Loading...
Recensies

Bands spoelen kater weg op Afterslag

★★★★✰

Wie er dit weekend bij was in Groningen, wilde Mathias Janmaat van het rockduo Bombay Show Pig weten. Niemand dus. “Geen probleem, jullie krijgen hier alles nog een keer.” Dat was wat overdreven, maar feit was wel dat het Apeldoornse poppodium Gigant slim had ingehaakt op het omvangrijke Eurosonic/Noorderslag festival (ESNS) dat vorige week in het noorden van het land werd afgewerkt. Onder de noemer Afterslag kon een tiental acts dat eerder ESNS onveilig had gemaakt, zomaar op de zondagmiddag en -avond een extra optreden in de agenda zetten.

De vraag was of het publiek dit subtiele project zou oppikken. En dat deed het. Tot verbazing van de muzikanten. Vooral de afsluitende elektroformatie Daily Bread kon de euforie in de uitgelaten zaal amper bevatten. Na een ingetogen begin met het relaxte She Spider schroefde Daily Bread het tempo met dancetracks als The River verder op. Zangeres Kimberly van der Velden, die met haar onbuigzame stem deed denken aan het IJslandse raadsel Björk, spoelde in één klap haar kater weg.

Het woord ‘brak’ viel trouwens meer dan eens. Susanne Clermonts, blikvanger van de elektro-act Krause, ging haar nadorst te lijf met wodka, terwijl Linda van Leeuwen, de andere helft van Bombay Show Pig, nog maar eens een blik bier opentrok. Bombay Show Pig maakte overigens weer een uitstekende indruk met hun dynamische en inventieve indierock.

Grootste naam op Afterslag was Andy Burrows, bekend van Engelse en Amerikaanse topbands als Razorlight en We Are Scientists. De sympathieke, maar ook wat kleurloze singer/songwritermuziek van Burrows kon echter weinig potten breken. Iets dat de Belgische surprise Dan San wel deed. Hun akoestische folk, rijk gelardeerd met loepzuivere, vocale harmonieën stond in schril contrast met de schreeuwzang van de Zweedse punkband Holograms. Toch was deze opleving van de late jaren zeventig mét een gillende Korg synthesizer een vermakelijke aanvulling op het toch al zo geslaagde programma. Dat had met Cirque Valentin, een overmoedige alles-of-niets potpourri, de enige dissonant in het fraaie lijstje.

    POPMUZIEK
    Afterslag
 Gezien: Gigant Apeldoorn 13/1.     ★★★★✰
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *