Loading...
Interviews

North Star maakt ontdekkingsreis

Foto Jeroen Keep

De Zwolse elektropopband North Star speelt morgenavond in poppodium Hedon. Een bijzondere gebeurtenis. De band concentreert zich vooral op het ontwikkelen van muziek. Het live uitvoeren ervan gebeurt slechts bij hoge uitzondering.

Vrijdag gaat het er dan toch van komen. North Star speelt in een thuiswedstrijd de tracks van het debuutalbum uit 2017, aangevuld met een aantal gloednieuwe composities. Sommige daarvan zijn al te beluisteren op de diverse streamingsdiensten, van andere is de inkt amper droog. Wie verrast wil worden, moet morgen een kijkje nemen bij dit interessante project. Voor de bezoeker is daarin een actieve rol weggelegd.

‘Een ontdekkingsreis’ noemt schrijver/producer/bassist René Postma de show in Hedon. Samen met Anne-Linn Beekhof (zang) en Matthias van Olst (drums) vormt hij het kloppend hart van North Star.

“We zitten midden in de voorbereiding van ons optreden”, vertelt Postma. “Het wordt echt tof. We krijgen op het podium extra ondersteuning van Mark Schimmel (gitaar) en Micha Wink (toetsen). Verder wordt er gewerkt aan een lichtshow en visuals. Ja, het is topdrukte op dit moment.”

De bandleden zitten vol met ideeën. Zo is er het plan om het publiek te laten participeren tijdens de opname van een nieuw nummer. “Ik heb die track twee weken geleden geschreven en we gaan hem voor het eerst live spelen. We willen het publiek daarbij betrekken. Hoe, dat weten we nog niet. Misschien iets op gebied van percussie. Of iets koor-achtigs zoals in The Wall van Pink Floyd.”
Het wordt hoe dan ook iets serieus, benadrukt Postma. “Per slot van rekening zijn we geen feestband. We maken er geen meezingfestijn van.”

North Star ontstond vier jaar geleden, aanvankelijk als soloproject van Postma. “Ik deed vaak dingen voor anderen, maar dit werd mijn persoonlijke uitlaatklep. Ik wilde me ontwikkelen in het schrijven en produceren van muziek. Later sloten Anne-Linn en Matthias zich aan.”

Zangeres Anne-Linn Beekhof kende Postma van sessies in de regio. Beekhof: “Aanvankelijk schreven we liedjes samen – later is René dat meer zelf gaan doen. Toch nam de samenwerking steeds serieuzere vormen aan, waardoor North Star tot een dynamische band kon uitgroeien.”

Massive Attack, David Bowie en Kraftwerk worden genoemd als verwijzingen naar het geluid van North Star, maar het is vooral de Amerikaanse band MuteMath die Postma op het creatieve spoor heeft gezet. “Bertolf Lentink postte op Facebook een nummer van deze band. Ik vond dat helemaal te gek. Via LinkedIn zocht ik contact met (bas)gitarist Roy Mitchell-Cárdenas. Sindsdien is hij actief betrokken bij North Star.”

De Amerikaan nodigde de drie Zwollenaren uit om naar Nashville te komen voor de opnames van de debuutplaat. Een fantastische, maar vooral leerzame ervaring. “Op het gebied van schrijven en produceren hebben we daar veel van opgestoken”, stellen Postma en Beekhof unaniem.

Hoewel de referenties naar fameuze boegbeelden niet uit de lucht gegrepen zijn, wil het trio toewerken naar een eigen geluid. “Ik vind het mooi als er gezegd wordt dat wij stilistisch moeilijk te plaatsen zijn”, zegt de helblonde frontvrouw. Postma vult aan: “We willen onze sound verder ontwikkelen. Zeker, we luisteren naar oude helden, maar ook naar nieuwe sterren als Billie Eilish.”

De aandacht richt zich nu op de liveshow in Hedon, die eenmalig zou kunnen zijn. Vervolgoptredens worden niet uitgesloten, maar de focus ligt op ontwikkelen van nieuwe muziek.

North Star is te zien Hedon Zwolle, vrijdag 7/2. In het voorprogramma staat de Zwolse singer/songwriter Grace van Dorsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.