Loading...
Artikelen

Fink is volgers altijd een stap voor

Tim Thornton, Fin Greenall, Guy Whittaker. Foto: Tommy N Lance
Tim Thornton, Fin Greenall, Guy Whittaker. Foto: Tommy N Lance.

Midden in zijn festivaltour maakt de Engelse singer/songwriter Fink een tussenstop in Zwolle. Op grote evenementen als Rock Werchter en Loreley krijgen de festivalgangers ook deze zomer weer de kans om kennis te maken met de sfeervolle, duistere muziek van Fink. En da’s mooi. Maar de band komt toch het best tot zijn recht in de intimiteit van een club. Als het moet kan Fink de volumeknoppen opendraaien, maar de introspectieve composities verdienen een betere omgeving dan klapperende festivaltenten en verwaaide buitenpodia.

Fin Greenall maakt in de jaren negentig zijn debuut in de popwereld als techno-dj. Hoewel Fink niet de man van de pompende beats is, schroeft hij na verloop van tijd tempo en volume helemaal terug en bekeert zich tot singer/songwritermuziek. Daarin ontwikkelt hij een geheel eigen stijl. Eerst als solist, later samen met Guy Whittaker (bas) en Tim Thornton (drums). Een stijl, die naarmate de jaren vorderen steeds gelaagder en veelkleuriger wordt.

In al hun eenvoud brommen de eerste albums Biscuits For Breakfast (‘06) en Distance And Time (‘07) mysterieus en donker uit de speakers, maar vanaf Sort Of Revolution (‘09) wordt het geluid rijker en uitbundiger. Als gevolg daarvan groeit de interesse voor Fink en zijn muziek. Na de release van Perfect Darkness (‘11) ontvangt het trio zelfs een uitnodiging voor een gezamenlijk optreden met het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Die ervaringen, maar ook de optredens op steeds groter wordende podia, laten hun sporen na op het laatste studioalbum Hard Believer. Daarop klinkt de band op een gecontroleerde manier groots en meeslepend.

Maar net als je verwacht dat Fink die ingeslagen weg verder gaat vervolgen, speelt bij hem ineens de belangstelling voor elektronica uit de techno-tijd weer op. De tien tracks op de recente release Horizontalism zijn elektronische bewerkingen van successongs als Looking Too Closely, Shakespeare en Pilgrim. Zo is de onvoorspelbare Fink zijn volgers altijd weer een stap voor en is het maar weer afwachten hoe de bijzondere show in Hedon gaat uitpakken.

Fink: Hedon Zwolle, dinsdag 30/6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *