Loading...
Interviews

Gruppo Sportivo nog lang geen zak ouwe aardappelen

Gruppo Sportivo

Wie denkt dat Gruppo Sportivo een uitgebluste popband uit de jaren zeventig is, heeft het goed mis. Hun voorman Hans Vandenburg blaakt van energie en gaat met de tijd mee. Het bewijs: de op stapel staande Spotify Tour.

Kwiek stapt Hans Vandenburg een Amsterdams etablissement binnen. Hij heeft net een ommetje gelopen met de app van ‘die grijze hersendokter’. Op zijn mobiel werkt hij vlotjes de administratie bij. Iedere wandeling levert weer de nodige punten op.

Hans Vandenburg, de vrolijke oom van de Nederlandse popmuziek. Met zijn band Gruppo Sportivo scoorde hij opgewekte hits als Beep Beep Love, Hey Girl en Disco Really Made It. Ruim veertig jaar geleden, dat wel. Maar Gruppo Sportivo is niet van gisteren, verzekert Vandenburg. De Spotify Tour toont aan dat de band met de tijd is meegegaan.

“Ik volg de ontwikkelingen in de muziek op de voet”, zegt de kale frontman achter een glas gemberthee. “En weet precies wat er speelt. Toen wij met Gruppo Sportivo begonnen was het streamen van muziek een nog niet ontdekt fenomeen. Tegenwoordig is Spotify een van de meest gebruikte digitale muziekbronnen. En daar zijn wij op ingesprongen. Aangezien al onze albums op Spotify te beluisteren zijn, hebben we een setlist van vijfentwintig nummers samengesteld die het vaakst zijn gestreamd. De grote hits (met de meeste streams) spelen we het laatst. Zo werken we naar een feestelijke climax toe.”

Gek genoeg denkt Vandenburg dat de generatie die met Gruppo Sportivo is opgegroeid nauwelijks actief is op Spotify. “Nee joh, dat is iets voor de jongere lichting. Die maken vooral gebruik van streamingsdiensten. Kijk naar het aantal streams van rappers of hedendaagse rockacts. Ik hoorde dat de Amerikaanse band The Killers het miljard is gepasseerd. Nou, daar kunnen wij niet aan tippen.”

Het kenmerkt de relativerende attitude die de band altijd heeft gehad. Pop met een knipoog. “Mijn teksten gaan niet over helden, maar over slome gasten die een meisje proberen te versieren. Vaak tevergeefs.” Vandenburg lacht en wijst op zijn pet die op tafel ligt: ‘Anti-Hero’ staat erop. “Ook ik heb in mijn leven héél goed mijn best moeten doen om tot het vrouwelijk geslacht door te kunnen dringen. Maar uiteindelijk is dat redelijk goed gelukt”, grinnikt hij.

Vandenburg vindt het leuk om de draak te steken met de popscene. Zoals Frank Zappa dat ooit deed. Of Captain Beefheart. Humor en atonaliteit – ze hebben de zanger/gitarist/componist altijd geboeid. Zowel in tekst als muziek verwerkt hij ze gretig in zijn liedjes. “Helaas wordt dat niet altijd opgemerkt. In Hey Girl vind je de regels: She said: Your nose is running, honey / I Said: Sorry, but it’s not. Ik houd van dat soort kwinkslagen en ben in de loop der jaren daar steeds beter in geworden.”

“We zijn in die zin een afwijkende band. De parodie op ‘het wereldje’. Maar ja, meestal levert dat niet zoveel aandacht op. Men ziet liever de popster met een zonnebril die op de achterbank van een taxi vertelt dat ie zwaar aan de drugs is. Zwaarmoedigheid doet het beter dan luchtigheid. ‘Kurt Cobain schiet zich een kogel door de kop’, dat scoort beter dan: ‘Hans Vandenburg springt in Madurodam van een hotel’.”

Maar laten we er geen klaagzang van maken, zegt hij. De Spotify Tour telt nu al bijna dertig optredens. De interesse voor Gruppo Sportivo lijkt springlevend. “De zalen halen ons maar wat graag naar binnen. Gelukkig laat ook het publiek de band niet in de steek. Dat is met ons opgegroeid en gebruikt onze muziek voor bruiloften en begrafenissen. Tot op de dag van vandaag. Ik hoor daar de meest bijzondere verhalen over.”

Terwijl de band met oerleden Max Mollinger (drums) en Peter Calicher (toetsen) volop aan het repeteren geslagen is, borrelen alweer ideeën op voor een nieuw album. “Een platenlabel heeft interesse getoond voor een opvolger van Great, ons laatste album uit ‘18. Dat is opvallend, want meestal zitten we zonder platencontract. Die belangstelling én de tour geven me een inspiratie voor het schrijven van nieuwe liedjes.”

“Aan energie hebben we geen gebrek. De repetities gaan lekker, de oude nummers pakken we zo weer op. Spiergeheugen, ken je dat? De spieren herinneren zich de liedjes, het gaat als vanzelf. Bij sommige tracks moet ik even goed mijn best doen. Zo kosten Rubber Gun en Mexican Radio me iets meer moeite. Maar hey, alle teksten doe ik uit het hoofd hè. Voor mij geen spiekbriefjes of meelopende teksten op tablets, want als je daar eenmaal aan begint, is het eind zoek.”

Want tja, Hans Vandenburg is geen twintiger meer. Ho, stop! Hier houdt het voor hem even op. “We gaan het toch niet over leeftijd hebben? Nee serieus, echt niet. Als je mijn leeftijd erbij zet, denken de mensen dat ze naar een oude-mannen-concert gaan. Maak er maar een prijsvraag van ofzo. Luister, Gruppo Sportivo is en blijft een energieke, uptempo band. Geen zak ouwe aardappelen.”

Gruppo Sportivo – The Spotify Tour o.a. in: Doornroosje Nijmegen 26/3, Hedon Zwolle 31/3, Metropool Hengelo 15/4, Luxor Live Arnhem 16/6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.