Loading...
Recensies

Hiphop van Mr. Polska is lomp en bruut

Mr. Polska Hedon 20150227

★★✰✰✰

Wie wil lachen, moet eens een paar recente interviewtjes met Mr. Polska lezen. Mr. Polska is niet een goedkope klusjesman uit Oost-Europa, maar een rapper met Poolse roots. Drie jaar geleden debuteerde hij met hakkelende raps op het album Waardevolle Gezelligheid. Nu, bij de lancering van zijn tweede album $noller, neemt hij zonder blikken of blozen termen als ‘vernieuwend’ en ‘internationaal’ in de mond. En dan heeft ie het echt over zichzelf.

Mr. Polska’s recept is even simpel als doeltreffend. Programmeer meedogenloos harde housebeats in de laptop en schreeuw daar niet minder brute teksten overheen. ‘Er ligt een bitch in mijn bed / En die bitch die is naakt / Maar ik wil haar niet neuken / Dus ik raak haar niet aan’ blaft Mr. Polska een met tieners gevuld Hedon toe in de openingstrack Respecteer Mijn Gezicht. Om eraan toe te voegen: ‘Ik kan ook niet naar de hoeren / Want mijn pik die is slap’.

Muzikaal en tekstueel blijft de scabreuze hiphopvariant achter bij het pretentieuze geleuter van Polska. Maar visueel heeft hij het goed voor elkaar. Een fraai vormgegeven berenkop van megalomane afmetingen biedt door middel van videoprojecties een steeds wisselend decor. Een artistiek hoogstandje dat nogal contrasteert met Polska’s lompe raps en beats.

Ultra Traan en Discodochter (met de stem van volkszanger Frans Duijts uit een doosje, kan het erger?) schakelen tijdelijk terug naar een lagere versnelling, maar Ravotten en Vibe zwepen het tempo weer op naar zo’n honderdvijftig slagen per minuut. En dat is wat de kids willen. Zeker met de loop- en springoefeningen die Polska met ze doet. Vernieuwend en internationaal? Alleen als je de realiteit totaal uit het oog bent verloren.

Gezien: Hedon Zwolle 27/2

Nog te zien: 6 maart 2015 Gebouw-T – Bergen op Zoom / 7 maart 2015 Victorie – Alkmaar / 13 maart 2015 Oosterpoort – Groningen / 20 maart 2015 Luxor Live – Arnhem / 21 maart 2015 Gigant – Apeldoorn / 27 maart 2015 Bibelot – Dordrecht / 18 juli Pedro Pico Pop – Raalte

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *