Loading...
Interviews

Onvoorwaardelijke liefde voor de muziek van Hazes

Foto Mark Engelen

Martijn Fischer zingt de hits van André Hazes. De afgelopen twee jaar deed de zanger/acteur dit incidenteel, maar nu volgt een tournee langs vijftien popzalen.

Het idee ontstond na de première van de film Bloed, Zweet & Tranen, waarin Martijn Fischer de rol speelt van André Hazes. Op de geboortedag van de Amsterdamse zanger zou de film in het Concertgebouw worden vertoond, waarna Fischer met een uitgebreide band de grote Hazes-hits live ten gehore zou brengen. Een eenmalige gebeurtenis, dat was de bedoeling. Maar dat liep anders.
“Ik had helemaal geen plannen in die richting”, vertelt Fischer. “Maar dit was een mooie gelegenheid om dat een keer te doen. We zochten een begeleidingsband bij elkaar en stelden een liedlijst van een uur samen. Het werd een groot succes, waardoor we vaker werden gevraagd. Uiteindelijk groeide het uit tot een volwaardig programma. En nu gaan we een clubtour doen. Helemaal te gek.”
“Weet je, dit is zó leuk om te doen”, gaat hij verder. “Je ziet de mensen genieten, het is echt een avondje uit met lol maken en meezingen. Ik ga de zaal in en maak selfies met het publiek. Die interactie vind ik heerlijk. De muziek van Hazes is heel communicatief. En als je dan zo’n zingende en feestende meute voor je ziet, begrijp je pas hoeveel liefde er bestaat voor de liedjes van André Hazes.”
Vijf jaar geleden werd Fischer gevraagd voor de hoofdrol in de musical Hij Gelooft In Mij. Voor het eerst kroop hij in de huid van de volkszanger. “Toen ik werd gevraagd, twijfelde ik. Kan ik dat wel, vroeg ik me af. Weliswaar had ik al veel acteerwerk gedaan, maar dat was toch een beetje tweede garnituur allemaal. En toen kwam Hazes: eerst de musical, daarna de film.”
Fischer kreeg veel bijval voor zijn meesterlijke creatie van André Hazes in Bloed, Zweet & Tranen. “Ik had nooit gedacht dat ik een Gouden Kalf zou kunnen winnen. Maar het gebeurde wel. Man, wat was ik trots.”
Het muziekprogramma moet los gezien worden van Fischers acteerprestaties in musical en film. “Daarin speel ik de rol van André Hazes. Tijdens de komende clubtour ben ik mezelf. Ik interpreteer zijn liedjes. Natuurlijk zal ik wel eens een geintje maken op z’n Hazes’, in plat Amsterdams ofzo. Maar veel verder zal het niet gaan. Die rol heb ik een beetje achter me gelaten.”
Een uitgesproken bewonderaar van André Hazes was Fischer niet in zijn jonge jaren. “In mijn tienerjaren luisterde ik veel naar jazz-drummers. Ik wilde drummer worden en deed daarvoor de vooropleiding van het conservatorium. Helaas moest ik na dat jaar in dienst en is er van de drum-ambitie niet zoveel terecht gekomen. Wel speelde ik in soul- en funkbandjes. Van Hazes had ik wel een cd, maar eerlijk gezegd draaide ik die niet vaak. De liefde voor Hazes is pas ontstaan nadat ik in de musical was beland.”
Hoe meer Fischer in de muziek van Hazes dook, hoe groter het raadsel werd. Wat maakte hem zo bijzonder? “Daar ben ik nog steeds niet achter. Misschien zijn het de alledaagse dingen die hij beschreef: het geluk, de pijn, de teleurstellingen. Hazes was altijd ontwapenend eerlijk, niets werd mooier gemaakt dan het was.”
“Ook zijn manier van zingen is onnavolgbaar. Zijn timing, bereik en emotie. Neem Kleine Jongen, daar zit zoveel beleving in. Ik probeer dat gevoel er ook in te leggen, maar dat is een hele opgave. Bovendien moet ik keihard werken om de hoge noten er uit te krijgen.”
“In de jaren tachtig was André op zijn top. Hij was toen een jonge god, die danste door het Concertgebouw. Zijn zangtechniek was op een hoogtepunt. Die Hazes wil ik naar boven halen.”
“Zij Gelooft In Mij is een lekker lied om te zingen. Daar zit alles in. Oorspronkelijk werd het gezongen door Kenny Rogers, maar Hazes heeft dat nummer vertaald naar onze harten. Iedereen kent het en elke keer als je het zingt, zie je dat het de mensen raakt.”
“In sommige opzichten lijken Hazes en ik wel op elkaar. We hebben eenzelfde timing. Niet alleen in de manier van zingen, maar ook qua humor. Ik maak wel eens een grap die niet aanslaat, omdat niemand luistert. Hazes had ook dat soort momenten. Toch zijn de verschillen met hem groter, denk ik. Zo ben ik geen bierdrinker. Ik heb sowieso weinig op met alcohol. Je ziet aan Hazes dat het inderdaad meer kapot maakt dan je lief is.”
Fischer wil echter geen kwaad woord horen over Hazes. “Zeker niet, maar ik ben allang niet objectief meer over André. Hij heeft me zoveel gebracht.”

Martijn Fischer zingt Hits van Hazes. Te zien: Hedon Zwolle (2/11), Burgerweeshuis Deventer (24/11), Underground Lelystad (2/12), Metropool Hengelo (7/12).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *