Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Leuk, een museum of fabriek als rockpodium

Aviodrome Museumzaal

Niet eens zo heel lang geleden rolden aan de Vlijtseweg in Apeldoorn potjes met babyzalfjes en –poeders van de lopende band. Maar nu de producten van Zwitsal elders gefabriceerd worden, bieden de naoorlogse panden aan het Apeldoorns Kanaal mogelijkheden voor andere initiatieven. Zoals een optreden van de Nijmeegse rockband De Staat. Een primeur, jawel. Niet eerder werd op die plek een popconcert georganiseerd. Datzelfde gaat op voor de locatie waar De Staat een week later te zien zal zijn: het Aviodrome in Lelystad. Een leegstaande fabriekshal of luchtvaartmuseum als rockpodium – bands en programmeurs blijven bezoekers verrassen met de meest wonderlijke decors.

De zoektocht naar bijzondere locaties is al een poosje gaande. Steeds vaker wijken organisatoren uit naar gelegenheden waar je niet direct een rockband verwacht. Het draait namelijk niet meer om muziek alleen, maar ook om de beleving. In de wereld van de festivals is deze ontdek-je-plekje trend ook waarneembaar. Bungalowparken, fabrieksterreinen, leegstaande winkelpanden en zelfs knusse huiskamers bieden onderdak aan gevestigde en opkomende popacts.

De uitwijk naar dit soort uitheemse oorden is trouwens geen sinecure. Podium, licht en geluid zijn doorgaans niet aanwezig, zodat de organiserende partij (in dit geval de Gigant in Apeldoorn en Underground in Lelystad) geconfronteerd wordt met een enorme voorbereidingstijd en stevige productiekosten. Toch is het dit waard, vinden de mensen van de beide popcentra. Zij beschouwen het Staat-avontuur als een groot experiment.

Het idee is afkomstig van de vijfpersoonsband zelf, die in november de epee Vinticious Versions uitbracht. Een tussendoortje zeg maar, bestaande uit acht bevreemdende remakes van eigen werk. De originelen zijn in getemperde vorm opgenomen en in een ander stilistisch jasje gestoken. Zo lijken de Beastie Boys mee te rappen op Input Source Select en de soulvolle koortjes van D’Angelo de leemtes op te vullen in Devil’s Blood. Met een bronstige stem kruipt zanger Torre Florim zelfs in de huid van Barry White om Down Town naar zwoele hoogten te stuwen.

Zo’n markante plaat verdient een markante tour, meent de band. Standaard poppodia passen niet in dat profiel, zodat men op zoek is gegaan naar alternatieve concertplekken. Aanvankelijk keek het Aviodrome vreemd op toen het verzoek voor het herbergen van een popconcert binnenkwam. Maar het idee werd met open armen ontvangen, terwijl heren van De Staat meteen razend enthousiast waren over deze locatie. Een optreden tussen diverse Fokkers en de stijlvolle Lockheed Constellation spreekt natuurlijk tot de verbeelding.

Ook voor de voormalige Zwitsal fabriek betekent dit een pophistorische vuurdoop. Het industriële gebied met hallen en loodsen is volop in ontwikkeling, maar lijkt nu al een geëigende omgeving voor de hoekige rock van De Staat. Die gaat overigens anders klinken dan we van ze gewend zijn. Minder elektrisch, meer intiem. Voor een geheel akoestisch optreden hoeven de fans niet te vrezen. Torre Florim daarover: “Ten eerste omdat we dat haten, ten tweede omdat we het niet kunnen.”

De Staat in de Zwitsal fabriek aan de Vlijtseweg in Apeldoorn (23/1) en het Aviodrome in Lelystad (30/1). Beide optredens zijn uitverkocht.

 Ook interessant

·         Drive By Wire, Burgerweeshuis Deventer 9/1 – De Deventer stonerrockband – met zangeres Simone Holsbeek (Cords, Telefunk) als krachtig middelpunt – presenteert haar derde album. Ook te zien in Ukien Kampen (17/1) en Eureka Zwolle (31/1).

·         Afterslag, Gigant Apeldoorn 18/1 – Het kleine neefje van Eurosonic/Noorderslag. Een handvol acts die Groningen binnenkort onveilig gaat maken, neemt een afzakker in Apeldoorn. Acid Baby Jesus, Emil Landman, Polygrains en Sue the Night zijn reeds bevestigd.

·         Andy Burrows, Hedon Zwolle 30/1 – Hij was de drummer van de Engelse band Razorlight en schreef America, hun grootste hit. Thans zit Burrows achter de kit bij We Are Scientists, maar ook op singer/songwriter gebied is hij actief. In ’14 verscheen zijn derde soloplaat Fall Together Again.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.