Loading...
Interviews

“Amateurisme geeft me mijn vrijheid”

Foto Sanja Marusic
Foto Sanja Marusic

Lucky Fonz III presenteert nieuw album op Grasnapolsky

Op festival Grasnapolsky in Radio Kootwijk presenteert Lucky Fonz III zijn zesde album: In Je Nakie. Veertien liedjes staan erop, alle in de Nederlandse taal. Dat deed hij eerder, maar het experiment met hiphop en technobeats was voor hem een nieuwe ervaring.

“Zie je die piano daar?” Lucky Fonz wijst op het instrument in een Amsterdams café. “Daar heeft Ramses Shaffy op gespeeld. Hij woonde om de hoek en kwam regelmatig hier naartoe. Dat maakt een plek als deze toch bijzonder, vind je niet? En wist je dat Ischa Meijer vanuit dit café het radioprogramma Een Uur Ischa presenteerde?”

Lucky Fonz, 34 jaar geleden geboren als Otto Wichers, is zich bewust van de geschiedenis van de plek waar hij vertoeft. “Sommige mensen zijn daar helemaal niet in geïnteresseerd, dat snap je toch niet? Neem Radio Kootwijk. Dat is zo’n bijzondere locatie. Een beetje mysterieus zelfs: een raar gebouw met een Star Wars-achtige vibe midden op de Veluwe. De eerste telefoongesprekken met Nederlands-Indië vonden daar plaats. Ken je het lied Hallo Bandoeng?”

Vrijdag komt het nieuwe album uit van Lucky Fonz, een gebeurtenis die samenvalt met zijn optreden op het driedaagse popfestival Grasnapolsky in Radio Kootwijk. Spannend? “Jazeker. Ik ben niet onzeker over de kwaliteit van het album of over mijn eigen kwaliteiten. Maar ik ben niet zeker of de liedjes van In Je Nakie de mensen wel wat doen. Want dat is mijn nachtmerrie: een plaat maken die de luisteraar niet raakt. Als dat het geval is, is de missie mislukt.”

Op vier albums gebruikte Lucky Fonz de Engelse taal, nu is er weer een plaat in het Nederlands. “Op Hoe Je Honing Maakt deed ik dat voor het eerst. Het werd een groot succes. Ik houd van de afwisseling. Schrijven in het Engels is anders dan schrijven in je eigen taal. Het ene is poëtischer, het andere directer.” Het was Kees de Koning (platenbaas van het hiphoplabel Top Notch waar Lucky Fonz onderdak vindt) die hem overhaalde in het Nederlands te gaan zingen. “Kees zei: het maakt je toegankelijker, je bereikt een groter publiek. Daar heeft hij gelijk in gekregen. Ik wil graag een zo breed mogelijk publiek bereiken zonder water bij de artistieke wijn te hoeven doen.”

De liedjes van In Je Nakie waren voor een deel al te horen in het theaterprogramma Neurose, Geur & Maneschijn. Ze zijn echter in een totaal andere vorm op het album gekomen. “Het is een excentrieke plaat geworden. Ik wilde graag experimenteren met mijn muzikale voorkeuren zoals hiphop en techno. Ik zag het als een soort onderzoek.” Het resultaat is een veelzijdig album met verrassende wendingen. “Veel popmuziek is tegenwoordig repetitief. Telkens wordt hetzelfde deuntje herhaald. Ik vind dat zo kinderachtig. Daarom heb ik de refreinen weggelaten.”

Het opnameproces werd een krachttoer. “Het probleem was dat ik allerlei geluiden in mijn hoofd had, waarvan ik niet wist hoe ik die op de plaat moest krijgen. Ik wilde allerlei elektronische beats toevoegen, maar had geen idee hoe dat werkte. Ik kan namelijk absoluut niet overweg met computers. Uiteindelijk hebben vrienden me wegwijs in die wereld gemaakt, waardoor liedjes als Was Ik Maar Een Robot en Hondenfluisteraar nu zo bizar uit de hoek komen.”

Lucky Fonz ziet zich als een amateur in de popmuziek. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik kan leven van de muziek, maar zie mezelf toch als een amateur. Ik heb nooit op een conservatorium of een popacademie gezeten. In de meeste popbandjes zitten betere muzikanten dan ik. Maar dat amateurisme geeft me ook een bepaalde vrijheid. Ik heb geen last van aangeleerde ideeën en vaste protocollen. Daarnaast ben ik gezegend met een gebrek aan goede smaak. Anders kun je niet een plaat maken, zoals ik nu heb gedaan.”

Lucky Fonz III – In Je Nakie, release vrijdag 5 februari, Top Notch. Ook te zien: Hedon Zwolle 8/4.

Grasnapolsky

Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt het intieme winterfestival plaats in het monumentale bouwwerk op de Veluwe. Grasnapolsky geldt als een natuurminnend festival, dat haar bezoekers op een eigenzinnige manier in de watten legt. Overdag en ‘s avonds bandjes checken in het voormalige zendstation, om vervolgens de nacht door te brengen op bungalowpark Landal Rabbit Hill. Een combinatie van bijzonder en gerieflijk.

Grasnapolsky knipoogt naar de luxe van hotel Krasnapolsky, maar refereert tevens aan het platgetrapte gras van de doorsnee popfestivals. Toch is ‘doorsnee’ een woord dat zorgvuldig gemeden moet worden bij Grasnapolsky. Het festival zoekt een verbinding tussen pop, kunst én natuur.

Ruim vijftig acts op gebied van indierock, singer/songwriter en elektronica zijn te bewonderen, waaronder Lucky Fonz III, Bombay, Canshaker Pi, De Likt, Eefje de Visser, I Am Oak, St. Tropez en The Black Cult.

Grasnapolsky, Radio Kootwijk. Vrijdag, zaterdag en zondag 5 t/m 7 februari. Info: www.grasnapolsky.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *