foto James Kendal

5. De Demboela
“De Demboela is een grote tipi, die dit jaar voor het eerst op Wildeburg te vinden is. De bezoekers kunnen naar sprekers luisteren of workshops bezoeken. Het programma is samen met Felix Meritis in Amsterdam (het centrum voor kunst, cultuur en wetenschap) tot stand gekomen. Een van de sprekers is Rein Gerritsen, een voormalige bankrover die uiteindelijk filosoof geworden is. Hij gaat in op de factoren die een mens op het verkeerde pad kunnen brengen. Daar weet hij dus alles van.”

Foto Robin Crebas

6. De Toekomst
“Vorig jaar hebben we Wildeburg voor het eerst georganiseerd. Het succes was overdonderend, de reacties waren lovend. Een perfecte stimulans om verder te gaan. Tot onze verrassing is het festival nu al uitverkocht. Zesduizend tickets zijn over de toonbank gegaan. Wildeburg is wat gegroeid, maar we willen het kleinschalige, intieme karakter van het festival blijven koesteren.
Volgend jaar zal er zeker een derde editie komen. Als je een festival opstart, hoop je dat het uitgroeit tot een traditie.”

Wildeburg in Netl De Wildste Tuin bij Kraggenburg, vrijdag t/m zondag 14, 15 en 16 juli (uitverkocht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *