Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Blackberry Smoke, meer dan alleen southern rock

Blackberry Smoke

Het wollige vijftal uit Atlanta wordt vaak geprezen om hun voorbeeldige arbeidsethos. Meer dan tweehonderdvijftig optredens per jaar doen ze. En dat al vijftien jaar lang. Van ranzige honky-tonkbars tot uitverkochte clubs en volgepakte stadions, Blackberry Smoke gaat altijd tot het uiterste. Maar wel op een gepaste wijze: iedere show blijft speltechnisch tot in de puntjes verzorgd. Aanstaande dinsdag staat Blackberry Smoke voor het eerst in de Zwolse popzaal Hedon.

Dat de band amper tijd heeft om de studio in te duiken – of de kapper te bezoeken – is een logisch gevolg van de boordevolle agenda. Het vierde album Holding All The Roses is in minder dan twee weken in elkaar getimmerd.

Let Me Help You (Find the Door), het openingsnummer van de nieuwe plaat, laat er geen onduidelijkheid over bestaan waar Blackberry Smoke de mosterd vandaan haalt. Het uptempo ritme, het kristalheldere gitaargeluid, de korrelige stem van zanger/gitarist Charlie Starr: in alles galmt de echo na van southern-rock bands uit de jaren zeventig als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd. Goed in gehoor liggende no-nonsense rock doorspekt met blues- en country-invloeden.

Het twaalf tracks tellende album werd geproduceerd door de vermaarde Brendan O’Brien. Deze ook uit Georgia afkomstige producer werkte eerder met kaskrakers als AC/DC, Bruce Springsteen en Pearl Jam. De heren van Blackberry Smoke waren begrijpelijk zeer verguld met zijn hulp. Het resultaat van de samenwerking is een sprankelende verzameling liedjes, waarin contrasten niet worden gemeden. Speelse, tegen mainstream aan hangende nummers als Living In The Song en Wish In One Hand, die zo op de liedlijst van stadionacts als Aerosmith of ZZ Top zouden kunnen staan, worden afgewisseld met fraai bewerkte miniatuurtjes. Zonder de coherentie uit het oog te verliezen maken ze Holding All The Roses tot een sterk en afwisselend album.

Er zijn heel wat sferen te ontdekken. Want naast het belangrijke southern-rock gevoel sijpelen ook andere referenties door. Als tieners luisterden Charlie Starr, gitarist Paul Jackson, toetsenist Brandon Still en de gebroeders Brit (drums) en Richard Turner (bas) naar bluegrass én hardrock. Maar ook naar The Rolling Stones, Crosby, Stills, Nash & Young en The Beatles. Die archetypen hebben Blackberry Smoke een breed geschakeerd geluid bezorgd. Een geluid waarin de rechttoe rechtaan rock van Rock And Roll Again en de soepel swingende countryballad Too High in evenwicht zijn. En waar de stoere uitsmijter Fire In The Hole bijna haaks staat op het discrete instrumentaaltje Randolph County Farewell. Dat laatste, slechts een minuut durende intermezzo, luistert weg als een cryptische verwijzing naar Blackbird van The Beatles. Zoals Payback’s A Bitch dat op zijn beurt doet door het akkoordenschema van Dear Prudence te lenen. Gevoel voor historisch besef kan Blackberry Smoke onmogelijk ontzegd worden.

Hoogtepunt van de plaat is echter het hartverscheurend mooie Woman In The Moon. De band toont daarmee onverbiddelijk haar compositorische kwaliteiten aan. Alleen dat meesterlijke en meeslepende rock-epos al rechtvaardigt een gang naar het enige cluboptreden in ons land.

Blackberry Smoke is te zien: Hedon Zwolle, dinsdag 9 juni.

 Ook interessant

  • Talib Kweli, Hedon Zwolle 13/6 – Samen met Mos Def vormt Talib Kweli het hiphopduo Black Star. Sociaal betrokken raps en op jazz gestoelde hiphop hebben Black Star wereldfaam bezorgd. De twee zijn inmiddels al jaren ook op de solotoer.
  • Gimme Shelter Festival, Underground Lelystad 27/6 – Indoor rockfestival met snoeiharde bands als Afterpartees, Paceshifters en Pauw. Maar er zijn ook akoestische Camping Live-sessies en is er aandacht voor talent uit Flevoland.
  • Napalm Death, Burgerweeshuis Deventer 3/7 – De oervaders van de ‘grindcore’, een extreme metal-variant, vieren hun 34-jarig bestaan. Van de oorspronkelijke bezetting is weinig over, maar het geluid is onverminderd meedogenloos.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *