Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Eigenwijs festival Pedro Pico Pop verbindt

John Coffey Band_Group_HiRes

Het onkruid schiet tussen de betonplaten op het achterliggende fabrieksterrein omhoog. De blauw-gele silo’s verliezen langzaam hun kleur aan de oprukkende corrosie. De verrotte kozijnen en ingegooide ruiten van de voormalige fabriekshal maken het plaatje van de verloren gegane betonindustrie aan het Overijssels Kanaal compleet. Verlaten en onttakeld ligt het voormalige MBI-terrein er in Raalte bij. En toch broeit het er. ‘Rock ’n rollplayground’ schreeuwen de letters in kapitalen aan de achterzijde van het gebouw. Bonte graffititekeningen bedekken de grauwgrijze muren, felgekleurde vinylplaten decoreren het hekwerk. De voorgaande edities van Pedro Pico Pop (PPP) hebben hun sporen nagelaten en zijn tegelijkertijd de voorbode van het spektakel dat morgen losbarst.

Het rauwe, vervallen complex is een uitgelezen locatie voor het festival dat pop en kunst met elkaar verbindt. ‘Verbinding’ is dan ook het thema van deze tiende editie van PPP. In de breedste zin van het woord. Het is de plek waar kunstenaars, dj’s, pop- en rockmuzikanten zich in gezelschap van ruim tweeduizend nieuwsgierige bezoekers kunnen uitleven.

Met zijn onorthodoxe aanpak is dit evenement een eigenwijs buitenbeentje in het volle festivalland. Kunstenaarscollectieven met illustere namen als Puck en de Barbaren, Studio BetonRot en VOLT! nemen onder supervisie van oud-Raaltenaar Ronald Jonkman het verlaten betonbedrijf grondig onder handen. Installaties, graffiti, een utopisch eiland, een pool party – Pedro Pico Pop profileert zich als een groot, levendig festivalkunstwerk. Maar centraal in dat artistieke geweld staan de vijf podia, waarop een waaier aan rock- en housestijlen wordt gepresenteerd. Pedro Pico is een popfestival met een hoofdletter P.

Opvallende naam op het affiche is Handsome Poets, één van de grote trekkers. Het viertal van de hit Sky On Fire is eigenlijk wat te gepolijst voor dit ongepolijste festival. Want het evenement onderscheidt zich van zijn soortgenoten door de knoestige mix van ruim dertig punk-, rock-, hiphop- en houseacts. Notoire herrieschoppers als John Coffey en Traumahelikopter passen daar naadloos tussen. Beide bands hebben zich in korte tijd ontwikkeld tot veelgevraagde, explosieve festivalacts. John Coffey zal in augustus zelfs Lowlands op zijn staart trappen.

Een andere interessante nieuwkomer op PPP is Soul Sister Dance Revolution uit Den Haag. Vorig jaar verscheen het debuutalbum Playground Kids, een groovende verzameling van goed in het gehoor liggende indierocksongs. Oké, de single Hold The Line is een opzichtige verwijzing naar de succesvolle Engelse rockband Kasabian, maar Soul Sister Dance Revolution is een act om in de toekomst in de gaten te blijven houden. Ook de moeite waard is de uit Brazilië afkomstige rockband The Mullet Monster Mafia. Het drietal houdt zich verre van zonnige samba- en bossanovaritmes, maar raspt de trommelvliezen met een opgefokte surfsound. Grommende gitaren, bijtende beats – het is alsof de peetvader van de surf Dick Dale een snuifje speed heeft gescoord. De nieuwe plaat Clash Of The Irresistable staat op punt van uitkomen.

Gelukkig heeft de festivalorganisatie ook oog voor regionale helden. Het extatische gezelschap Wilhelmfreddie, het tienkoppige drum ‘n’ bassorkest Knarsetand, het ongrijpbare De Geweldigheid, folkzanger John Hill – het is maar een greep uit het lokale aanbod op dit kunstzinnige punk-, rock- en dancefeest.

Pedro Pico Pop, MBI-terrein Raalte, zaterdag 8/6. Info: www.pedropicopop.com

 Ook interessant:

  •   Mark   Knopfler, IJsselhallen Zwolle 7/6 – De gewezen frontman van Dire Straits   stond drie weken geleden nog in een uitverkochte, Amsterdamse Ziggo Dome. Vanavond   staat hij doodleuk in Zwolle. De Schotse zanger/gitarist zal veel solowerk spelen   (vooral van zijn recentste album Privateering) en terloops Dire Straits   aantippen.
  •   Tweak   Bird, Burgerweeshuis Deventer 16/6 – Caleb en Ashton Bird, twee broers   uit Illinois, vormen de stonerband Tweak Bird. Gitaar en drums, dat is het.   En toch is het geluid vol en vet. Bovendien hebben de nummers een verfijnd   psychedelisch randje.
  •   Gimme   Shelter, Underground Lelystad 29/6 – Een nieuw initiatief van het   poppodium in de polder. Een indoorfestival (‘het wordt een natte zomer,   mensen’) met vuige rockers en akoestische acts. Met o.a. John Coffey, Mozes and the Firstborn   en Hausmagger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *