Loading...
Interviews

Franz Ferdinand stamgast op Lowlands

Geen band speelde zo vaak op Lowlands als Franz Ferdinand. Als de band uit Glasgow zondag in de immense Alpha tent staat, is dat alweer voor de zesde keer. Of toch de vijfde keer?

“We hadden het er laatst nog over”, zegt frontman Alex Kapranos, “hoe vaak zouden we al op Lowlands hebben gestaan? Volgens mij wordt dit de vijfde keer. De zesde, zeg je? Wow, in dat geval staat Lowlands bovenaan in onze festivallijst.”

Franz Ferdinand en Lowlands. De twee hebben een bijzondere relatie met elkaar. Geen band zo frequent op dit festival, geen festival zo veelvuldig in de agenda van deze band. Al vanaf het splijtende debuutalbum Franz Ferdinand (2004) prijkt de naam van het Schotse viertal prominent op de affiche van Lowlands.

Hoe speciaal de binding tussen beide is, illustreert Kapranos met een treffend voorbeeld. “Een goede vriendin heeft onlangs gevraagd of ze een keer mee mag naar een festivalshow van ons. We doen er veel dit jaar, maar het is duidelijk dat je zo iemand meeneemt naar het leukste festival. Ze gaat dus mee naar Lowlands.”

De 47-jarige zanger/gitarist legt graag uit waarom. “Het is een goed georganiseerd evenement met een mooie line up. De aankleding is fraai, maar vooral de gedachte erachter spreekt me aan. Lowlands is breed georiënteerd. Er is niet alleen ruimte voor muziek, maar ook voor beeldende kunst, literatuur en wetenschap. En laten we het publiek niet vergeten: dat is altijd waanzinnig enthousiast.”

Dat laatste is begrijpelijk. De band die sinds vorig jaar uit vijf leden bestaat is een graag geziene gast op de mondiale festivalpodia. Zet de uptempo gangmakers van Franz Ferdinand op een rij en je hebt een dijk van een festivalset. Take Me Out, The Dark Of The Matinée, Do You Want To – de opwindende mix van artrock, dance, disco en indiepop ontsteekt steevast de lont in een feestend kruitvat.

Franz Ferdinand Lowlands 2008, foto Bert Treep

“Ik denk dat onze muziek perfect bij de beleving van een festival past”, zegt Kapranos daarover. “Onze songs zijn energiek en opbeurend. Precies wat je op dat moment wilt ervaren. Ver voor de tijd met Franz Ferdinand bezocht ik regelmatig festivals. Het was iets waar je een heel jaar voor had gespaard en lang naar uit had gekeken. Een ontsnapping aan de sleur van alledag. Als je dan het terrein op kwam, werd je meegezogen in een kakofonie van geluiden.”

Voor een goed uitgebalanceerde setlist volgt Kapranos nauwgezet de social media. “Dat zijn interessante bronnen voor ons: wat willen de mensen horen, welke verzoekjes hebben ze? Soms zitten daar minder bekende songs tussen. Darts Of Pleasure en Jacqueline bijvoorbeeld, liedjes die we al lang niet meer gespeeld hebben. Leuk denk ik dan, laten we die in de lijst opnemen.”

Maar Franz Ferdinand schuwt het experiment niet. “Oh nee. We aarzelen niet om nieuwe tracks uit te proberen. Dat is altijd spannend. Soms spelen we in de studio een nummer waarvan we denken: dít is het. Live werkt dat dan ineens een stuk minder. Dat blijft onvoorspelbaar. Maar Black Tuesday, een van de nieuwe songs in de show, doet het voortreffelijk. Je zult het straks meemaken.”

Kan hij zich zijn eerste Lowlands nog herinneren? “Dat is alweer 15 jaar geleden. Ik weet nog dat ik onder de indruk was van het festival. Bovendien zag ik daar voor het eerst Jack White van The White Stripes. Dat zijn momenten die je bij blijven.”

Alex Kapranos heeft er een gewoonte van gemaakt een rondje over het terrein te lopen voordat hij het podium op gaat. “Dat doe ik altijd in m’n eentje. Ik vind het belangrijk om de sfeer te proeven. Even een half uurtje rond kuieren. Het geeft me het gevoel een deel van het geheel te zijn. Ik haat het idee van invliegen, een set afdraaien en weer wegwezen. Ik wil de verbondenheid met een festival ervaren.”

Komt ie toch nog even terug op het aantal keren op Lowlands. “Is het echt zes keer?” Toch wel. Nou ja, de voorgaande keer was dat niet met Franz Ferdinand, maar met FFS. Spontaan stijgt een Homerisch gelach op aan de andere kant van de telefoon. “Natuurlijk, onze samenwerking met Sparks.”

FFS (Franz Ferdinand Sparks) was vier jaar geleden de opzienbarende samenwerking tussen de band van Kapranos en de gebroeders Ron en Russell Mael, beter bekend als Sparks. Hoewel het duo altijd actief is gebleven, vierden zij hun grootste successen in de jaren zeventig met This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us en Amateur Hour.

“Het waren twee totaal verschillende werelden die bij elkaar kwamen. Een samenwerking die als een bom in sloeg. Fans waren in shock. Maar het pakte goed uit. We creëerden een fascinerend en onderhoudend monster, waar we met voldoening op terugkijken. En daar blijft het bij. Aan een voltooid kunstwerk moet je niks willen toevoegen.”

Franz Ferdinand is te zien: zondag van 17.30 – 18.30 in de Alpha.


Franz Ferdinand zonder drummer Paul Tomson naar Lowlands
Een vallend schilderij in de lobby van een Marokkaans hotel is boven op de vingers van de onfortuinlijke drummer van Franz Ferdinand gevallen. Paul Tomson brak enkele botjes en kan voorlopig de drumstokken niet laten roffelen. Zijn plek wordt ingenomen door Mike Evans van de Londense rockband Citizens! Daarmee is Alex Kapranos samen met bassist Bob Hardy tijdelijk het enig overgebleven oerlid van Franz Ferdinand. Drie jaar geleden verliet gitarist Nick McCarthy de band.


Lowlands voor 27e keer in Biddinghuizen
Hoe kun je de 27e editie beter vieren dan met een ode aan ‘de club van 27’? Lowlands organiseert zondagochtend The Club 27 Sing-along, een eerbetoon aan alle muzieklegendes die op hun 27e naar de eeuwige jachtvelden zijn vertrokken. Voor wie altijd al een keer in de huid heeft willen kruipen van Amy Winehouse, Jimi Hendrix of Kurt Cobain, kan een track uit de Club 27 Spotify-playlist kiezen en – na selectie – stralen op het megapodium van de Alpha.
Theater, dans, literatuur, film, wetenschap – het is allemaal weer aanwezig op het terrein bij Biddinghuizen. Een greep uit het veelzijdige aanbod: het Scapino-ballet, toneelgroep Oostpool, auteurs Dimitri Verhulst, Levi Weemoedt & Eus, neuropsycholoog Erik Scherder.
Muziek blijft echter het hoofdbestanddeel in de tijdelijke polderrockstad. Met dit jaar Tame Impala, The National, New Order, Anderson.Paak en The Good, The Bad & The Queen als blikvangers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *