Loading...
Recensies

Jack Parow vervaagt grens tussen hiphop en rock

DSC_0345 - kopie (2)

★★★★✰

Drie jaar geleden leek het een snel vervliegende hype: Zuid-Afrikaanse hiphop. Jack Parow en Die Antwoord walsten toen het Lowlands festival plat met een verre van subtiele, maar wel overdonderende combi van briesende beats en Afrikaanse raps. Kort daarna leek het een kwestie van ‘over en sluiten maar’.

Dat bleek een misvatting. Die Antwoord was vorige week één van de weinige lichtpuntjes op een oersaaie Pinkpop-editie, terwijl op hetzelfde moment een drietal Zuid-Afrikaanse acts door ons land toerde onder de noemer Afrikaans Verower Harte. Afgelopen zaterdag deed het gezelschap Lelystad aan, waar Jack Parow zich ontpopte als een zuipend en tierend, maar ook toegankelijk rockbeest.

Dj’s waren niet te bekennen in de nabijheid van Parow. De besnorde en wansmakelijk geklede rapper uit Kaapstad liet zich bijstaan door de rockband Van Coke Kartel. Die had even daarvoor een niet al te daverende indruk gemaakt met een aan emo schurkende powerrock, maar duidelijk was wel dat zij op technisch vlak wat te bieden hadden. Hier’s Hy Nou, Cooler As Ekke en Dans Dans Dans van Parows debuutplaat kregen dankzij hun begeleiding een solide fundament waar de bonkige raps van de bolbuikige publiekstrekker vrolijk overheen hopsten. Nieuwe tracks als Afrikaans Is Dood, Hosh Tokolosh en vooral het afsluitende Hard Partytjie Hou vervaagden de grens tussen hiphop en rock op knappe wijze.

Ook het trio Bittereinder liet horen dat het zuidelijkste puntje van Afrika weldegelijk iets toe te voegen heeft in de hiphop. De live gemixte electro- en dubstepklanken pakten dreigend uit en sloten een vervaarlijk verbond met de maatschappijkritische raps van Jaco van der Merwe. Helaas ontbrak het aan een uitgebalanceerde set-opbouw, waardoor een voor de hand liggende climax uitbleef.

Afrikaans Verower Harte: met Bittereinder, Van Coke Kartel en Jack Parow.

Gezien: Underground Lelystad, 22/6.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *