Loading...
Interviews

Missie bijna volbracht

Wayne Hussey Foto Unholy Racket

In de jaren tachtig werd The Mission in een adem genoemd met acts als U2 en The Cure. Bands met een duister randje die door een groot publiek gevreten werden. Dope en gedoe deden de band van Wayne Hussey geen goed.

“Meen je dat? De hele show? Ik weet niet of ik dat wel wil zien, haha.” Wayne Hussey, de frontman van de Engelse gothic rockband The Mission, lacht als hij hoort dat het optreden van The Mission op Pinkpop in zijn geheel is terug te vinden op YouTube. We schrijven het jaar 1990. Nadat eerder die dag The Red Hot Chili Peppers, Van Morrison en Nick Cave het publiek in Landgraaf mogen opwarmen, is het The Mission die als headliner het festival afsluit. Een zee van ruim 40.000 bezoekers is getuige. Hussey slaakt een zucht: “Yeah man, those were the days.”

Hij zegt zich weinig te kunnen herinneren van die dag. De band stond op het toppunt van zijn roem en deed aan de lopende band shows op festivals en in stadions. En dat, opvallend genoeg, in vrijwel dezelfde bezetting als vandaag de dag: Hussey (zang en gitaar), Craig Adams (bas), Simon Hinkler (gitaar) en de enige nieuwkomer Alex Baum (drums). Vlak na de hoogtijdagen haakte namelijk het ene na het andere bandlid af en bleef Hussey als enig oerlid over. Zelfs hij zag er op een bepaald moment geen heil meer in en doekte de band op. Maar zoals bekend, onkruid vergaat niet.

The Mission Foto James Sharples

“The Mission heeft vele levens”, verklaart Hussey. “In al die jaren zijn er heel wat bezettingen voorbijgekomen. Daar waren goede bij, maar met Craig en Simon klinkt het weer echt als The Mission. De verschillen met toen zijn echter groot. We genieten nu meer van de optredens en doen er simpelweg beter ons best voor. Destijds waren we wisselvallig – soms speelden de sterren van de hemel en de dag erna als een vaatdoek. Consistenter zijn we geworden, hebben geen last meer van botsende ego’s. En bovenal: we zijn clean. Dat maakt het een stukje makkelijker.”

The Mission ontstond midden jaren tachtig als afsplitsing van het onheilspellende gezelschap The Sisters Of Mercy. De discussies met de onberekenbare zanger Andrew Eldritch liepen zo hoog op dat Hussey en Adams eieren voor hun geld kozen en een eigen band begonnen. Het was het begin van een jarenlange rivaliteit tussen beide bands én hun fans.

Die roerige tijd leverde smeuïge verhalen op. Hussey beschreef ze enkele jaren geleden uitvoerig in zijn biografie Salad Daze. “Na de tournee van 2017 wilde ik het wat rustiger aan doen. Even weg van de muziek, weg uit de sleur. Ik wilde de tijd nemen om een boek te schrijven over de periode met de Sisters. Want ondanks alle frictie heb ik er goede herinneringen aan. Ja, er waren spanningen, maar we maakten ook goede muziek. En als je dan voor het eerst in The Royal Albert Hall staat en vervolgens een tournee door Amerika doet, dan zijn dat onvergetelijke momenten. Overigens komt deze maand het tweede deel van de bio uit: Heady Daze.”

In tegenstelling tot The Sisters Of Mercy, die maar drie platen uitbrachten, bleef The Mission met regelmaat albums produceren. De laatste, Another Fall From Grace, verscheen zeven jaar geleden. Deze maand werd zelfs een nieuwe single gepresenteerd: een recente liveregistratie van Grotesque, een nummer uit een latere periode. Het geluid is onmiskenbaar The Mission, een tikje melodramatisch en bombastisch. Husseys stem vertoont nauwelijks verval.

De seinen voor de komende Deja Vu Tour staan dus op groen. Overigens zou deze oorspronkelijk The United European Party Tour gaan heten. Maar dat was vóór covid. Wayne Hussey wilde een niet mis te verstaan statement afgeven. “Brexit is een vreselijke vergissing. Een kortzichtig besluit dat averechts uitpakt. Zó dom. In het verleden lieten we alle bandmerchandise in Engeland maken en huurden we er al onze transportmiddelen. Nu doen we alles in Duitsland, omdat dat je daarmee een hele boel rompslomp voorkomt. Maar goed, het is een gepasseerd station. Vandaar dat we de naam hebben aangepast. Deja Vu slaat op het telkens weer uitstellen van de tour vanwege covid. Toen we voor de derde keer moesten cancelen, zeiden we: hé, hebben we dit niet eerder meegemaakt?”

Aan het eind van het gesprek komt Hussey met een kleine winstwaarschuwing. “Dit zou zo maar eens de laatste tournee kunnen zijn. Dit jaar word ik 65. De jaren beginnen te tellen en ik voel me niet meer zo fit als vroeger. Gelukkig is mijn stem is nog oké. Dat komt omdat ik bijna niet rook en geen spul meer in m’n neus doe, haha. Nu neem ik na de show een kopje thee en ga gelijk naar bed. Wat ik toen allemaal deed, zou ik nu geen halve week volhouden.”

The Mission Deja Vu Tour is te zien in Luxor Live Arnhem 20/4, Paradiso Amsterdam 21/4.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *