Loading...
Artikelen

Frédérique Spigt haalt inspiratie uit het wilde westen

Fre Spigt 2

Zwolle/Apeldoorn – De bekendste Medicine Show is waarschijnlijk die van Dr. Hook. In de jaren zeventig scoorde dat gezelschap countryrock getinte wereldhits met Sylvia’s Mother en The Cover Of “Rolling Stone”. Maar waar Dr. Hook & The Medicine Show ontspoorde op de wiebelige basis van hitparadepop en disco, weet Frédérique Spigt te overtuigen met een album vol prairieleed en zielenpijn. Haar Medicine Show is een oprechte ode aan country en Americana.

Medicine Shows trokken in de 19e eeuw door het wilde westen van de VS. Het waren vermakelijke revues waarin allerlei dubieuze medicijnen werden aangeprezen. Met muzikanten, vlooientheaters, goochelaars en acrobaten als ludieke aandachtstrekkers, probeerde een zich als dokter voordoende charlatan zijn onbetrouwbare waar aan de man te brengen. Het fenomeen Medicine Show heeft in de loop de jaren ontelbare muzikanten geïnspireerd.

Op haar vorige cd Land (’13) waren al country-invloeden hoorbaar, maar op The Medicine Show trekt Frédérique Spigt alle bluegrass, hillbilly en Americana registers open. De banjo tokkelt er vrolijk op los, een mandoline pingelt zijn eigenwijze melodietjes en de fiddle jaagt als een tornado over de Texaanse grasvlakten. Opvallend genoeg laat een pedal steel zich nauwelijks op het album horen. Slechts zo nu en dan duikt voorzichtig het geluid van een slidegitaar op.

De Rotterdamse zangeres schreef bijna alle liedjes zelf, al of niet in samenwerking met haar vaste begeleiders Jan van der Meij, Janos Koolen en Joost van Es. Van Tom Petty leende ze Face In The Crowd en bewerkte het tot een ingetogen kleinood met een loom country & westernritme.

Niet dat The Medicine Show zich als het paard van een eenzame cowboy voortsjokkend door de tijd beweegt. Ook Spigts rock-roots uit de tijd van I’ve Got The Bullets, de band waarmee ze ooit in de finale van de Grote Prijs belandde, komt regelmatig bovendrijven. Die invalshoek zal haar van pas komen tijdens de komende tournee die niet alleen theaters, maar ook poppodia aan doet.

Frédérique Spigt, The Medicine Show is te zien in de Gigant Apeldoorn 19/6 en Hedon Zwolle 30/1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.