Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Stille Nacht maakt december minder stil

Finn Andrews
Finn Andrews

In alle bescheidenheid is het winterfestival Stille Nacht uitgegroeid tot een eldorado voor de liefhebber van singer/songwritermuziek, americana en indiepop. Ga maar na: vier jaar geleden geïnitieerd als een ludiek uitprobeersel in de polder, nu een gevestigd evenement met edities in Lelystad, Eindhoven en Rotterdam. Dat Stille Nacht dit jaar genomineerd werd als ‘Beste festival van Nederland’, was een blijk van erkenning en een stimulans om het intieme concept verder te ontwikkelen. Zo maakte de samenwerking met andere popcentra (De Effenaar in Eindhoven en Rotown in Rotterdam) het mogelijk volgende, programmatisch interessante stappen te zetten. Na geslaagde jaargangen met onder meer Blaudzun, Tim Knol, Mark Lanegan, Tom McRae, The Bony King of Nowhere en Adrian Crowley, kan de bezoeker ook dit jaar weer een aantrekkelijke line-up tegemoet zien. En dat allemaal ondergebracht in alle denkbare hoeken en gaten van het poppodium.

Stille Nacht beperkt zich namelijk niet tot de grote zaal. Ook de foyer, oefenruimtes en bijzaaltjes van het popcentrum worden ingezet voor elektrische en akoestische optredens. Een rijkgeschakeerd aanbod moet immers dwingen tot keuzes. Terwijl het in de ruimere vertrekken er wat harder aan toe kan gaan, worden ‘huiskamers’ ingericht voor de meest intieme momenten. En dan is het fijn dat met name die laatste bezocht zullen worden door muziekpuristen die weten wanneer ze hun mond moeten houden. Ook op dat vlak heeft het indoorfestival zich in de afgelopen jaren bewezen.

Het eerste lustrum van Stille Nacht wordt gevierd met tal van aansprekende namen. Jacqueline Govaert, Michael Prins, Emil Landman en lokale trots Valentina Elèni vertegenwoordigen de categorie singer/songwriters van eigen bodem. Hartstikke leuk natuurlijk, maar interessanter is de kalme america van het Belgische Mad About Mountains. De band rond zanger en multi-instrumentalist Piet De Pessemier maakte met Harlaz een album vol sferische country- en folkpop. Misschien nog beter is de nieuwe plaat van het onontdekte indierockwonder Aestrid. De Utrechtse formatie is al jaren actief, maar moet nog steeds genoegen nemen met een plaats in de marge van de vaderlandse popscene. De melancholische en mysterieuze tracks van No Map Or Adress laten horen hoe onterecht dat is.

Het psychedelische wonderkind Jacco Gardner heeft zich het afgelopen jaar niet veel laten zien op de Nederlandse poppodia. Dat maakt zijn aanwezigheid op Stille Nacht extra boeiend. Hoe staat hij ervoor? Welke ontwikkeling maakt hij door? Hopelijk licht zijn optreden een tipje van die sluier op. Ook de Britse singer/songwriter Luke Sital-Singh is iemand om in de gaten te houden. Zijn liedjes maakten op Lowlands en Into The Great Wide Open indruk.

Toch zal de meeste aandacht op het festival uitgaan naar Finn Andrews. De frontman van de Engelse band The Veils doet er een solo-optreden. Bijzonder, want Andrews laat zich maar zelden tot een dergelijke exercitie verleiden. Naar alle waarschijnlijkheid zal de zanger met de breedgerande hoed putten uit het vier albums tellende songmateriaal van The Veils. Met zijn snerende, licht hese stem staat de zoon van muzikant Barry Andrews (XTC, David Bowie, Iggy Pop) bekend om zijn meeslepende voordracht. Dat belooft wat.

Festival Stille Nacht: Underground Lelystad, zaterdag 20 december.

www.undergroundlelystad.nl

 Ook interessant

  • Admiral Freebee, Burgerweeshuis Deventer 6/12 – De admiraal uit Antwerpen (Tom Van Laere) zet zijn publiek graag op het verkeerde been. Mooie ingetogen liedjes wisselt hij af met snoeiharde rocksongs, bovendien treedt hij zowel solistisch als met een uitgebreide band op. Benieuwd wat hij deze keer gaat doen.
  • The Deaf, Gigant Apeldoorn 6/12 – Onterecht beschouwd als het bijwagentje van Di-rect gitarist Spike. Het is een volwaardige band met een energiek beat- en rockgeluid. Onlangs verscheen het tweede album. Ook te zien in Hedon Zwolle 12/12.
  • Akwasi, Hedon Zwolle 6/12 – Rapper van de formatie Zwart Licht verbaast met het soloalbum Daar Ergens, een eerbetoon aan chansonnier Bram Vermeulen. Akwasi speelt daarop met diens teksten en melodieën. Een verrassende mix van opruiende hiphop en oprechte emotie is het resultaat. Ook te zien in Burgerweeshuis Deventer 23/1.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *