Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Met hart en ziel: Goomah Music

1450261325966

Zwols platenlabel viert 10 jarig bestaan

Het idee ontstond tijdens een vakantie in Andalusië. In het plaatsje Ronda, waar de Belgische rockband dEUS de plaat The Ideal Crash had opgenomen, ontdekte muziekliefhebber Frank Satink een concept dat een platenlabel, winkel en podium combineerde. Een droom was geboren.

In ateliergebouw De Plataan in Deventer turen drie mannen naar een zeefdruktafel. Ze zijn alle drie betrokken bij het Zwolse platenlabel Goomah Music en bereiden de viering van het tweede lustrum voor. Paul Dokman instrueert hoe ze een perfecte zeefdruk kunnen maken. Het worden posters voor de festiviteiten in poppodium Hedon. Nu al een collector’s item. Naast zijn grafische werk is Dokman bassist bij het indierocktrio Paceshifters. Samen met dertien andere bands zullen zij het feest in Hedon opluisteren.

Frank Satink, oprichter van het Goomah-label, krijgt de eer de laatste zeefdruk te mogen maken. Met vaste hand schuift hij de inkt door het zeefraam. ‘10 jaar Goomah Music’ staat er met zwarte letters. De tijd is hem omgevlogen. “Het klinkt als een cliché, maar het is wel zo. Tien jaar geleden werkte ik nog in het bedrijfsleven en moet je kijken wat we in de tussentijd hebben bereikt.” Satink benadrukt het woord ‘we’. “Want ik heb het beslist niet allemaal in m’n eentje klaargespeeld. De eerste stappen heb ik gezet met Arjan Domhof (voorheen programmeur van Hedon), nu bestaat het Goomah-team uit diverse medewerkers.”

Goomah Music is in tien jaar uitgegroeid tot een serieus muziekbedrijf dat het management voor bands verzorgt, optredens regelt en muziek uitbrengt. Allemaal vanuit een passie voor goede, alternatieve popmuziek. “Als je terugkijkt, is het bizar dat we zijn gestart in een tijd dat de muziekindustrie in een diepe crisis terecht was gekomen”, lacht de boomlange Zwollenaar. Satink doelt daarmee op de schadelijke invloed van internet op de verkoop van platen en cd’s. “De droom van een podium, studio en een winkel hadden we al snel laten varen. Maar wij wilden wel meer dan alleen muziek uitbrengen. We hielden ons ook bezig met organisatorische zaken waar bands mee te maken kregen.”

Toen de eerste contouren van Goomah zich aftekenden, moest het jonge bedrijf op zoek naar een band. Die vond het in The Horse Company. “We brachten het eerste album uit, dat werd opgepikt door De Volkskrant en muziekblad Oor. Het was ons eerste succes in het opbouwen van een netwerk. Want daar staat of valt alles mee: je moet de juiste contacten hebben.” Ook de act die volgde droeg daaraan bij. “Wij deden ook de debuutplaat van I Kissed Charles, een jonge band uit Meppel. Prompt meldde zich De Wereld Draait Door. En kort daarna waren ze te gast in de radiostudio bij  Giel Beelen.”

De stal van Goomah telt momenteel zo’n dertig bands. Paceshifters is er één van. “Goomah heeft ons album Breach uitgebracht”, vertelt Paul Dokman. “Het klikte meteen. Bovendien heeft de samenwerking ons een stap verder geholpen. Zij doen ook onze boekingen en met name de shows op Dauwpop en Pinkpop waren bijzonder. Onze volgende plaat willen we graag in Duitsland en Engeland uitbrengen. De mensen van Goomah denken met ons mee hoe we dat het best kunnen realiseren.”

Op de jubileumparty in Hedon zullen naast Paceshifters topattracties als Pauw en Bökkers te zien zijn. Maar ook Fratsen (de band rond André Manuel) en bluesband King Of The  World zijn present. Tot de beloftes hoort de onstuimige rock ’n soulformatie The Grand East.

The Grand East
The Grand East

Met dat soort bands ziet de toekomst voor Goomah er zonnig uit. Satink beaamt dat, maar hij blijft realistisch. “Vorig jaar hadden we een topjaar. We boekten onze grootste omzet, mede dankzij Pauw en Bökkers. Maar denk niet dat je in deze wereld rijk kunt worden. Het is elke dag keihard werken en dat lukt alleen als je er met hart en ziel tegenaan gaat.”

Tien jaar Goomah Music: zaterdag 16 april, Hedon Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *