Loading...
Interviews

Chi Coltrane is nu echt ontwaakt

Foto: Hans Colijn
Foto: Hans Colijn

Vijf jaar na haar comeback verschijnt deze herfst een nieuwe single van Chi Coltrane. Als het mee zit volgt later een album. De langharige blondine die begin jaren zeventig successen vierde met wereldhits als Thunder And Lightning, Go Like Elijah en You Were My Friend beseft dat het tijd wordt voor iets nieuws. “Maar vergeet niet”, voegt ze er onmiddellijk aan toe, “dat ik na een lange periode van ziekte moest terugkomen. Dat gaat niet zomaar, dat heeft tijd nodig.”

Chi Coltrane maakte veertig jaar geleden een onuitwisbare indruk in tv-programma’s als Toppop. Gezeten achter een zwarte vleugel palmde ze de argeloze kijker in met haar gepassioneerde uithalen. Anderzijds joeg ze je met die verbeten voordracht de stuipen op het lijf. Chi was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Beukend op de toetsen pompte ze haar liedjes op tot bevlogen gospelrockers. Maar na de grote successen – zo eind jaren tachtig – ging het licht langzaam uit. De energie vloeide weg. Het brok dynamiet van weleer werd een vrouw die achter het stuur van haar auto in slaap viel, zodra ze even voor een rood verkeerslicht moest wachten.

Ze zucht als haar naar die moeilijke episode wordt gevraagd. “Weet je, soms verzin ik daar gewoon een smoes over. Om er van af te zijn. Als ze vragen: ‘Waar was je toch al die jaren?’ zeg ik dat ik moest wachten op mijn band die in de bajes zat.” Ze lacht om haar verzinsel, maar de werkelijkheid was een stuk minder vrolijk.

Zonder aandringen steekt ze van wal. “Het begon na een tour door Duitsland. Ik kreeg last van vermoeidheidsaanvallen en voor ik het wist kon ik helemaal niets meer. Het was een soort slaapziekte waar ik mee kampte. ’s Ochtends kwam ik om negen uur uit bed, om er twee uur later weer uitgeput in te stappen. De artsen stonden voor een raadsel.”

Uiteindelijk zou het ruim achttien jaar duren voor de in Racine, Wisconsin geboren zangeres weer opknapte. “De vrouw van mijn kapper had dezelfde kwaal. Zij raadde mij een alternatieve dokter aan. Die gaf mij een middel dat ik twaalf maanden lang moest gebruiken. Na een jaar was ik er weer helemaal boven op.”

In 2009 vierde ze haar comeback met een optreden in Wenen. “Ja, dat was geweldig. Honderdduizend mensen waren daarbij aanwezig.” Er volgden optredens in Duitsland en Nederland. “Maar aan een nieuwe plaat was ik nog niet toe”, vertelt Coltrane vanuit haar woonplaats Los Angeles. Wel verscheen er een compilatie getiteld Yesterday, Today & Forever en een cd/dvd van de show in Wenen.

“Nu ik mijn energie hervonden heb, schrijf ik overdag weer liedjes en jam ik met muzikanten. ‘s Avonds ga ik erop uit om de popscene te checken. Mijn stem is gek genoeg krachtiger geworden. Tenminste, dat is wat iedereen zegt. De nieuwe cd zal daarom ook ‘heavier’ klinken dan de voorgangers. De muziekwereld is veranderd en ik wil laten horen dat ik ben mee veranderd. Er zal meer rock te horen zijn, maar er is natuurlijk ook ruimte voor ballads.”

De nieuwe single, waarvan Chi Coltrane de titel nog niet prijs wil geven, onderbouwt haar woorden. Het is een stevige stamper die het begrip girlpower in een ander perspectief plaatst.

Met gepaste trots somt de 65-jarige popdiva de complimenten op die ze na afloop van een optreden toegeworpen krijgt. “Hoe kan het toch dat je zo fantastisch klinkt en er zo jong uitziet, vragen de bezoekers dan. Maar voor ik kan wat kan zeggen, heeft mijn manager al geantwoord. Vind je het gek, zegt ie dan, ze heeft bijna twintig jaar geslapen.”

Chi Coltrane tour: Winschoten 11/10, Eindhoven 14/10, Zwolle 15/10, Haarlem 17/10, Venray 19/10, Drachten 21/10, Zoetermeer 22/10, Hilversum 24/10, Arnhem 26/10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *