Loading...
Interviews

Hoogtevrees – Festival binnen het festival

Hackensaw Boys
Hackensaw Boys

Wie hoogtevrees krijgt bij het zien van de steltenlopers of gewoon de drukte van het Deventer Op Stelten festival wil ontvluchten, kan terecht in het Worpplantsoen. Daar presenteert het Burgerweeshuis drie dagen lang een toegankelijke kruisbestuiving van theater en muziek onder de naam Hoogtevrees.

Programmeur Job Rebergen is enthousiast over het muzikale uitstapje in het fraaie plantsoen op de Worp. “Dit wordt de derde editie van ‘het festival binnen het festival’. De eerste keer vond plaats op het Vogeleiland en sinds vorig jaar bivakkeren we aan de overzijde van de IJssel. Maar het kan best zijn dat Hoogtevrees volgend jaar weer op een andere locatie te vinden is.”

Het evenement is inmiddels een vast onderdeel van Deventer Op Stelten geworden. “We willen graag verder bouwen aan een muziekfestival dat gelinkt is aan Deventer Op Stelten. Hoogtevrees wil zowel het theaterpubliek als de popliefhebber bedienen. En dat betekent dat je moet stoeien met het programma om hierin een juiste balans te vinden.”

Zo zal het Franse theatergezelschap Compagnie numéro 8  met het programma Garden Party de uiteenlopende muziekoptredens afwisselen. Minstens zo in het oog springend is de uit 1932 stammende rupsbaan die op het festival wordt omgedoopt tot ‘Rupspodium’. Daar draaien dj’s toepasselijke tracks, terwijl het publiek rondzoeft in de karretjes onder het gesloten doek.

Voor het muzikale deel zocht Rebergen naar een evenwicht tussen toegankelijk en verrassend. Hij licht zijn keuzes toe.

“De vrijdag is de warmloper van het festival. Roots Rising en Rude Rich And The High Notes zijn reggae/skabands die een lekker relaxte sfeer kunnen creëren. Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen die overdag nog hebben gewerkt een perfect begin van het weekend is. Drankje, ondergaande zon, zittend aan de oevers van de IJssel – je  krijgt er nu al zin in. Rude Rich draait al een tijdje mee. Het is een uitgebreide band met blazers waar je niet stil bij kunt blijven staan.”

Zaterdag heeft het programma een ander en vooral breder karakter. We beginnen in de middag met Tiny Legs Tim, een jongen uit België die samen met zijn band garant staat voor een pot stomende blues. Ik heb ze gezien op Eurosonic waar ze een verbluffende show neerzetten. Iets anders is de soul van The Gospel Sessions. De Amerikaanse zangeres Michelle David is een geweldige frontvrouw. Als band bestaan ze pas een jaar, maar met leden van Beans & Fatback en Lefties Soul Connection hebben ze een door de wol geverfde bezetting.”

“Totaal geen touw aan vast te knopen, en daarom zo waanzinnig, is de freaky muziek van Los Pirañas. Een trio uit Columbia. Hun basis is een mix van salsa en cumbia. Maar daar blijft het niet bij. Elektronische effecten, tempowisselingen en psychedelische grooves – ze proppen er van alles in. Het is één van de bands waar ik zeer nieuwsgierig naar ben.”

Eriksson Delcroix
Eriksson Delcroix

“Na al die bizarre toestanden wordt Eriksson Delcroix een rustpunt, denk ik. De countrymuziek van dit Belgische koppel is van het duistere soort en past mooi bij het invallen van de avond. Het is tevens de opmaat voor de afsluiter op de zaterdagavond:  Henhouse Prowlers. Bluegrass uit Chicago. Vorig jaar stonden ze ook op Hoogtevrees, maar waren toen vroeg op de dag geprogrammeerd. Ik ben benieuwd hoe ze het als slotact gaan doen.”

Henhouse Prowlers
Henhouse Prowlers

“Op zondag openen we met de opmerkelijke samenwerking tussen Roosbeef en André Manuel: Tjing Tjing. De twee zijn bezig met het opnemen van een ‘woest aantrekkelijk’ album en dit wordt één van hun eerste optredens. Zeer bijzonder. Daarna krijgen we een energieke show van Donnerwetter, de Gelderse variant op Captain Beefheart. Hier zoeken we de randen van het festival op, maar we durven dat wel aan. The Hackensaw Boys is wellicht de grootste naam op Hoogtevrees. Hun combi van bluegrass en folk is wat mij betreft een ideale afsluiting van het festival.”

Hoogtevrees: Worpplantsoen, vrijdag 8/7, zaterdag 9/7 en zondag 10/7.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *