Loading...
Interviews

Ritmelegendes Sly & Robbie naar Zwolle

slyrobbiepress

Ze werkten met de grootsten uit de popwereld. Nu komen Sly & Robbie naar Zwolle voor een optreden met de Noorse jazztrompettist Nils Petter Molvær.

Nee, Sly Dunbar was niet bekend met het werk van Molvær. De suggestie om met hem samen te werken kwam van hun tourmanager. “Ik had nog nooit van Nils Petter gehoord, laat staan wat van hem beluisterd”, vertelt Dunbar vanuit zijn woonplaats Kingston in Jamaica. “We checkten zijn muziek en waren onder de indruk van zijn experimenten met jazz en elektronica.”

De nieuwsgierigheid naar het onbekende past helemaal in het straatje van Sly & Robbie. Ruim veertig jaar geleden ontmoetten Sly Dunbar en Robbie Shakespeare elkaar in de topzwangere reggaescene van Kingston. Met Bob Marley en Peter Tosh gaven zij richting aan de reggaesound. Vooral op het gebied van de ritmiek waren de twee geluidsbepalend, Sly op drums en Robbie op bas.

“We hebben altijd een open-mind gehad voor muziek”, zegt de 64-jarige Dunbar. “Als tieners luisterden we naar r&b, calypso, rock ’n roll en natuurlijk reggae. Later kwam daar funk en soul bij. Als reggaemuzikanten zijn we altijd op zoek naar een nieuw geluid. Ook de samenwerking met Nils Petter geeft ons weer andere inzichten.”

De mannen kwamen voor het eerst bij elkaar in Zuid Frankrijk, nu twee jaar geleden. “Nils Petter speelde wat voor en wij legden er een reggaebasis onder. Het resultaat klonk fris, alsof we iets nieuws hadden gevonden. We hebben al een behoorlijk aantal optredens gedaan en iedere keer voel je de ‘vibe’. Op het podium, maar ook in de zaal.”

Molvær is bepaald niet de eerste muzikant die met de ‘Riddim Twins’ optrekt. Vanaf het moment dat zij met hun innovatieve aanpak de aandacht op zich weten te vestigen, verdringen zich internationale toppers om met Sly & Robbie te werken. Zo maakten onder meer The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna en Grace Jones dankbaar gebruik van de ritmische hoogstandjes van de twee. Zelfs Serge Gainsbourg en Bob Dylan bleken niet ongevoelig voor hun exotische inbreng.

“Het werken met Bob Dylan was bijzonder. Hij had ons gevraagd voor zijn album Infidels. Zo’n coole gast – hij pakte zijn gitaar en mondharmonica, zette een lied in en zei tegen ons: speel maar mee, dan zien we wel wat het wordt.”

Waar veel duo’s stuklopen, blijven Sly & Robbie een onverslijtbaar tandem. “We hebben allebei geen groot ego, dat is het geheim. Ja, we houden als broers van elkaar. Broers die nooit vergeten zijn waar ze vandaan komen: de achterbuurten van Kingston. Het was een lange en moeilijke weg naar waar we uiteindelijk terecht gekomen zijn. Dat zullen we altijd in ons achterhoofd blijven houden.”

Met een dergelijke staat van dienst is het bijna niet voor te stellen dat de heren nog een grote wens hebben. “We zouden graag Stevie Wonder een keer willen ontmoeten. Dat is er nooit van gekomen. Met hem een plaat opnemen zou een grote eer zijn.” Zonder overdrijving zou je dat een droomcombinatie mogen noemen. Voor Stevie niet minder eervol overigens.

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær: Hedon Zwolle Hedon Zwolle, donderdag 3 november.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *