Loading...
Interviews

Blanks: pienter, muzikaal en ondernemend

Foto Jaspar Moulijn

Wat begon met onbeduidende vlogs op YouTube mondde uit in een serieuze muziekcarrière. Blanks werd een hit op de nieuwe media. Nu gaat hij zelfs op tournee.

Nieuwe media, zeg je? Welnee, internet is allang niet nieuw meer, het is de standaard. Tegenwoordig gaat alles eerst online, het is de springplank naar het grote publiek.

Als iemand het kan weten is het de 25-jarige Simon de Wit, sinds enkele jaren bekend onder de artiestennaam Blanks. In zijn studio achter het ouderlijk huis zit hij achter een gigantisch beeldscherm. Verschillende vensters staan open. Hij probeert een muzikaal probleempje op te lossen, maar komt er nog niet helemaal uit. Nou ja, dat pluist hij straks wel uit. Blanks draait zijn stoel bij en maakt het zich makkelijk. Kom maar op met die vragen.

“Of dit mijn eerste tour wordt? Ja en nee. Vorig jaar heb ik drie shows gedaan. Maar dat is niet echt een tournee hè? Dus ja, dan wordt dit mijn officiële debuut in het popcircuit. Ik vind het zó vet. En spannend. Net kreeg ik het bericht dat weer een zaal is uitverkocht.”

De afgelopen jaren heeft Blanks een aantal incidentele optredens gedaan en mocht hij als support op pad met de popband St. Lucia. In een busje dwars door de VS. Supervet. Voor de jonge Groninger moet het een hele overgang zijn geweest: van een online platform naar een livepodium. Maar Blanks ziet zelf een geleidelijk verloop. Op zijn gemak vertelt hij over de voorspoedige weg die hij heeft bewandeld: van zijn eerste Nederlandstalige vlogs tot de miljoenen muziekstreams op YouTube en Spotify.

“Ik ben al tien jaar actief op YouTube. Dat begon op mijn zolderkamer. Ik maakte vlogs met tips om de zomervakantie door te komen. Maar het aantal views nam toe toen ik overschakelde op muziek. Ik bedacht de One Hour Song Challenge: in een uur een eigen versie van een bekend liedje opnemen. Aanvankelijk deed ik alles in het Nederlands, maar pas nadat ik overstapte op het Engels was het hek van de dam. De bewerking van de bekende Post Malone hit Better Now brak alle records, niet normaal.”

Van enkele tienduizenden YouTube abonnees explodeerde zijn kanaal naar meer dan 1,3 miljoen fans wereldwijd. Dankzij de Engelse taal begrepen die nu eindelijk wat hij bedoelde. Bovendien wist de afgestudeerde informatiekundige in beeld en geluid het perfecte format te vinden. De combinatie van jongensachtige, overenthousiaste presentatie en poppy jaren tachtig sound bleek een schot in de roos.

Het bewerken van andermans nummers opende de ogen van Blanks. “Nadat ik veel covers onder handen had genomen, begon ik te begrijpen hoe een goede catchy song in elkaar steekt. Dat was voor mij het moment om mijn eigen muziek te gaan maken. Als tiener had ik gitaarles gehad, zang- en pianoles kwamen daar later bij. Zo ontwikkelde ik een redelijke basis om mijn eigen werk te spelen en op te nemen. Al ben ik beslist geen virtuoos. Ik ben blij dat er een echte gitarist meegaat op tournee, haha.”

Vorig jaar verscheen het debuutalbum Nothing Last Forever And That’s OK. Dertien opgewekte tunes, uitgebracht op Blanks’ eigen label toepasselijk genaamd Excited About Music. Het populaire tv-programma Beste Zangers haakte onmiddellijk in en legde het aanstormende talent dat seizoen vast.

“Ik heb veel gehad aan Beste Zangers, het heeft mijn naamsbekendheid weer een boost gegeven. Ik merk dat mijn nummers vaker worden gedraaid op de radio, en – ook belangrijk – ik heb een nieuwe doelgroep aangeboord. Een wat oudere doelgroep. Tieners en twintigers kenden mijn naam al, daar zijn nu veertigers en vijftigers bijgekomen. Ook die weten de weg naar mijn optredens te vinden.”

De zanger van de Amerikaanse poprockband OneRepublic, Ryan Tedder, is een groot voorbeeld voor Blanks. Niet alleen vanwege zijn vocale kwaliteiten, maar ook om zijn compositorische en productionele vaardigheden. “Hij heeft grote hits geschreven. Voor zijn eigen band, maar ook voor grote namen als Beyoncé, Jennifer Lopez en James Morrison. Die kant wil ik ook op. Ik wil mijn activiteiten verder uitbouwen: hits schrijven voor anderen, een eigen label en management beheren. Ik heb een tienjarenplan opgesteld waarin mijn doelen beschreven staan. Want behalve muzikant ben ik ook een ondernemer. Dat vind ik zó geweldig om te doen!”

Ambities zat. Toch is Blanks niet alleen uit op roem en succes. Hij zegt de meeste voldoening te halen uit de momenten dat hij mensen echt weet te raken. “Ik ben een enorme fan van de psychedelische rockband Tame Impala. Fantastisch om naar te luisteren, maar ik zou die muziek zelf nooit kunnen maken. Ik hou van lekker in het gehoor liggende liedjes. Optimistisch en positief. Als mensen daar moed uit putten, kan daar geen zakelijk succes tegenop.”

Blanks is te zien: vr 03 mrt. Groningen, Oosterpoort, za 04 mrt. Den Haag, Paard zo 05 mrt. Tilburg, 013, vr 10 mrt. Nijmegen, Doornroosje, zo 12 mrt. Utrecht, TivoliVredenburg, za 18 mrt. Zwolle, Hedon, 24 mrt. Enschede, Metropool, za 25 mrt. Alkmaar, Victorie, za 01 apr. Beste Zangers Live Rotterdam, za 27 mei Klomppop Ovezande, za 17 jun. Central Park Festival Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *