Loading...
Artikelen

Villagers hult zich in akoestische intimiteit

Foto Andrew Whitton
Foto Andrew Whitton

Villagers is het indiefolk project van de Ierse singer/songwriter Conor O’Brien. Hij pende drie albums vol met prachtige liedjes, die in de loop der jaren steeds intiemer zijn gaan klinken. Becoming A Jackal (’10) en Awayland (’13) kenden nog rijk gearrangeerde en elektronische momenten, het laatste studioalbum Darling Arithmetic (’15) gaat terug naar akoestische eenvoud.

O’Brien heeft die plaat in zijn eentje opgenomen, ergens in een klein Iers gehucht. De toon is uiterst persoonlijk: zie het als zijn coming-out album. Op de rustige cadans van zacht tokkelende gitaren en tinkelende toetsen verhaalt O’Brien over het opgroeien als homo in het katholieke Ierland. Over een leven van opgejaagd en in elkaar getimmerd worden. Hot Scary Summer, Little Bigot en Death Trap Kid leggen een verleden bloot dat alsnog plaatsvervangende schaamte oplevert.

Als liveband maakte Villagers grote indruk op festivals als Into The Great Wide Open en Lowlands, maar ook het optreden in Hedon, drie jaar terug, was van een adembenemende schoonheid. O’Brien oogde  toen schuchter en onzeker. Tussen de songs door tenminste, als hij het publiek te woord stond. Tijdens het spelen wierp hij de schroom van zich af en betoverde de zaal met sterke melodieën in een continu wisselend klankdecor.

Enkele weken geleden verscheen er een nieuw album van Villagers. Niet met nieuw werk dit keer, maar met remakes van bestaande liedjes. En wederom is de toon ingetogen en verstild. Het twaalftal composities van Where Have You Been All My Live? werd in een of twee takes opgenomen in de Londense RAK studio’s. Na een dag stond het erop. Hedon kan veel van dit materiaal tegemoet zien.

Villagers is te zien: Hedon Zwolle 18 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *