Loading...
Interviews

Stefano Keizers heeft schijt aan alles

De eerste theatertour van cabaretier Stefano Keizers is getiteld Erg Heel. Meer dan zestig voorstellingen liggen in het verschiet. Dat allemaal mede dankzij De Slimste Mens.

In een Amsterdamse lunchroom draait Stefano Keizers er niet omheen. Ja, de deelname aan het tv-programma De Slimste Mens heeft hem een hoop publiciteit opgeleverd. Niet alleen hield hij het elf afleveringen vol, ook zijn excentrieke outfits trokken de nodige aandacht.
“Tot dan toe bivakkeerde ik in een underground-circuit, maar De Slimste Mens verbreedde mijn publiek”, vertelt hij met zijn karakteristieke, bedachtzame bariton. “Ik heb een paar jaar aan publiciteit cadeau gekregen en daar ben ik zeer dankbaar voor.”
Stefano Keizers maakt een komeetachtige carrière door. Zeker als je beseft dat het personage pas twee jaar bestaat. Stefano Keizers is namelijk een creatie van de 30-jarige Amsterdammer Gover Meit. De verwekking van het alter ego heeft geleid tot een dubbelleven, waarvan hij de impact heeft onderschat.
“Het leven als Gover/Stefano is lastiger dan ik had verwacht. Ik heb respect voor rappers die hun alias zo goed kunnen volhouden. Ik worstel daarmee. Nog steeds vind ik het gek om mij voor te stellen met de naam Stefano als ik een theater binnenkom. Anderzijds kijken ze me vreemd aan als ik me Gover noem. Kortom, het is een heel gedoe.”
Het maakt het de interviewer er ook niet makkelijker op. Met wie zit hij nu te praten? “Je moet het zo zien: je praat met Gover over Stefano. Stefano is mijn kunstwerk. Niet in de vorm van een schilderij of een sculptuur, maar in de vorm van een mens.”
Verschillen die twee personages van elkaar? “Als ik Stefano ben, vallen beleefdheidsgrenzen weg. Hij communiceert met het publiek op een manier zoals Gover dat nooit zou doen. Stefano is brutaler en heeft gewoon schijt aan alles. Dat maakt zijn voorstelling veel vermakelijker dan dat dit bij Gover het geval zou zijn. Gover is daarvoor een te keurige jongen.”
Daar kun je je iets bij voorstellen. De manier waarop Gover een croissantje met aardbeienjam nuttigt, is geheel volgens de etiquette. Best jammer eigenlijk, dat in het beschaafde etablissement waar we zitten, de vlerkerige Stefano niet even naar boven komt. Maar goed, die zien we dus straks in het theater.
Erg Heel is zijn eerste avondvullende theatertour. “Het is voor mij een tocht naar het onbekende. Ik heb vaak op het podium gestaan, maar dit is nieuw voor mij. Meer dan zestig voorstellingen, en dat helemaal alleen. Ik kijk er erg naar uit.”
“Inhoudelijk gaat Erg Heel over mezelf, pijnlijk genoeg. Het is een persoonlijk levensverhaal, waarin Stefano Keizers vertelt hoe hij tot stand is gekomen. De theaterbezoekers zullen mij in de voorstelling beter leren kennen. Zoiets als in een meet & greet. Maar ik ga ook spelen met emoties van mensen. In die zin is het een illusionistenshow. Ik probeer het publiek telkens op het verkeerde been te zetten en ze af te leiden waar het eigenlijk om gaat.”
Vorig jaar won Stefano Keizers op het Amsterdams Kleinkunst Festival de Wim Sonneveldprijs. “Dat was een prettige gewaarwording. Een erkenning voor mijn werk, maar ook een bevestiging van wat ik maak: cabaret. Eindelijk hoor ik ergens bij. De meeste artiesten houden er niet van om in een hokje geplaatst te worden, maar ik vind het heerlijk.”
Volgens Stefano is het Nederlandse cabaret toe aan een nieuw elan. “Het is natuurlijk levensgevaarlijk om te zeggen, maar in het hedendaagse cabaret zie ik nauwelijks vernieuwing. Het is vakmanschap geworden, waarin veel wordt herhaald. Ik wil mijn nek uitsteken en risico’s nemen. Dan moet je niet bang zijn om snoeihard op je muil te gaan.”
Waardering heeft hij voor stadgenoot en collega Micha Wertheim, die vernieuwing plaatst boven vermaak. Maar ook het absurdistische duo Rundfunk kan hem bekoren. “Zij entertainen me wel. Net als ik strijden ze tegen vertrutting, al doen ze dat op een professionelere wijze. Ik ben veel slordiger.”
Nog even terug naar De Slimste Mens. Waarom werd hij daarvoor gevraagd? “Ik stond op de reservelijst van de reservelijst”, lacht hij. “Vanwege de Sonneveldprijs was ik daarop gekomen. BN’ers bedanken voor deelname aan De Slimste Mens, omdat het een intimiderend programma is. En dan komen ze uit bij kandidaten zoals ik. Toen ik op een avond het telefoontje kreeg, heb ik onmiddellijk toegehapt.”
“Ik ben nog steeds hevig gefrustreerd over mijn laatste optreden in De Slimste Mens. Ik had makkelijk kunnen winnen, maar werd overmoedig. Typisch Stefano.”

Stefano Keizers: Erg Heel. Te zien in: Enschede 2/11, Putten 11/11, Steenwijk 13/12, Arnhem 19/1, Tiel 3/3, Nijmegen 8/3, Veenendaal 10/3, Oldenzaal 22/3, Zutphen 19/4, Doetinchem 3/5.

3 comments
 1. Peter

  Tsja, zaterdagavondje theater, als kijker van de slimste mens, benieuwd naar de voorstelling…
  Schijt aan alles … ja dat is een goede samenvatting!
  Ik vraag me af om dat zijn doel is: volgend jaar voorstellingen zonder publiek?
  Bizar, zinloos en zonde van mijn tijd, terwijl er zoveel potentie, intelligentie en sensitiviteit aanwezig is.
  Gover spoelt met deze voorstelling het kindje tegelijk met het badwater down the drain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *