Loading...
Interviews

John Coffey wil meedoen op wereldniveau

Foto Jelle Mollema
Foto Jelle Mollema

Utrecht Wat is er mis met het hebben van een gezonde dosis ambitie? Niks toch? Het gesprek is nog geen drie minuten onderweg, of David Achter de Molen, zanger van de Utrechtse rockband John Coffey, gooit de hoge woorden er al uit. “Wij willen groot worden. Meedoen op wereldniveau. En daarvoor zetten we echt alles opzij.” Zo, dat is duidelijk. Toch zijn het geen holle frasen die Achter de Molen uitspreekt. Achter deze torenhoge voornemens gaat een weldoordacht plan schuil.

In zijn knusse, Utrechtse woning nabij het Centraal Station licht de 26-jarige frontman een tipje van de sluier op. “Het heeft geen zin om op de bonnenfooi naar Amerika te vliegen en daar wat optredens in een café te gaan doen. De kans dat je zo wordt opgepikt, is nihil. Daarom hebben wij vier focuslanden geselecteerd: België, Duitsland, Engeland en thuisbasis Nederland. In deze landen is ons nieuwe album The Great News uitgebracht en hebben we een groot aantal optredens staan.” Alles bij elkaar moet dat de springplank worden naar een nóg groter geheel.

David Achter de Molen maakt sinds vijf jaar deel uit van John Coffey. Voor zijn komst was de formatie rond de tweeling Alfred en Richard van Luttikhuizen al jaren actief, maar sinds de in Elburg geboren vocalist de microfoon bespuugt, gaat de band als een warm mes door de boter. “Toen gitarist Christoffer van Teijlingen en ik erbij kwamen, lagen de kaarten er al goed bij. John Coffey had toen al ervaring opgedaan met het maken en promoten van een plaat (Vanity uit 2009). Plots kregen ze er een tweetal jonge, enthousiaste honden bij.” Deze explosieve cocktail van gelijkgestoorden blijkt een ideaal vertrekpunt voor een vervolgalbum (Bright Companions, 2012) en een serie energieke liveshows. De maniakale schreeuwzang van Achter de Molen ontwikkelt zich tot de kroon op een ongepolijst rockbouwwerk, dat tot dan toe een sluimerend bestaan heeft geleid.

De grote uitdaging voor de mannen van John Coffey is om boven het uitgestrekte maaiveld van Nirvana en Foo Fighters-epigonen uit de stijgen. Want binnen dit genre is het aanbod groot. Heel groot zelfs. “Klopt. Daarom willen wij ons duidelijk onderscheiden. Dat doen we in de eerste plaats door goede, catchy liedjes te maken. Veel bands in het harde segment vergeten vaak een lekker in het gehoor liggend refreintje te schrijven. Wij proberen ons daar nadrukkelijk op te richten. Bovendien willen we die songs overeind houden tijdens onze optredens. Daar gaat er ruig aan toe, maar dat mag niet ten koste gaan van het liedje. Wij willen in de chaos de perfectie in stand houden.”

Al vanaf de tijd dat hij als tiener De Stentor rondbracht, is David Achter de Molen actief in bandjes. Eerst als gitarist, later als zanger. “We luisterden naar punk en hardcore en experimenteerden in gehuurde oefenruimtes. Al snel legde ik de gitaar weg, omdat ik ontdekte dat de bewegingsvrijheid met een microfoon veel groter was.” Het gezicht-van-de-band-zijn brengt wel de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. “Dat is best spannend ja. Onze agenda zit dit jaar nagenoeg vol, dus als ik iets met mijn stem krijg, hebben we een serieus probleem.” De besnorde zanger gebruikt op het podium zijn stem nogal intensief. “Ik ga tot het uiterste en ik vrees dan ook dat zangpedagogen daar niet blij van worden. Maar mijn stemgebruik is wel bepalend voor de sound van de band.”

Aangejaagd door het bikkelharde geluid en de vlijmscherpe screams van hun zanger spelen zich rond de concerten van John Coffey de wildste taferelen af. Stagediven, crowdsurfen, moshen (gooien, duwen en smijten vlak voor het podium) – alles wat doorgaans verboden wordt, is in hun geval allemaal toegestaan. Tenminste, zolang de veiligheid niet in het geding komt. “Wij proberen een band te zijn waar alles kan en mag. Totdat het gevaarlijk wordt. Het is lastig om die grens te bepalen. Laatst kwam er na afloop een jongen naar me toe, die vol trots liet zien dat zijn neus scheef stond. Zojuist gebeurd, zei die. Ik heb hem geadviseerd toch maar even naar een dokter te gaan.”

Terug naar de ambitie van de band. Hoe staat John Coffey er over tien jaar voor? “Er zijn dan twee mogelijkheden: óf we zijn dan keihard bezig met een wereldtour óf we zijn dan een dierbare herinnering. Zodra we merken dat het routine gaat worden, kappen we ermee. We willen over tien jaar niet overkomen als een stel uitgebluste rockers op hun retour.”

John Coffey is te zien in het clubcircuit en op: Paaspop Schijndel 4/4, Dauwpop Hellendoorn 14/5, Pinkpop Landgraaf 13/6, Best Kept Secret Hilvarenbeek 20/6. Zwarte Cross Lichtenvoorde 24/6, Dicky Woodstock Steenwijkerwold 31/7.

 

 Een greep uit het festivalaanbod

John Coffey is dit jaar een hit op de festivals. Vandaag staat de band op Paaspop in Schijndel, dat algemeen beschouwd wordt als de start van het festivalseizoen. Een maand later strijkt een deel van de Paaspop-acts neer in Hellendoorn. Op Dauwpop (Hemelvaartsdag 14 mei) zijn naast John Coffey, ook Kensington, Anouk en dEUS te zien.

DP13_logo_oranje_FC

Net als vorig jaar heeft Pinkpop (Landgraaf, 12/13/14 juni) weer een topeditie in petto. Met Pharrell Williams, Muse, Foo Fighters kan het niet op. Best Kept Secret (Hilvarenbeek, 19/20/21 juni) lijkt het wat rustiger aan te doen met Alt-J en Noel Gallagher’s High Flying Birds, maar Down The Rabbit Hole (Beuningen, 26/27/28 juni) pakt stevig uit met Damien Rice, War on Drugs, Iggy Pop en Patti Smith.

Op 21, 22 en 23 augustus trekken we weer massaal de polder in: Lowlands (Biddinghuizen). Dit jaar met The Chemical Brothers, Underworld en Interpol.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.