Loading...
Recensies

Fu Manchu degelijk en consistent

Foto Stijn van Baalen
Foto: Stijn van Baalen

★★★✰✰

De tourbus bracht de mannen van de Amerikaanse rockband Fu Manchu een dag eerder naar Deventer dan verwacht. Het kwartet had daardoor bijna twee dagen de tijd om de stad per fiets te verkennen. Tijdens het optreden in het Burgerweeshuis werpt zanger/gitarist Scott Hill de bezoekers toe dat ze in een fantastische stad wonen. Lollige gedachte: de vier die zaterdagavond het poppodium met hun Marshall-torens opblazen, pedaleren overdag ontspannen door de Deventer binnenstad.

Niet dat Fu Manchu hier voor het eerst te gast is. Integendeel, de stonerrockers uit Californië hebben vaker huisgehouden in het ‘Burger’. En steevast luidt de conclusie, dat het allemaal snoeihard gaat en toch transparant blijft. Zelden verzuipt Fu Manchu in een modderpoel van geluid. Ook dit keer drukken massieve geluidsgolven de oordoppen diep in de gehoorgangen, maar blijven de details overeind. Alhoewel, in een enkel geval hebben de magnifieke solo’s van Bob Balch het moeilijk en komen ze niet door zoals je dat zou willen. Zo gaan zijn hoogstandjes in Laserbl’ast! en Mongoose kopje onder.

Met vier tracks wordt het nieuwe album Gigantoid onder de aandacht gebracht. Hadden er meer mogen zijn. Of minder. Maakt eigenlijk niet zo veel uit, aangezien de elfde plaat van Fu Manchu zich nauwelijks onderscheid van zijn voorgangers. Dimension Shifter en Triplanetary vinden gemakkelijk hun weg naast publieksfavorieten Evil Eye, King Of The Road en de Blue Öyster Cult-cover Godzilla. Niet verrassend, wel degelijk en consistent.

De verrassing komt daarom deze avond niet van de hoofdact, maar van het duo Ed Holmberg en Dylan Gouert opererend onder de naam Boodnstuff. Vreemde wendingen en wonderlijke combinaties houden de luisteraar knap bij de les en maken nieuwsgierig naar het titelloze debuutalbum.

Gezien: Burgerweeshuis Deventer 11/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *