Loading...
Recensies

Bonnie ‘Prince’ Billy wonderlijk en onnavolgbaar

bonnie-prince-billy★★★★✰

Op initiatief van de Zeeuwse folkzanger Broeder Dieleman maakt Bonnie ‘Prince’ Billy momenteel een korte kerkjestour door Nederland. Voor Dieleman een uitgelezen mogelijkheid om zijn nieuwste album Gloria onder de aandacht te brengen, voor alle anderen een unieke kans om de curieuze, in Kentucky geboren singer-songwriter aan het werk te zien. Wie erbij wilde zijn, moest razendsnel handelen. Vanwege het beperkt aantal plaatsen waren alle optredens in een mum van tijd uitverkocht.

Strikt genomen is de Statenzaal geen kerk natuurlijk, maar de kleurrijke glas-in-lood ramen zorgen ontegenzeggelijk voor een gewijde ambiance. Zwolle is de derde stop in een concertreeks die voor de betrokkenen nauwelijks een organisatorische krachttoer te noemen is. Zowel Dieleman als Bonnie ‘Prince’ Billy treden geheel onversterkt op. Er komt geen snoertje aan te pas. Geluids- en lichtinstallaties zijn tijdens deze tour uit den boze.

Samen met zanger/gitarist Emmett Kelly, alias The Cairo Gang, vertolkt Bonnie ‘Prince’ Billy in onnavolgbare stijl een vijftiental liedjes. Soms zittend op een stoel, soms paraderend als een schoolmeester voor een aandachtige klas. Een ongrijpbaar figuur, dat is Will Oldham zoals hij eigenlijk heet, altijd geweest. Zijn platenproductie is enorm, evenals het aantal bijnamen die hij zich in de afgelopen twintig jaar heeft aangemeten.

Ademloos luisteren de ruim honderd uitverkorenen naar liedjes als No Match, I Never Thought My Love Would Leave Me, Troublesome Houses en Death To Everyone. De samenzang met Kelly doet denken aan The Everly Brothers. Niet zo verwonderlijk, want Bonnie ‘Prince’ Billy maakte vorig jaar een eerbetoon aan het duo met het album What The Brothers Sang.

Techniek staat overigens niet voorop bij Bonnie ‘Prince’ Billy. Zijn onvaste stem maakt wonderlijke buigingen, maar je hangt aan zijn lippen. Is het gek dat de bezoekers nauwelijks durven te verzitten op de luid krakende zetels van de oude vergaderzaal?

Gezien: Statenzaal Zwolle 17/9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *