Loading...
Interviews

Wandelen en met de wind mee zingen

Tim Knol op camping Jena

Samen met de voormalige ‘Voederbietel’ Gijs Jolink is singer-songwriter Tim Knol druk bezig met de voorbereidingen van De Wandelclub Weekender. Voor de tweede keer is camping Jena in Hummelo de idyllische locatie van dit unieke wandel- en muziekfestival.

Tim Knol wijst naar het nu nog lege grasveld op camping Jena. “Kijk, daar komt een podium en hier bij het terras komt een tweede podium. Ik heb er zin in: een weekend met mooie wandeltochten en vette bands. Ideale combinatie toch?”

De 34-jarige Noord-Hollander kwam via Gijs Jolink terecht bij Jena in Hummelo. De twee kennen elkaar van festivals als Zwarte Cross en Mañana Mañana. “Gijs wees me op deze camping”, vertelt Knol. “Hij kent de buurt goed, het is zijn achtertuin. Bovendien had Jena net nieuwe eigenaren die graag leuke dingen wilden organiseren. Vooral met muziek.”

Tijdens het eerste bezoek was Knol direct enthousiast over het kampeerterrein. “De plek, het sfeertje, de omgeving. Ik dacht gelijk: dit is het!”

De toewijding van de zanger over het festival in het derde weekend van september is aanstekelijk. Voor de volledigheid licht hij de afwezigheid van Jolink bij dit gesprek toe. Gijs mijdt publiciteit, interviews zijn taboe. Even opdagen voor een foto: kun je vergeten. Maar wat zou het, uiteindelijk begint het hele verhaal bij Tim Knol.

Vlak voor de covid-epidemie had de zanger in wandelen een nieuwe hobby gevonden. Uit noodzaak, dat wel. Knol leefde als een rockmuzikant: weinig beweging, verkeerd eten en vooral te veel drank. De knop moest om. “Ik moest gezond worden en mijn levenspatroon drastisch veranderen. Net toen ik het wandelen had opgepakt, brak corona uit. In samenwerking met Excelsior Recordings heb ik toen De Wandelclub opgericht. Het was dé gelegenheid om binnen de covid-regels optredens te doen. Lekker in de buitenlucht, in kleine groepen met anderhalve meter afstand van elkaar.”

De club werd een vereniging met leden. Overal in het land kwamen wandeltochten met Tim Knol als gids/troubadour. Nadat de pandemie was uitgewoed stierf De Wandelclub geen zachte dood. Integendeel, de activiteiten werden opgevoerd en de wens om met grotere groepen op pad te gaan groeide. Zo popte het plan op voor een wandel-weekend. Met overnachtingen, verantwoorde voeding en natuurlijk goede muziek. Niet alleen van de bevlogen voortrekker zelf, maar ook van andere artiesten.

“Vorig jaar was een experiment met zo’n honderd deelnemers. Gijs had een wandeltocht uitgezet, ik deed de programmering. We hadden verrassingen in de tocht opgenomen. Zo zat Gijs’ vader, Bennie Jolink, ergens onder een boom een lied te zingen. Dat was heel bijzonder.”

De komende editie laat een groeiende trend zien. Het aantal bezoekers zal nu tussen de 150 en 200 uitkomen en is er een vrijdagavond en zondagochtend programma. “Vrijdag is de aankomstdag en hebben we met Awkward i en Björn van der Doelen twee mooie namen staan. Zaterdag wordt echt mijn dag, dan ben ik de host. ’s Avonds zijn er optredens van onder meer Leadbeaters, Gijs Jolink & Friends én Alberta Cross.”

Met die laatste heeft Knol zelfs een internationale act binnen weten te hengelen. De Britse rockband Alberta Cross is dat weekend toevallig in ons land en wil best in Hummelo een tussenstop komen maken. Op zondag wordt het weekend afgesloten met een wandeling en een concert van trompettist Hans van Loenen met leden van het Radio Filharmonisch Orkest.

Tim Knol is blij met de bescheiden groei die het festival doormaakt. Maar, verzekert hij, het geheel zal intiem blijven. “Het weekend verbindt, het is een sociaal gebeuren. Met elkaar in contact komen, dat is het doel. Weg van die afstandelijke social-media. We zien twintigers en zeventigers, gezinnen en solisten. En het belangrijkste is: je móet niks. Als je niet wil blijven overnachten, prima. Wil je niet meewandelen, geen probleem. Kom je alleen voor de muziek, dan kan dat.”

De wandelingen, die acht à negen kilometer lang zullen worden, moeten nog worden uitgezet. Knol en Jolink gaan daarvoor samen op pad. “We gaan op zoek naar mooie plekjes in het bos waar een stop gemaakt kan worden. Daar is dan ruimte voor Gijs met een verhaal of een gedicht en natuurlijk is er muziek. Ik doe een aantal oude en nieuwe nummers, alles zonder versterking. Dat gaat best, zelfs voor een vrij grote groep. Ik moet er wel voor zorgen dat ik met de wind mee zing, anders kom het niet over. Al met al zijn we drie uur onderweg.”

Knol benadrukt dat hij anderen niks wil opdringen. “Ik ben geen guru, die zegt hoe je moet leven. De levensstijl die ik er nu op na houd, heeft mij een hoop opgeleverd. Ik ben tientallen kilo’s kwijt en voel me fitter. Maar dat wil niet zeggen dat anderen dit ook moeten doen. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken.”

De Wandelclub Weekender: camping Jena in Hummelo van 20 t/m 22 september. Tickets: wandel.club/kaartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *