Loading...
Interviews

Tour met een extra dimensie

Foto James Hole

Paul Young wil de vijfendertigste verjaardag van het succesvolle debuutalbum No Parlez niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Na een lastige periode is de Britse zanger er helemaal klaar voor.

Hij is inmiddels de zestig gepasseerd, maar de songs die Paul Young in de jaren tachtig naar de top van de hitlijsten zong, klinken nog steeds als een klok. Opgetogen vertelt hij over de eerste shows van de No Parlez tour die hij in Engeland heeft gedaan.

“Het gaat lekker”, zegt het voormalig tieneridool vlak voor de soundcheck van het volgende optreden. “Voor de pauze spelen we het hele album No Parlez, na de koffie doen we de hits van de andere albums. Ook doe ik liedjes van Q-Tips, de band waarin ik zong voor mijn solocarrière.”

“Weet je, het is best spannend allemaal. We doen nummers die we 35 jaar lang niet hebben gespeeld. Iron Out The Rough Spots bijvoorbeeld. Een mooie track, die live goed uit de verf komt. Nu ik hem weer zing, vind ik het doodzonde dat het destijds geen hit is geworden.”

Inderdaad flopte de eerste single van Paul Young, maar de opvolgers deden het des te beter. Wherever I Lay My Hat, Come Back And Stay en Love Of The Common People werden wereldwijd grote kassuccessen. Hoewel Young zelf ook liedjes schreef, bleek hij vooral een smaakvolle vertolker van andermans composities. Sterker, sommige critici vonden zijn versies beter dan de originelen.

“Ik zou dat zelf nooit durven zeggen. Wherever I Lay My Hat bijvoorbeeld is van Marvin Gaye, een van mijn helden. Natuurlijk beschouw ik het als een groot compliment. Ik heb altijd geprobeerd een eigen draai aan een cover te geven. Ook vond ik het mooi om minder bekende songs een nieuw leven in te blazen.”

De aanpak van Young werkte voortreffelijk. Zelfs een minimalistische track als Love Will Tear Us Apart van het duistere viertal Joy Division kon rekenen op zijn warme, soulvolle benadering.
“We zochten voor het album voornamelijk naar wat oudere liedjes, maar onze producer kwam met het idee om ook een recent nummer op te nemen. Hij adviseerde Love Will Tear Us Apart. Aanvankelijk had ik geen idee wat ik ermee moest, maar ik liet me inspireren door Reach Out I’ll Be There van The Four Tops en zette het nummer zo naar mijn hand.”

No Parlez en de opvolger The Secret of Association leverden Paul Young in de jaren tachtig een sterrenstatus op. Niet vreemd dat de zanger een vaste gast werd op mega-evenementen in het Wembley stadion. Live Aid, Nelson Mandela 70th Birthday Tribute en de Freddie Mercury Tribute werden over de hele wereld rechtstreeks op tv uitgezonden. Hij moet aan die spektakels geweldige herinneringen hebben overgehouden.

“Zal ik je wat zeggen? Ik kan me er niks van herinneren. Nee, echt niet. Het zijn anderen die me op die gebeurtenissen wijzen. ‘Hé Paul, het was geweldig zoals je Radio Ga Ga met de overgebleven leden van Queen zong’. O ja? denk ik dan. Ik krijg weleens een YouTube-link toegestuurd en als ik zo’n video terugkijk komt het besef langzaam weer naar boven. Heel soms gaat er dan door me heen: Verrek, eigenlijk was dat best goed.”

Begin volgend jaar wordt Young 63. Hoe is het om als popidool van weleer de pensioengrens te naderen? “Daar heb ik geen moeite mee. Ik ben wijzer geworden. In het verleden ging ik alsmaar door en nam te weinig rust. Daardoor had ik vaak stemproblemen. Ik heb daarvan geleerd. Tegenwoordig let ik goed op mezelf en zorg dat ik voldoende nachtrust krijg.”

Maar ondanks die verzorgde levensstijl ligt het onheil altijd op de loer. “Het afgelopen jaar was lastig voor mij en m’n gezin. In januari is mijn vrouw Stacey op 52-jarige leeftijd overleden. Ze had een hersentumor. Ik heb haar ontmoet in ’83 toen zij mee deed in de video voor Come Back And Stay. Vijf jaar lang was ze mijn vriendin, pas eind jaren tachtig zijn we in het huwelijksbootje gestapt. We kregen drie kinderen.”

“Ik kan niet ontkennen dat de huidige No Parlez tour door haar overlijden een extra dimensie heeft gekregen. De herinnering aan Stacey is zo verbonden met de release van die plaat. Zij was getuige van de gekte die toen losbarstte, maar was ook de steun in een periode dat het minder ging. Toch vind ik het niet moeilijk om de liedjes van No Parlez te zingen. Ik doe ze al zo lang. Oké, soms klinkt een kleine emotie door. Maar da’s niet erg, toch?”

Paul Young: Muziekgebouw Eindhoven 6/11, Stadsgehoorzaal Kampen 7/11, Paard van Troje Den Haag 15/4, Metropool Enschede 20/4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *