Loading...
Interviews

Hendrix naar je hand zetten

Foto René van Dissel

De pandemie dwong gitarist Erwin van Ligten zijn theatershow ‘The Jimi Hendrix Re-Experience’ een jaar lang in de koelkast te zetten. Maar dit najaar gaat het er alsnog van komen.

De aanleiding was zo mooi: een eerbetoon aan Jimi Hendrix in het jaar dat zijn vijftigste sterfdag herdacht zou worden. De covidcrisis haalde echter een lelijke streep door de rekening. De algehele lockdown blokkeerde de realisering van ‘The Jimi Hendrix Re-Experience’ in het kroonjaar 2020.

Zoals veel artiesten kijkt Erwin van Ligten met weinig plezier terug op die periode. “We hadden een mooi plan. Een hommage aan één van mijn grote helden. Niet in de vorm van een tribute, maar een eigenzinnige interpretatie van Jimi Hendrix-songs met een keur aan gastmuzikanten.” Van Ligten somt de toezeggingen van vorig jaar op. Jan Akkerman, Barry Hay, Dany Lademacher, Mathilde Santing. Helaas kunnen zij er om verschillende redenen dit jaar niet bij zijn.

Corona betekende namelijk uitstel, geen afstel. “Niks is zeker in deze tijden, maar we gaan er nu toch vanuit dat de theatertour in september van start kan gaan. We hebben er een goed gevoel bij. ‘The Jimi Hendrix Re-Experience’ is er in ieder geval klaar voor. Met als speciale gasten Rinus Gerritsen van Golden Earring, Eric Vaarzon Morel, Eric Vloeimans, Hans Dulfer, David Hollestelle, Jan van der Meij en Pablo van de Poel.”

Van Ligten heeft er zin in, hoewel hij aanvankelijk huiverig tegenover het idee stond. “In eerste instantie zag ik het plan niet zo zitten. Wéér zo’n Hendrix-tribute, dacht ik. Tot ik erover ging nadenken. Het jaar ervoor had ik met zangeres Astrid Seriese ‘De Indië Monologen’ gedaan. Een met muziek omlijste theatervoorstelling waarin een wisselende groep van schrijvers en acteurs vertelde over Nederlands-Indië. Vanuit dat concept is deze Hendrix-hommage ontstaan. Ik zag mogelijkheden om met zijn materiaal aan de slag te gaan zonder te vervallen in klakkeloze imitaties. Met net als in ‘De Indië Monologen’ uiteenlopende gastbijdragen en mooie verhalen.”

Uiteraard is de 65-jarige Van Ligten een bewonderaar van de in 1970 overleden gitaargod. Toch moet hij voor deze tour serieus in de Hendrix-historie duiken. Met gepaste trots toont hij de vuistdikke biografie die hij tijdens een verjaardag gekregen heeft. “Die ga ik binnenkort herlezen. Eigenlijk heb ik Jimi Hendrix te laat ontdekt. Ik was een jaar of veertien toen ik mijn eerste plaatje kocht: The Wind Cries Mary.” Het icoon was toen al een jaar dood.

“Ik ben als gitarist ongeschoold. Toen ik een tiener was wilde ik graag naar het conservatorium, maar mijn vader zag dat niet zitten. Wij waren vanuit Indië naar Nederland gekomen en mijn ouders vonden het belangrijk dat ik snel integreerde. Dus werd ik ambtenaar. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel kwam ik in de muziek terecht.”

Als autodidact ontwikkelde Van Ligten een eigen gitaarstijl. Zijn Indische roots klinkt daarin door, zegt hij. “Of ik nou blues, rock of jazz speel, die hang naar melancholie hoor je altijd weer terug. Ik noem het weleens het kroepoeken van de sound.”

Vanuit die invalshoek benadert hij de muziek van Jimi Hendrix. “Ik speel zijn muziek op mijn manier, hem imiteren kan ik helemaal niet. Je hebt gitaristen die hem in snelheid en volume proberen te benaderen, maar dat is niet wat ik wil. Ik ben niet zo’n Formule-1 snarenracer, bovendien doe je Hendrix daarmee tekort. Natuurlijk speelde hij vaak ongepolijst, maar hij excelleerde ook in ingetogen ballads. Ook was hij een geweldige componist.”

Van Ligten ziet de ‘Re-Experience’ als een fantastische uitdaging. Hendrix’ erfenis naar zijn hand zetten. “We willen geen coverband zijn. Daarom heb ik gastmuzikanten gevraagd die je niet direct zou verwachten in dit verband. Neem flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel. Stel je met zijn inbreng Hey Joe eens voor. Of Vloeimans’ trompet in The Wind Cries Mary of het prachtige May This Be Love van het debuutalbum Are You Experienced.”

Volgens Erwin van Ligten komt dan pas de rijkdom van Hendrix’ muziek naar voren. “De man kon zoveel meer dan alleen een gitaar in de fik steken. Hij bleef zich ontwikkelen. Je vraagt je soms af wat hij allemaal zou hebben gedaan als hij nog had geleefd.”

Erwin van Ligten: The Jimi Hendrix Re-Experience. Speeldata 2021: Doetinchem 2/10, Raalte 8/10 Lelystad 14/10, Wageningen 22/10, Meppel 23/10, Emmen 29/10, Enschede 11/11

 17 september: Jimi’s 51e sterfdagDeze maand is het 51 jaar geleden dat Jimi Hendrix overleed in een Londense hotelkamer. In amper vier jaar had de gitarist zich ontwikkeld van verlegen sessiemuzikant tot een van de invloedrijkste rockartiesten allertijden. Hits als Hey Joe, Purple Haze en Voodoo Chile stuwden hem naar een sterrenstatus. Maar ook zijn flamboyante optredens op festivals in Monterey, Woodstock en Isle of Wright droegen bij aan de legendevorming.

Jimi Hendrix zou in november volgend jaar tachtig jaar zijn geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.