Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Ozric Tentacles rockt in hogere sferen

ozric_tentacles_presspic

Wie niet vies is van grensverleggende en tijd-doorbrekende rockmuziek, moet beslist een bezoek brengen aan het optreden van de Engelse spacerockband Ozric Tentacles. Opgericht tijdens het Stonehenge Free Festival in ’83 ontwikkelden de gebroeders Ed en Roly Wynne een uniek bandgeluid.

Enerzijds greep dat geluid terug op het verleden van de psychedelische rock uit de jaren zestig, anderzijds keek het naar de toekomst door een voorschot te nemen op de dancescene van de jaren negentig.

Zelf noemen ze hun optredens ‘psychedelic experiences’. En dat is niets te veel gezegd. Voor een wand van draaierige achtergrondprojecties onderwerpt Ozric Tentacles het publiek aan een instrumentale trip vol futuristische spacerock en experimentele jazz. Voeg daar genres als reggae, wereldmuziek en ambient-house aan toe en, voilà, het veelkleurige palet van de ‘Ozrics’ demonstreert zijn muzikale spanwijdte.

Van de oorspronkelijke bezetting, die in de begindagen niet terugdeinsde voor jamsessies die zes uur aanhielden, is alleen Ed Wynne nog over. Roly Wynne pleegde eind jaren negentig zelfmoord, maar dat betekende niet dat daarmee een eind kwam aan de familiale banden binnen de band. Eds eega Brandi beroert al een aantal jaren de bassnaren, terwijl hun zoon Silas zich ontfermt over de toetsenpartijen.

Vorig jaar bracht Ozric Tentacles haar 21e studioalbum Technicians Of The Sacred uit. Een dubbelaar dit keer – de eerste sinds het succesalbum Erpland uit ’90. Opnieuw een plaat met een scala aan stijlen en technische hoogstandjes. Geen eenvoudige kost, wel een avontuurlijke science fiction-maaltijd met nummers die minimaal zes en maximaal twaalf minuten duren. Het moet wel gek lopen als de track Epiphlioy met zijn uitgesponnen oosterse effecten, de zaal in Apeldoorn niet in een ijzeren greep krijgt.

Ozric Tentacles is te zien: Gigant Apeldoorn, vrijdag 18 maart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *