Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

De pedagogische waarde van Great Minds

Great MindsHi-res

Als bekend wordt dat de rappers Jiggy Djé, Sticks en Winne besluiten tot samenwerking, hebben de kenners hun oordeel al klaar: dit is een de geboorte van een heuse supergroep. De drie gerespecteerde hiphoppers en hun producer Dr. Moon temperen de hooggespannen verwachtingen, maar na sessies in de Ardennen en Parijs zijn ze zelf ook van mening dat ze tot de grote geesten van deze tijd behoren. In juni verschijnt het album Great Minds. Prompt vallen de criticasters en masse in katzwijm.

Het project Great Minds komt niet op een ongelegen moment. Jiggy Djé en Winne verkeren, zoals ze het zelf uitdrukken, in een ‘droge periode’. Beiden hebben sinds ’09 geen plaat meer uitgebracht. Sticks is dan net uit een dalletje gekropen met de epee Stick Bukowski die hij samen met Dr. Moon heeft gemaakt. De drie lijken tot elkaar veroordeeld. Het toeval wil dat de rappers uit Amersfoort (Jiggy Djé), Zwolle (Sticks) en Rotterdam (Winne) alle drie lesgeven op de Herman Brood Academie in Utrecht. Het is een kwestie van goed inroosteren om de ze bij elkaar te brengen.

Natuurlijk is het belangrijkste Nederlandse hiphoplabel Topnotch er als de kippen bij om Great Minds onder de hoede te nemen. Met succes. Het album wordt door het popjournaille op een voetstuk geplaatst. De NRC spreekt over een ‘gloedvolle ode aan de rap als kunstvorm’, terwijl de Volkskrant doordraaft door de plaat een ‘ijkpunt in de hedendaagse Nederlandstalige hiphop’ te noemen. Dat laatste is schromelijk overdreven. Great Minds is een goed hiphopalbum, dat het echter aflegt tegen het beste werk van Osdorp Posse, Extince en Opgezwolle – de echte ijkpunten in de Nederhop.

Hiphop staat of valt met de prestaties van de producer. Dr. Moon heeft op Great Minds een aantal relaxte beats geproduceerd, maar er is ook de hulp ingeroepen van vakgenoten als Soulsearchin’, A.R.T. en Yung Felix. Die inspanningen leveren niet altijd watertandende beats op. Tracks als Acties, Dat Dan Weer Wel en Run It Back steken nauwelijks boven de middelmaat uit. De ontspannen flow op Hooggeleid en de soulvolle, bijna weggemixte strijkers in Rat Pack Snipers doen dat wel. Ook de jaren tachtig synths en de heldere baslick in Dak Van De Wereld behoren tot de subtielere bijdragen op de plaat.

En dan zijn er nog de raps. Die worden zo fundamenteel geacht, dat de Great Minds-website de ambitieuze ondertitel ‘Platform voor Nederlandse lyrics’ heeft meegekregen. Daarop zijn de rapteksten te lezen met commentaar en uitleg van de rappers zelf. Jiggy Djé maakt duidelijk dat Selamat Makan Indonesisch voor ‘eet smakelijk’ is, Sticks plaatst wat linkjes om de kids bij te spijkeren over het Hammondorgel, Winne legt uit wat de betekenis van Mekka is. Rappers als pedagogen, een op voorhand onmogelijk gehouden combinatie. Maar opgepast: uit een opgetekende regel als ‘En als het dan regent, dan wordt je nat’ (Sticks in Hooggeleid) blijkt echter dat de lezers niet alles voor zoete koek moeten aannemen. Ook is het niet Jack van Gelder die het Nederlands elftal in 1988 ‘een goed stel’ noemt (in Dak Van De Wereld), maar sportcommentator Theo Reitsma. Oké, een kniesoor die daar over valt. Want woordspelingen en taalvondsten hebben de overhand, bovendien stromen deze vloeiend over de lippen van het drietal. Maar wordt daarmee de pretentieuze naamgeving gerechtvaardigd? Alleen als je heel veel gevoel hebt voor humor.

Great Minds is te zien: Hedon/IJsselhallen Zwolle 29/11, Burgerweeshuis Deventer 28/2, Where The Wild Things Are, festival Zeewolde 8/3.

Ook interessant

  • Giovanca,   Underground Lelystad 16/11 – Na Subway Silence (2008) en While I’m Awake   (2010) verscheen onlangs het derde album de Nederlands/Curaçaose zangeres.   Satellite Love is een warme plaat geworden met een karrenvracht aan   verwijzingen naar de soul en jazz van de jaren zeventig en tachtig. Ook   Gigant Apeldoorn 20/12.
  • The   Posies, Burgerweeshuis Deventer 22/11 – Alternatieve rockband uit de   Amerikaanse staat Washington. Te midden van alle powerpop en grunge-invloeden   waait er onmiskenbaar een Britse wind door de band. Kernleden Jon Auer en Ken   Stringfellow hebben zich duidelijk laten inspireren door de samenzang van The   Hollies.
  • Navarone,   Burgerweeshuis Deventer 23/11 – Opkomende rockband uit   Nijmegen/Amsterdam. Een jaar geleden kwam het debuutalbum A Darker Shade Of   White uit dat op veel bijval van de media kon rekenen. Eens kijken hoe de   Navarone zich sindsdien heeft ontwikkeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *