Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Record Store Day, een feestdag voor vinyl

Typhoon, ambassadeur van de Record Store Day - foto Ferdy Damman
Typhoon, ambassadeur van de Record Store Day – foto Ferdy Damman

Makkelijker kan het niet: computer opstarten, een muziekstreamer aanklikken en een keuze uit het gigantische, digitale aanbod maken. Je hoeft de deur niet uit om te kunnen grasduinen in meer dan zestig jaar pophistorie. Spotify, i-Tunes en YouTube bevatten een onuitputtelijk reservoir aan albums, liedjes en clips waar geen verzamelaar aan kan tippen. En toch. Waar is de romantiek rondom de elpee gebleven? Van het neuzen in de platenbakken? De trots en het geluk om die net aangeschafte schijf, verpakt in een fraaie uitklapbare hoes? Gevolgd door het moment suprême: de rituele handeling van het laten neerdalen van de naald in de groef.

Enkele jaren geleden leek het gedaan met de langspeelplaat en met platenzaken in het bijzonder. Maar er is een kentering merkbaar. De liefhebber wil niet alleen streamen, hij wil zijn favoriete muziek in bezit hebben. De Record Store Day speelt in op de honger naar fysieke geluidsdragers. Wellicht heeft ze er zelfs de aanzet toe gegeven.

In 2007 werd in de Verenigde Staten de Record Store Day in het leven geroepen. Een feestdag ter ere van de onafhankelijke platenzaak. Het initiatief sloeg direct aan: platenzaken, labels en muzikanten omarmden het, net als een grote schare van geluidsminnaars die toch al niet tevreden was met het steriele mp3-geluid uit de computer. Toen de Record Store Day ook nog eens uitpakte met speciale uitgaven, ambassadeurs en instore optredens, groeide het evenement uit tot een internationaal fenomeen. Dit jaar zullen tweeduizend platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan deelnemen.

Ons land doet sinds 2010 mee en de animo onder platenwinkels, artiesten en bezoekers is groeiende. Rapper Typhoon mag zich dit jaar ambassadeur van de Record Store Day noemen. In voorgaande jaren kwamen Kensington, Triggerfinger en Blaudzun die eer toe. Zij luisterden de dag op met winkeloptredens en speciale RSD-releases. Typhoon gaat de fans verrassen met bijzondere prints en artwork in de stijl van zijn laatste album Lobi Da Basi. Bovendien doet hij een instore in Plato Zwolle.

Ook in Apeldoorn, Kampen, Harderwijk en Deventer zijn diverse optredens gepland. Zo is de Groningse band Swinder op verschillende plekken in de regio te zien. Hun in dialect opgenomen debuut roept herinneringen op aan cultheld en chansonnier Ede Staal, maar ook aan de plattelandsfolk van Skik. Ruiger gaat het eraan toe bij de Haagse blufrockers Taymir (te zien in Vinyl Archief Harderwijk) en Wijhese herrieschoppers Paceshifters (Variaworld Deventer). De Amsterdamse singer/songwriter Joep Pelt haalt zijn inspiratie uit de drassige Mississippidelta-blues en laat deze horen in Blue Music Kampen en Plato Deventer.

De hoogtijdagen van de elpee komen niet meer terug. Het verkooprecord van Michael Jacksons Thriller (65 miljoen exemplaren) zal niet meer verbroken worden. Maar sinds 2007 laten de verkopen wel een stijgende lijn zien. Wereldwijd zijn de aantallen op het niveau van eind jaren negentig. Die bemoedigende cijfers waren in Nederland aanleiding om een officiële elpee-hitlijst, de Vinyl 50, te lanceren. Met andere woorden: de langspeelplaat is terug. Reden genoeg om een feestje te vieren op 18 april in de platenzaak bij u om de hoek.

Record Store Day: zaterdag 18 april met ruim 250 optredens in 80 platenzaken.

 Ook interessant

  • Anne Soldaat, Burgerweeshuis Deventer 10/4 – De reünietour van Daryll-Ann zit erop, dus pakken de bandleden hun soloprojecten weer op. Vrijdag 17 april verschijnt het nieuwe album van Anne Soldaat getiteld Talks Little, Kills Many. Voorafgaand aan de release doet hij een try-out in het Burgerweeshuis.
  • Steven Wilson, Hedon Zwolle 23/4 – De zanger/gitarist ven de progressieve rockband Porcupine Tree heeft met Hand. Cannot. Erase. een uitstekende soloplaat gemaakt. Deze maand toert de Engelsman langs uitverkochte zalen in Europa en Amerika, waarna Wilson afsluit met twee shows in de prestigieuze Royal Albert Hall.
  • The Staves, Hedon Zwolle 25/4 – Dames folkpoptrio uit het Engelse Watford. De gezusters Emily, Jessica en Camilla vallen op door hun hemelse harmonieën en verfijnde, soms statige composities. Dat de drie opgroeiden met de muziek van The Beatles en Crosby, Stills, Nash & Young is hoorbaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *