Loading...
Recensies

The Gentle Storm smoort in perfectie

Foto Bert Treep
Foto: Bert Treep

★★★✰✰

De weerzin om op tournee te gaan houdt multi-instrumentalist en componist Arjen Lucassen al jaren weg van de podia. Ook nu zijn nieuwste project The Gentle Storm door het land jaagt, prefereert de kluizenaar eigen huis en haard. Lucassen, in symfonische rockkringen beter bekend als Ayreon, heeft echter met The Gentle Storm weer een nieuw meesterwerk aan zijn toch al rijke oeuvre toegevoegd. Het denkwerk zit erop, de uitvoering in het veld laat hij over aan een zeskoppige band en zangeres Anneke van Giersbergen.

Een volgepakt Hedon laat The Gentle Storm gretig door de haren blazen. Onder aanvoering van toetsenist Joost van den Broek kiest het gezelschap voor de harde benadering. Op het dubbelalbum The Diary laat The Gentle Storm nog twee gezichten zien: een met akoestische instrumenten opgenomen ‘Gentle’ deel en een elektrisch rockend ‘Storm’ deel. Maar live razen de verbluffende en complexe composities van Lucassen met windkracht negen door de zaal.

Het monumentale The Storm, grensverleggende New Horizons en orkestrale The Greatest Love bulderen in al hun grootsheid uit de boxen. En daar schuilt direct een manco. Het geluid van The Gentle Storm is vol en bombastisch. Opgepompt met een arsenaal aan digitale strijkers bezwijken de compositorische bouwwerken onder het gewicht van de barokke ornamentiek. Bovendien is in die gesmoorde perfectie nauwelijks te onderscheiden wat live gespeeld wordt en wat uit een doosje komt.

Pas wanneer de oude nummers van The Gathering (de voormalige band van Anneke van Giersbergen) voet aan wal zetten, klinkt The Gentle Storm als een organische rockformatie. De verrassing is daarom groot als Eléanor en Strange Machines uitgroeien tot de hoogtepunten in deze set. En dat kan toch eigenlijk niet de bedoeling zijn.

Gezien: Hedon Zwolle 3/4

Nog te zien: Steengoed festival Willemsoord 20/6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *