Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Eurosonic Noorderslag: interessante tijden voor de popmuziek

ESNS_LOGO

Groningen – Deze week zal de bodem onder de stad Groningen weer hevig sidderen. Niet door de aardgaswinning ditmaal, maar vanwege de driehonderd optredens die op ruim dertigduizend bezoekers worden losgelaten. Hiep hoi, Eurosonic Noorderslag komt er weer aan, het lichtend baken in deze donkere festivalloze dagen. Van woensdag tot en met vrijdag houden Europese pop- en rockacts de binnenstad in een ijzeren greep, op zaterdag is de Oosterpoort het domein van de fine fleur der Nederlandse popmuziek. Welke trends dienen zich aan? Op wie moeten we letten? En wie gaat met de Popprijs aan de haal? We vroegen het een aantal popkenners.

“Trends zijn natuurlijk lastig te voorspellen. Maar een ding is zeker, we zitten in een interessante tijd”, zegt Frank Satink van evenementenbureau Ev’Hands en platenlabel Goomah Music. “Niet eerder zijn er in één jaar tijd zoveel Nederlandse bands naar een hoger niveau doorgeschoten. Denk aan Jett Rebel, Kensington (van groot naar héél groot), Typhoon en Dotan. Dat is een mooie ontwikkeling. Elk festival zal in 2015 minstens twee van deze acts op haar podium willen hebben.” Satink kan het weten. Als programmeur van onder meer Dauwpop en Zwarte Cross is hij nu al driftig op zoek naar aansprekende bands.

Ook Erik Delobel, verantwoordelijk voor de programmering van poppodium Hedon in Zwolle, ziet komeetachtige carrières voorbijkomen. “Het is met sommige artiesten heel snel gegaan en ik denk dat die trend zich doorzet.” Satink noemt dit ‘de vluchtigheid van de industrie’. “We zijn verworden tot een zappend publiek dat zijn eigen helden ontdekt via het net. Acts komen en gaan. De heetste band van nu is morgen alweer hopeloos passé.”

Bart Drost van poppodium Underground in Lelystad vindt het lastig om trends te duiden. “Je ziet wat accentverschuivingen. Zo lijkt de hausse rond folk weer voorbij en neemt de interesse in psychedelica verder toe. Die ontwikkeling is met acts als Jacco Gardner en PAUW al een tijdje gaande. Maar het zijn golfbewegingen: de belangstelling voor de sixties bijvoorbeeld is er altijd geweest, maar komt het ene moment sterker tot uiting dan het andere.”

Delobel verwacht dat de invloed van de elektronica zal toenemen. “Er zijn steeds meer muzikanten die een elektronische koers kiezen. De cross-over van (indie)popmuziek en elektronica zal in 2015 een vlucht nemen, maar het wordt ook een goed jaar voor bands met jaren zestig invloeden, beat en psychedelica.”

Over de toekenning van de Popprijs verschillen de kenners nogal van mening. Tot de uitreiking is dit jaarlijks het best bewaarde geheim en blijft het tot het laatste moment gissen wie met de eer gaat strijken. Erik Delobel heeft een uitgesproken favoriet: “Ik hoop dat de Popprijs dit jaar naar Typhoon gaat. Hij heeft de hiphop een nieuwe dimensie gegeven. Zijn muziek is genre overstijgend en toch toegankelijk voor een breed publiek.” Frank Satink deelt die opinie, maar zoekt de winnaar in een andere hoek. “Wat mij betreft krijgt Golden Earring de Popprijs. Je moet dat zien als een erkenning voor hun hele carrière. Een oeuvreprijs zeg maar. Mr. Probz lijkt me ook een kanshebber. Op basis van twee singles heeft hij een internationale zegetocht gemaakt. Toch denk ik dat Kensington uiteindelijk de prijs gaat pakken. Zij hebben een gestage groei laten zien, die wellicht uitmondt in een internationaal succes.” Weer een andere naam wordt genoemd door Bart Drost. “Ik houd het op The Common Linnets. Dat was dé verrassing van het jaar. Bijna wonnen Ilse DeLange en Waylon het Songfestival met een mooi ingetogen liedje. Een hereniging op Noorderslag zou een sensatie zijn.”

Eurosonic Noorderslag van 14 t/m 17 januari in Groningen.

Popprijs

De Popprijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt tijdens het Noorderslag festival. De winnaar is de artiest of band die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Mathilde Santing was de eerste die deze eer ten deel viel, The Opposites de laatste. Een greep uit het arsenaal voormalige Popprijswinnaars:

2010 – Caro Emerald

2008 – De Dijk

2007 – Armin van Buuren

2005 – Within Temptation

2004 – Ali B

2001 – Anouk

1997 – Marco Borsato

1989 – Herman Brood

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *