Loading...
Recensies

Typhoon laat hiphop van zijn relaxte kant zien

Typhoon Zwolle 20140621_202557★★★★✰

Zeven jaar na het debuut Tussen Licht En Lucht heeft Typhoon eindelijk de opvolger in een redelijk bezocht Hedon gepresenteerd. Lobi Da Basi heet het twaalf tracks tellende album, dat de ontwikkeling van de rapper met de Zwolse roots haarfijn illustreert. De reizen naar Suriname, Brazilië, New Orleans en Zuid Afrika, maar ook de contacten met jazzbands als New Cool Collective hebben hun sporen nagelaten. Tel daar de invloed van chansonnier Ramses Shaffy bij op en het onderscheid tussen beide albums is blootgelegd. Typhoon rapt nog steeds, maar het accent is verschoven van beats naar zwoel swingende jazzmuziek.

Het podium wordt dan ook niet gedomineerd door kale draaitafels en laptops, maar door een achtkoppige band. Koperwerk, snaren, toetsen en drums plaatsen de liedjes in een organische context, waar Typhoon zijn raps op loslaat of zingend meedeint op de melodie (Surfen). Het is hiphop van het meest vriendelijke en relaxte soort. Of anders gezegd: een easy-listening variant die op alle radiozenders draaibaar is.

Dat betekent niet dat het vuur uit het optreden verdwenen is. Een nummer als Niets Verwacht opent futloos met een sax-solo in nachtclubsfeer en een Shaffy-achtige voordracht van de frontman, maar ontlaadt zich halverwege tot stuwende en aanstekelijke rapjazz-track. Ook het inschikkelijke Hemel Valt heeft zijn ommezwaai: dit keer in de richting van een heupwiegende calypsoswing. Typhoon wordt hierin bijgestaan door zijn broer Blaxtar, één van de gasten die de albumpresentatie komt opluisteren. Ook van de partij is saxofonist en New Cool Collective-leider Benjamin Herman. Het samenwerkingssucces Bumaye uit ’09 blijft een onweerstaanbare live-ervaring.

Maar Typhoon toont ook zijn veelzijdige kwaliteiten. Te midden van al die koper gekleurde jazzfrivoliteiten voorzien het hevig rockende IJswater en het met een ska-ritme aangestuurde Zandloper de overtuigende releaseparty ook nog eens van de broodnodige variatie.

Gezien: Hedon Zwolle 21/6

Nog te zien: North Sea Jazz Rotterdam 12/7, Burgerweeshuis Deventer 17/10

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *