Loading...
Interviews

Lowlands is mijlpaal voor Kim Janssen

Voor de Utrechtse singer/songwriter Kim Janssen komt een droom uit. Morgen staat hij op Lowlands. In de India nog wel, een van de prestigieuze podia. In een hip eetcafétje vertelt hij hoe het zover gekomen is.

“Nee, Lowlands stond eigenlijk niet op mijn verlanglijstje”, erkent Janssen. “Natuurlijk wilde ik daar dolgraag staan, maar het leek me net iets te hoog gegrepen.”
Kim Janssen (29) praat als een bedachtzame troubadour. Zijn rustgevende stem contrasteert met het opgewonden gekakel van de overige cafébezoekers. Een dromerige blik en afdwalende ogen maken het plaatje compleet.
“Op Lowlands spelen niet zo veel Nederlandse bands. Daarom beschouw ik het optreden in Biddinghuizen als een mijlpaal. Het is iets waar iedere muzikant van droomt.”
Janssen is bepaald geen regelmatige bezoeker van het festival in de polder. “Ik ben slechts één keer geweest, twee jaar geleden. Dat was tof. Je ziet zoveel bands in een weekend, echt ongelooflijk. Dit jaar zou ik best m’n tentje willen meenemen en drie dagen blijven, maar we hebben zaterdag alweer shows op twee andere festivals staan.”
Eind maart verscheen Cousins, het derde album van Kim Janssen. Het geluid erop is groots en meeslepend. Bij uitstek geschikt voor een festival. “Die ontdekking deed ik een tijdje terug. Ik checkte verschillende bands en merkte dat opzwepende muziek een festival in beweging kan brengen. Maar persoonlijk deed het mij ook wat. Dat was het moment waarop ik me afvroeg: waarom zou ik dat niet eens proberen?”
“Mijn vorige werk was somber en moeilijk, terwijl ik zelf veel naar pop luisterde. Meer pop, maar dan groots en orkestraal, dat wilde ik ook op mijn nieuwe plaat. Ik experimenteerde met blazers, strijkers en synths, maar ook met akoestische gitaren, piano en een pedalsteel. Natuurlijk moest het liedje zelf voorop blijven staan. Ik houd van liedjes die blijven hangen, die je gezelschap houden en uiteindelijk vrienden van je worden.”
Cousins (uitgebracht op Snowstar Records) kreeg lovende kritieken. Vergelijkingen met gelouterde acts als The National en Sigur Rós werden gemaakt. “Het liefst zou ik direct weer een volgend album willen opnemen. Maar ik weet van mezelf dat ik er geen twee in een jaar kan maken. Ik heb de tijd nodig. Vooral voor het schrijven van teksten. Daar ben ik zeer zorgvuldig in.”
De teksten op Cousins grijpen voor een belangrijk deel terug op zijn jeugd in Azië. “Mijn ouders zaten in het ontwikkelingswerk, waardoor ik van m’n tweede tot zestiende levensjaar in Azië ben opgegroeid. Nepal, Cambodja, Thailand – meestal verhuisden we om de drie jaar. Het is niet zo, dat we veel contacten hadden met de inheemse bevolking. Wij woonden tussen de expats in een compound. Toch kregen we best wat mee van zo’n land. Politieke onrusten, stakingen, aardbevingen. Het zijn surrealistische herinneringen voor mij geworden. In beelden, geluiden en geuren. Ik gebruik ze voor mijn teksten. Of die herkenbaar zijn voor mijn ouders? Ik heb geen idee. De beschrijvingen zijn abstract en vertolken mijn gevoel.”

Foto Eric Duijvestijn

Op Lowlands treedt Kim Janssen met een elfkoppige band op. Twee maanden geleden kon hij op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek zijn nieuwe aanpak uittesten. Tussen mega-acts als Arcade Fire en Radiohead. “Dat was geweldig, een totaal andere belevenis dan de intieme clubshows die ik voordien deed. Ik stond ineens voor een veel groter publiek. Het was gaaf om te zien hoe het nieuwe materiaal werd opgepikt. Dat is altijd maar afwachten. Bij een clubshow weet je dat de mensen speciaal voor jou komen. Op een festival is dat niet zo. Dan geeft het een kick als je juist die bezoekers aan je weet te binden.”

Kim Janssen is te zien op Lowlands (18/8), Into The Great Wide Open op Vlieland (1-3/9), Hedon Zwolle (10/12).

Uitverkocht Lowlands viert zilveren jubileum

Lowlands gaat dit jaar haar 25e editie tegemoet. Persvoorlichter Bente Bollmann: “Tijdens dit jubileumjaar kijken we niet veel terug. We kijken liever vooruit. Vandaar de veranderingen op het terrein en het nieuwe artwork. We hebben onszelf de vraag gesteld hoe we het festival zouden opzetten als we opnieuw moesten beginnen. Dit weekend kunnen de bezoekers het resultaat zien. Natuurlijk doen we iets met het jubileum. Op zaterdagochtend hebben we in de Alpha ‘De Grote 25 Jaar A Campingflight to Lowlands Paradise Greatest Hits Sing-along’ met Dolf Jansen en een Nederlandse all-star band.”
Na twee jaren van mindere kaartverkoop is Lowlands nu weer uitverkocht. “Daar zijn we uiteraard blij mee. We hebben altijd vertrouwen gehouden in het concept van het festival, maar de gekte was er even vanaf. Mensen beslissen nu weer op basis van de inhoud van het programma. En dat is alleen maar goed.”

Lowlands Biddinghuizen vrijdag t/m zondag 18, 19, 20 augustus.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *