Loading...
Interviews

Jett Rebel: “Wat ik doe, klinkt anders dan de rest”

Foto: Jurriaan Hoefsmit
Foto: Jurriaan Hoefsmit

Tot medio 2012 gaat hij nog gewoon als Jelte Tuinstra door het leven. Interesse in muziek en muziek maken is er altijd geweest. Bandjes komen en gaan. Maar vanaf het moment dat Jelte het alter ego Jett Rebel aanneemt, dendert hij met flair en gevoel voor theater de Nederlandse popscene binnen. Serious Talent, Beste Nieuwkomer – de kenners zijn het erover eens: dit wordt het jaar van Jett Rebel. “Als mensen mij op straat zien, roepen ze: Hé Jett! Gaaf toch?”

In een Amersfoortse kroeg vertelt de 23-jarige zanger en multi-instrumentalist over de bijna schizofrene verhouding tussen Jelte Tuinstra en Jett Rebel. “Jett Rebel is een stoere gast die de hele wereld aan kan. Maar in het dagelijks leven ben ik helemaal niet zo. Eigenlijk ben ik verlegen en een beetje angstig voor alles. Daarom wil ik het liefst op het podium staan. De aandacht die ik dan krijg, kan me niet groot genoeg zijn.” En laat nou juist die belangstelling voor Jett Rebel groeien als kool. Optredens in clubs raken vaker uitverkocht, festivals willen maar al te graag dit extraverte talent binnen de poort hebben.

Jett Rebel is opgegroeid in de jaren negentig. Muzikaal gezien niet de meest gelukkige jaren. Althans, in de ogen van Jett. “Ik heb altijd een hang gehad naar goede muziek. Die hoorde je toen niet op de radio. Het was de tijd van de gabber. Veel herrie enzo. Ik luisterde liever naar The Beatles. Dat was voor mij ‘de waarheid’. Met mijn ouders zong ik liedjes van The Mamas and the Papas, The Hollies en Everly Brothers. Ja, ik ben blijven steken in het verleden. Na ’88 is het wat mij betreft klaar met de popmuziek.” Een opmerkelijke uitspraak van iemand die drie jaar daarna pas het levenslicht ziet.

Terwijl hij onafgebroken aan zijn ringetjes en armbandjes friemelt, somt Jett Rebel in een rap tempo de platen op die hem hebben beïnvloed: Sgt. Pepper’s, Pet Sounds en Smile van The Beach Boys, Rumours (Fleetwood Mac), Thriller (Michael Jackson). Maar ook het werk van Stevie Wonder en Prince heeft hem bij de strot gegrepen. “Kijk, dat is muziek met inhoud. Niet in eerste instantie bedoeld om er geld mee te verdienen. Ik zou best makkelijk-in-het-gehoor-liggende-liedjes kunnen schrijven, maar dat wil ik niet.” Een eigenzinnige en compromisloze insteek, die hoorbaar moet worden op het album waar hij op dit moment aan werkt.

“Ik ben er sinds vorig jaar mee bezig. In de tussentijd heb ik twee ep’s uitgebracht. Ik verwacht dat dit album pas aan het eind van het jaar helemaal klaar is. Dat duurt best lang, ja. Maar ik had zóveel materiaal geschreven, wel honderdvijftig nummers. En er komen nog steeds nieuwe liedjes bij. Dat is best lastig, ze blijven maar komen.” Nu ligt er een lijst van vijftien tracks. Jett Rebel pakt zijn iPhone en laat met een glunderend gezicht enkele fragmenten horen. “Moet je luisteren: dit lijkt wel van die seventies prog-shit, vind je niet?”

Het bijzondere aan de opnames is, dat Jett Rebel alle instrumenten zelf heeft ingespeeld. “Klopt, op de drumpartij van mijn laatste single On Top Of The World na. Het geeft me alle vrijheid. Ik vind het lastig om anderen mijn muziek te laten spelen. Daar ben ik best gesloten in.” Het resultaat moet een logisch vervolg worden op Venus en Mars, de epeetjes die vorig jaar verschenen zijn en nu op één album zijn gezet. Poppy rock met een vleugje soul en een snufje experiment, het geeft de muziek van Jett Rebel een heel eigen plek. Op ieder nummer gebeurt wel iets: een vreemde wending, een apart geluidje, harmonieuze samenzang op een onverwacht moment. “Ik wil niet klinken als de rest. Bandjes in Nederland klinken allemaal hetzelfde. En ze zien er hetzelfde uit. Nee, ik noem geen namen, die kun je zelf wel invullen. Ik wil daar in ieder geval niet bij horen.”

Dat Jett Rebel zich een tikkeltje anders uitdost dan de gemiddelde rocker, zal niemand zijn ontgaan. Zijn androgyne voorkomen herinnert aan de glamrock uit het begin van de jaren zeventig. “Ik zag er altijd wel raar uit, maar toen ik in de band Valerius zat, ontdekte ik dat lijpe kleding ook sexy en stijlvol kan zijn. Ik ben gewoon een rare gast, denk ik. Nagels lakken, m’n haar doen, tutten, sierraden dragen – ik vind het allemaal leuk.”

Jett Rebel is te zien: Hedon Zwolle 23/5 (uitverkocht), Dauwpop 29/5 en Pinkpop 9/6.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.