Loading...
Interviews

La Pegatina, muzikaal medicijn tegen de crisis

Foto: Josep Molina
Foto: Josep Molina

Ze kunnen er over meepraten. De Spaanse band La Pegatina ondervindt aan den lijve de gevolgen van de beroerde economische tijden in het thuisland. “Het gaat echt heel slecht in Spanje. Onlangs hebben ze de belasting op cultuur verhoogd met dertien procent!” Romain Renard, accordeonist van de band, kan zijn ongenoegen nauwelijks onderdrukken. “Maar wij hebben besloten de ticketprijzen niet te verhogen. Dat kunnen we de mensen toch niet aan doen? Dan maar wat minder inkomsten.”

Die sombere sfeer past eigenlijk niet bij het zonnige karakter van La Pegatina. Het zevental uit Barcelona veroverde de wereld met een feestelijke mix van Catalaanse rumba, ska en pop. “En hiphop”, vult Renard aan. Zes jaar geleden kwam hij in contact met de band. “Voordat ik bij La Pegatina kwam, speelde ik alleen basgitaar en piano. Maar tijdens onze eerste ontmoeting in het repetitiehok zag ik een accordeon staan. Ik heb ‘m opgepakt en niet meer neergelegd.”

Renard is een van de twee Franse leden van La Pegatina. “Onze muziek wordt van alle kanten beïnvloed, maar Manu Chao is natuurlijk de Godfather. Rubén Sierra, zanger en oprichter van de band, is een grote fan van hem. Logisch, Chao is de uitvinder van Mestizo, de mengeling van latin, salsa, ska en rock.” De medewerking die de pionier verleende op het debuutalbum Al Carres! (’07) behoort tot de hoogtepunten in het 10-jarig bestaan van de fiësta-formatie.

Natuurlijk is La Pegatina een hit in eigen land, maar ook in Nederland genieten de heren een grote populariteit. “Jullie zijn open-minded. Altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen, andere culturen. Maar jullie kunnen ook feestjes bouwen en dan ben je bij ons aan het goede adres.” Die funfaktor blijkt universeel. In 2011 toerde het met de Mongoolse troef Hanggai door China en vorig jaar zette het voor het eerst voet aan wal in Zuid Amerika.

Internet speelt een belangrijke rol in de verspreiding van de muziek. Alles kan kosteloos worden gedownload, zelfs het net verschenen album Eureka. “Iedereen mag en kan gratis van onze muziek genieten. Prima toch?” Vandaar dat La Pegatina het vooral van de optredens moet hebben. “Zeker, maar willen in de eerste plaats de mensen vermaken. Er is behoefte aan afleiding en plezier. We merken het aan de gesprekken die we na afloop hebben. Velen zijn blij dat ze hun zorgen even kwijt zijn. La Pegatina een medicijn? Dat is een mooie gedachte, ja.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *