Loading...
Interviews

“Fuck it, ik noem het gewoon 10cc”

10cc anno 2018 met in het midden Graham Gouldman

Tot op de dag van vandaag is Graham Gouldman ontdaan over de breuk die het eind inluidde van de succesformatie 10cc. “We hadden nog zoveel moois kunnen maken.”

Verwoestend. Zo omschrijft Graham Gouldman het vertrek van Kevin Godley en Lol Creme uit 10cc. Het is 1976 en aan de samenwerking tussen het creatieve, maar ook hitgevoelige viermanschap dat met Eric Stewart wordt gecompleteerd, komt een eind. De stroom hits die de jaren zeventig kleur heeft gegeven, lijkt voorgoed te zijn opgedroogd. The Wall Street Shuffle, Life Is A Minestrone, I’m Not In Love hebben hun werk gedaan en kunnen worden bijgezet in het kunstzinnige kabinet van artrock hitsingles.

Gouldman zucht als je hem naar die gebeurtenis vraagt. “Ik voelde me zo machteloos. Wat kon ik doen? Kevin en Lol hadden het besluit genomen om de band te verlaten en dat was het. Enerzijds vond ik hun beslissing zelfzuchtig, anderzijds vond ik het moedig. Vertrekken uit een band die zo succesvol was. Dat doe je niet zomaar.”

Frustratie en teleurstelling klinken door in Gouldmans woorden. Frustratie over zijn machteloosheid, teleurstelling over de gemiste kansen. Maar ook desillusie over de huidige stand van zaken. “Weet je, 10cc heeft een geweldige erfenis. Al die nummers die we samen hebben geschreven, opgenomen en geproduceerd, zij droegen de band. Daarom blijf ik ze spelen, zo lang ik kan. Niemand van ons vieren is groter dan de songcatalogus van 10cc. Elke keer zijn de liedjes de sterren van de avond.”

Ook op dit onderwerp reageert Graham Gouldman sensitief. Als 19-jarige liedjessmid zette hij midden jaren zestig de eerste schreden. De single For Your Love werd in ’65 een internationale hit voor The Yardbirds (met een piepjonge Eric Clapton). Hij schreef No Milk Today voor Herman’s Hermits en Look Through Any Window en Bus Stop voor The Hollies. Graham Nash, eerst zanger/gitarist van The Hollies en later één van de kopstukken van Crosby, Stills & Nash, beschreef Gouldman ooit als de man die zijn leven had veranderd.

“Die uitspraak heeft me geraakt, ja. Maar ik kan hetzelfde zeggen over hem. Wat The Hollies hebben gedaan met Bus Stop is onvoorstelbaar. Zij hebben het maximale uit die song gehaald. Van alle composities die ik schreef, is dit mijn favoriet.”

“Op jonge leeftijd wist ik al dat ik de muziek in wilde. Toen ik elf werd, kreeg ik mijn eerste gitaar. Het broeide in de muziek – rock ’n roll en skiffle kwamen op. Later zag ik Cliff Richard en The Beatles. Voor die ontwikkelingen was ik extreem ontvankelijk. Bovendien had ik geluk met mijn ouders. Leeftijdsgenoten moesten allemaal naar de universiteit. Ik niet, mijn pa en ma stimuleerden me juist om iets creatiefs te gaan doen. Mijn vader was zelf een dichter. Hij heeft me geholpen met het eerste couplet van For Your Love. En No Milk Today was een titel die hij had bedacht. Ze volgden intensief mijn loopbaan. Mijn moeder doet dat nog steeds. Ze is 99.”

Ook Godley, Creme en Stewart waren reeds in de jaren zestig actief. Als zanger/gitarist van The Mindbenders genoot Eric Stewart de grootste bekendheid. Maar nadat hij zijn eigen Strawberry Studios in de buurt van Manchester had gebouwd, leek hij meer een man voor achter de knoppen. De andere drie kwamen uiteindelijk bij hem als studiomuzikanten terecht, waarmee de kiem voor 10cc werd gelegd.

“Die studio was ons speelplein”, klinkt het weemoedig uit de mond van Gouldman. “Omdat we van niemand afhankelijk waren, konden we onze eigen sound creëren. We probeerden constant nieuwe dingen te ontdekken. Ik denk dat 10cc op gebied van opnametechnieken en composities een voortrekkersrol heeft gespeeld.”

10cc jaren 70: Creme, Stewart, Godley, Gouldman

Maar ondanks die bejubelde vrijheid en internationale successen liep het toch spaak. “Kevin en Lol hadden er na een paar jaar genoeg van. Voor hun was 10cc een sleur geworden: nummers schrijven, plaat opnemen, op tournee gaan. Eric en ik genoten juist van dit proces. Bovendien waren zij bezig met een eigen album, Consequences. Daar ging hun aandacht naar uit, niet meer naar 10cc.”

Stewart en Gouldman zetten samen de 10cc traditie nog een tijdje voort. Met nog eenmaal een dijk van een hit: Dreadlock Holiday. Maar ook hun samenwerking hield geen stand. “Eric kreeg een ernstig auto-ongeluk en was meer dan een jaar uit de running. Toen hij weer op de been was en wij de draad wilden oppakken, bleek de chemie tussen ons verdwenen.”

Met Kevin Godley heeft Gouldman regelmatig contact, met Lol Creme incidenteel. Eric Stewart is totaal uit beeld verdwenen. “Ik heb geen idee waar hij uithangt en wat hij doet.”

Ruzies? Eigenlijk zijn die er nooit geweest, volgens Gouldman. Dus lijkt de vraag, die vele fans al zolang bezighoudt, gerechtigd: komt er ooit een reünie van het originele 10cc-kwartet? “Als het aan mij ligt direct, maar het zijn de anderen die het tegenhouden. Ja, ik weet het, het zou wereldnieuws zijn, maar ik vrees dat het er niet in zit.”

Het verklaart waarom Gouldman, het enig overgebleven bandlid, als ‘10cc’ rondreist. Maar kan hij dat wel maken? “Ach, hou op. Ik heb in het verleden vele namen gebruikt. Graham Gouldman’s 10cc, 10cc featuring Graham Gouldman, Graham Gouldman and Friends. Maar op een bepaald moment dacht ik: Fuck it! Ik noem het gewoon 10cc. Natuurlijk irriteren me de vragen erover, maar luister, in mijn eentje een album maken als 10cc zal ik nooit doen. Dat is ondenkbaar.”

10cc is te zien in o.a.: Nijmegen 8/3, Eindhoven 9/3, Hengelo 10/3, Lelystad 11/3, Amsterdam 13/3.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *