Loading...
Interviews

Rondé wil wereldberoemd worden

ronde-profielpic

Spektakel, competitie, bootraces – het Drakenbootfestival heeft het allemaal. Ook muzikaal pakt het evenement in Apeldoorn stevig uit met Dotan en Bløf, de bekendste namen op de vrijdagavond. Nog wel. Want als het aan Rondé ligt gaat dat binnenkort veranderen.

“Werelddominantie!” Rikki Borgelt schaterlacht om haar eigen uitroep, maar diep van binnen is het bittere ernst. Ja, de zangeres van de veelbelovende indiepopband Rondé droomt van een wereldwijde doorbraak. Ze gelooft er zelfs heilig in.

“Natuurlijk moet je een flinke dosis geluk hebben, er zijn miljoenen bands. Maar als je goede liedjes hebt en de juiste spirit, waarom zou het dan niet lukken? Het klinkt een beetje raar als je het over jezelf zegt, maar ik acht de kans groot dat het ons lukt.”

Borgelt omschrijft Rondé als een ‘wolfpack’, een hechte familie. “Het is zo mooi dat we elkaar gevonden hebben. Samen strijden we voor hetzelfde doel: de wereld in trekken. Toeren in een nightliner. Overal spelen.”

Met haar 25 lentes is Rikki Borgelt de oudste van het vijftal dat Rondé vormt. Ruim twee jaar geleden ontmoetten ze elkaar op de Herman Brood Academie in Utrecht. Het klikte gelijk en de liedjes rolden als vanzelf uit hun vingers. De singles Run en We Are One oogstten waardering en hielpen Rondé aan een 3FM Serious Talent Award.

“We omschrijven onze muziek als ‘dansbare indiepop’. Maar welk etiketje je er ook opplakt, onze muziek is echt Rondé. We nemen alle vijf onze eigen invloeden mee. En die lopen nogal uiteen. Onze toetsenist is gek op dance, terwijl de gitarist uit de punkscene komt. Ik hou weer van sixtiesmuziek en psychedelica. Als je dat allemaal mengt, krijg je vanzelf iets nieuws.”

De bandnaam is ontleend aan de achternaam van een kennis van Rikki’s vriendin. “We waren al een tijdje op zoek naar een mooie bandnaam en plotseling nam mijn vriendin de naam Rondé in de mond. Wauw, dat klinkt cool, dacht ik bij mezelf. En laat de betekenis van het woord in het oud Grieks nou ‘samenkomen’ zijn. Is dat mooi of niet?”

Rondé nam deel aan de Popronde, deed shows in het clubcircuit en overtuigde op Eurosonic-Noorderslag. De band ging als een speer, totdat de stem van de frontvrouw het begaf. “Dat was een lastige periode. Maar zoiets kan gebeuren. Je kunt het niet plannen, het hoort bij het leven. Ik moest geopereerd worden aan mijn stembanden. Ik kraakte aan alle kanten en was een soort Janis Joplin. Gelukkig waren de jongens van de band heel lief en gaven ze me de tijd om te herstellen. Nu is mijn stem weer top. Ik krijg logopedie en neem zangles. En vijf weken geleden ben ik gestopt met roken.”

Begin dit jaar dook Rondé samen met producer Niels Zuiderhoek (die werkte met Kensington en Van Velzen) een Berlijnse studio in voor de opnamen van het debuutalbum. “Het was echt vet om op een vreemde plek onze nummers op te nemen. Je snuift andere invloeden op en je kunt je volledig focussen op de muziek. We zijn superblij met het voorlopige resultaat.”

Wanneer de plaat uitkomt kan Borgelt nog niet zeggen. “We zijn nu bezig met de visuele kant van het album. Het wordt waarschijnlijk eind dit jaar of begin volgend jaar.” Of Rondé tijdens het optreden in Apeldoorn veel nieuwe liedjes gaat spelen, laat de zangeres met de lange manen ook in het midden. “Aan de setlist wordt op dit moment gewerkt. We hebben veel nummers, dus keuze genoeg. Ik denk niet dat we veel van het nieuwe materiaal gaan spelen. De meeste liedjes zijn nog niet omgezet naar een live-setting. Op een festival spelen of in een studio, dat maakt nogal verschil. Snap je?”

Rikki Borgelt heeft veel zin in het Drakenbootfestival. “Ik ken Apeldoorn goed, mijn vader heeft er jaren gewoond. En dat we samen met Dotan en Bløf geprogrammeerd staan, vind ik gaaf.” Het spelen op een festival vindt ze sowieso geweldig. “Ja man. We hebben al best veel grote festivals gedaan: Lowlands, Concert at Sea, het Bevrijdingsfestival in Zwolle. De sfeer is vaak chill, je ontmoet mensen en je kunt er een hoop nieuwe bands ontdekken. Natuurlijk hoop ik dat we over vijf jaar op Glastonbury of Coachella staan. Dat zou echt vet zijn.”

Rondé is te zien op het hoofdpodium, vrijdag 24 juni om 19.00 uur.

Drakenboot festival

Apeldoorn is een van de zeven plaatsen waar deze zomer het Drakenbootfestival wordt georganiseerd. De krachtmeting tussen de 12-meter lange drakenboten staat centraal. Tientallen teams hebben zich opgegeven voor de strijd op het kanaal tussen de Deventerstraat en Molenstraat-Centrum.

Het festival in Apeldoorn onderscheidt zich door een brede randprogrammering. Er is theater op het Theaterplein (waar Orpheus een afwisselend programma voor heeft samengesteld), kinderen kunnen zich vermaken in het sprookjesachtige Drakenland en fijnproevers kunnen terecht bij een van de mobiele Foodtrucks.

Maar vooral op muziekgebied is Apeldoorn koploper dankzij haar eigen Drakenboot in Concert. Rondé, Dotan en Bløf betreden het hoofdpodium op het fraai aangelegde terrein aan de oevers van het kanaal. Voor het vrijdagprogramma moet overigens wel een ticket worden gekocht.

Vrij toegankelijk is het festivalterrein op zaterdag en zondag. Het opgeworpen zandstrand moet de bezoeker in Ibiza sferen brengen. Dj’s zullen de Beachparty bestoken met pompende beats. Maar vergeet ook de optredens van blazersensemble Gallowstreet, het bezwerende Lakshmi en polderrootsrocker Tim Knol op het Plato podium niet.

Drakenbootfestival – vrijdag, zaterdag en zondag aan de Stadskade in Apeldoorn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *