Loading...
Interviews

“Ik ben een beetje een flierefluiter”

Foto Ronald Hissink
Foto Ronald Hissink

Rob Dekay uit Deventer is genomineerd voor de Talentprijs Overijssel. De andere kandidaten zijn Johanneke ter Stege en Karel J. Schepers. De Talentprijs wordt net als de Cultuurprijs Overijssel vanavond (donderdag 22 september) uitgereikt in Odeon Zwolle.

Voor de cultuurprijs zijn genomineerd: Rodaan al Galidi, Daniël Rowland en Özcan Akyol. De oeuvreprijs gaat naar Herman Finkers.

Wil je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Rob Dekay, een 29-jarige liedjesmaker uit Deventer. Wie mij nog niet kent zou ik aanraden de krant even weg te leggen en mijn naam te gaan googlen. Dekay is overigens een artiestennaam, samengesteld uit de letters D en K, maar dan in het Engels uitgesproken. Het verhaal daarachter is erg lang, dat houden de lezers te goed.”

Waarom moeten we op jou stemmen?

“Dat moet natuurlijk ieder voor zich weten, maar wat ik leuk vind aan de nominatie is dat iemand zonder (muzikale) opleiding in aanmerking kan komen voor deze prijs. Hard werken loont en dat vind ik een mooi gegeven. Op mijn vijftiende heb ik de school verlaten en me in de muziek gestort. In die zin ben ik een autodidact. Het heeft me gebracht waar ik nu ben: ik kan met muziek een boterham verdienen. Het beleg moet ik nog bij mijn vrienden lenen.”

Alle drie genomineerde talenten schrijven en zingen liedjes. Een trend?

“Ik hoop het wel. Het is de puurste vorm van muziek maken. Je begint met een idee en een gitaar. Daaruit ontstaat dan een liedje. Ik ben erg trots op mijn debuutalbum Alles Gaat Voorbij dat op 28 oktober uitkomt. Er staan zeven liedjes en twee instrumentale stukken op. Allemaal zelf geschreven. Eerlijk gezegd ken ik niet alle genomineerden en weet ik niet hoe zij te werk gaan. Johanneke ter Stege ken ik een beetje, omdat ze uit Deventer komt. Met Karel J. Schepers was ik niet bekend, maar ik heb hem onlangs even gecheckt.”

Hoe val jij op tussen al die schrijvende zangers?

“Dat zou je anderen moeten vragen. Men zegt dat ik een uniek stemgeluid heb. Maar het heeft denk ik ook te maken met de ‘losse’ manier waarop ik in het leven sta. Ja, ik ben een beetje een flierefluiter. Er zijn veel mensen die graag popmuzikant willen worden, maar dat is voor mij geen doel. Mijn doel is gelukkig zijn en ik ben gelukkig als ik muziek kan maken. En als anderen gelukkig worden van mijn muziek, dan is dat helemaal mooi.”

Zie jij jezelf als talent?

“Het ligt eraan hoe je een talent definieert. Ik ben al wat langer bezig, ben je dan nog steeds een talent? Maar ik vind mezelf goed in wat ik doe. Een idee omzetten in een liedje waar mensen graag naar luisteren en waar ze uit kunnen quoten, dat is een kwaliteit van mij denk ik. Een talent kun je ook zien als iemand die nog niet bij iedereen bekend is, maar wel potentie heeft om verder te komen. Die omschrijving past zeker bij mij.”

Wat typeert jou?

“Mijn hoed? De tattoos? Het is maar uiterlijk, natuurlijk. Hoewel, in mijn handpalm staat de skyline van Deventer getatoeëerd en dat zegt veel over mij. Deventer is mijn stad. Ik ben veel onderweg en iedere keer als ik de brug over rijd, kom ik thuis. Snap je?”

Wat is je ambitie?

“Muziek maken waar ik helemaal achter sta. Ik wil geen commerciële concessies doen ofzo. Daarom ben ik blij dat het platenlabel Top Notch met me in zee wil gaan. Mijn album wordt door hun uitgebracht en in het Burgerweeshuis gepresenteerd. Het resultaat is een mooie mix van pop, country en Ierse folk.”

Wat vind je van het culturele klimaat in je stad en/of provincie?

“Die floreert naar mijn idee. Er zijn veel talenten in deze regio, die dankzij de hulp van podia als het Burgerweeshuis een zetje in de rug krijgen. Daar heeft iedereen baat bij.”

Rob Dekay: Alles Gaat Voorbij, releasedatum vrijdag 28 oktober.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *