Loading...
Recensies

Akwasi geeft de Nederhop een nieuwe impuls

Akwasi Hedon Zwolle 20141206★★★★✰

Zelden zo’n ontspannen opening van een hiphopshow meegemaakt. Hiphop met een harp en een viool, zou het ooit eerder zijn vertoond? Als een zacht ruisend bergbeekje neemt Lange Nacht bezit van de gehoorgangen. Gitarist Gerson Main improviseert in een vloeiende Pink Floyd stijl over het idyllisch klanklandschap heen. De razende rap van Akwasi lijkt je even uit de rustieke roes te halen, maar de betovering blijft in tact. Jawel, de Nederhop is een impuls rijker. Alweer. En dit keer komt die uit een onverwachte hoek.

Akwasi Owusu Ansah is van vele markten thuis. Als lid van de formatie Zwart Licht maakt hij deel uit van de vaderlandse hiphopscene, maar als student op de toneelacademie leert hij de wereld van de kleinkunst kennen. Tijdens een afstudeerproject komt hij in contact met het werk van Bram Vermeulen (eens de helft van het cabaretduo Neerlands Hoop). Dat inspireert hem tot het project Daar Ergens.

In de kleine zaal van poppodium Hedon laat Akwasi met zijn zeskoppige band horen hoe hij de liedjes van Vermeulen heeft herleid tot een verfrissende, maar ook sterk meanderende hiphopmix. Het woord ‘covers’ dient hier gemeden te worden. Akwasi heeft Vermeulens materiaal als uitgangspunt genomen om er iets nieuws uit te distilleren. Liedjes als Testament, Rode Wijn, Verlegen en Een Wedstrijd zijn zowel compositorisch als tekstueel geheel overhoop gehaald en vervat in Afrikaanse ritmes of gelardeerd met bonkende hiphopbeats. Maar het brede bandgeluid kan ook uitwaaieren naar jazzrock (Blanco en Weet Niet Waarom Ik Huil Vandaag) of folk (Dorst). Het staccato Avonturen Met Een Klootzak krijgt dankzij de inbreng van Typhoon zelfs een energieke oplawaai. Mooi dat de nalatenschap van Bram Vermeulen deze bijzondere route heeft gekozen.

Akwasi: Daar Ergens

Gezien: Hedon Zwolle 6/12.

Nog te zien: Burgerweeshuis Deventer 23/1, Where The Wild Things Are Festival Zeewolde 6/3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *