Loading...
Interviews

Brainpower laat hiphop swingen

Foto Jean-Marc Kessely

Brainpower houdt niet van hokjes-denken. “Ik voel me in de eerste plaats een muzikant, niet een rapper.” Binnenkort gaat hij op pad met het jazzy Re:Freshed Orchestra.

Vier optredens hebben ze samen gedaan dit jaar. “We zijn al aardig op elkaar ingespeeld”, zegt Brainpower over de bijzondere samenwerking. “Ik vind het tof om met het Re:Freshed Orchestra op het podium te staan. Het orkest bestaat uit bijna twintig musici. Strijkers, blazers, toetsenisten – alles zit erop en eraan. Er doet zelfs een dwarsfluitiste mee. Dat wordt straks dringen op die poppodia.”
Aanleiding is het 15-jarig jubileum van Brainpowers doorbraakalbum Verschil Moet Er Zijn. De single Dansplaat werd in 2002 een nummer-één hit. “De tracks zijn in een nieuw orkestraal jasje gestoken”, klinkt het enthousiast. “Maar we spelen niet alleen nummers van dat album. Ook de andere platen komen voorbij, evenals nieuw werk. Ik wil de mensen graag laten horen waar ik nu mee bezig ben.”
Brainpower met een orkest, mag je dat nog hiphop noemen? “Hiphop kan vele vormen aannemen. Ik houd ervan om in verschillende hoedanigheden op te treden. Soms is dat alleen met m’n vaste dj TLM, een andere keer met mijn band. En nu dus met een jazzorkest. Weet je, ik denk niet in hokjes. Alles wat ik doe, valt onder de noemer muziek.”
“Ik ben dan ook helemaal niet bezig wie er naar mijn shows komen. Liefhebbers van hiphop of jazz, het maakt mij niet uit. Als je in doelgroepen gaat denken, ben je bezig met marketing. En dat is prima, maar ik ben vooral een muzikant, een kunstenaar. Het zou goed kunnen zijn dat de fans van het eerste uur dit minder kunnen waarderen. In die zin neem ik een risico.”
Hoewel Brainpower in de jaren negentig actief was als rapper in het undergroundcircuit, wist hij luttele jaren later door te breken naar het grote publiek. “Tegenwoordig is hiphop een geaccepteerd fenomeen, maar in die tijd was dat beslist niet zo. Rap was raar. Ik had altijd het idee dat ik moest uitleggen wat het nou precies was. Ik denk – zonder anderen tekort te doen – dat ik in de acceptatie van Nederlandstalige hiphop een bijdrage heb geleverd.”
Toch stapte Amsterdamse rapper op een bepaald moment over op de Engelse taal. “Zo was het niet. Ik rapte al in het Engels en stapte daarna pas over op het Nederlands. Dat was een succesvolle move, maar ik ben daarnaast altijd in het Engels blijven rappen. Tijdens de komende tour doen we ook een aantal Engelstalige tracks, zoals All The Same, een nummer dat onlangs is genomineerd voor de Global Peace Song Award in de VS. Stewart Copeland, ooit de drummer van The Police, zit in de jury. Ben benieuwd wat hij ervan vindt.”
Brainpower is zich altijd bewust geweest van het open karakter van de hiphopcultuur. “Hiphop is ontstaan uit vele genres. Jazz, funk, soul, salsa, reggae, rock – er zit van alles in en dat past precies bij mijn ‘open mind’. Ik heb daardoor met veel verschillende artiesten kunnen werken: van Trijntje Oosterhuis tot Bløf en van Freek de Jonge tot Frank Boeijen. Uniek vond ik de samenwerking met Doe Maar. Henny Vrienten vroeg me of ik mee wilde doen op hun album. Man, dat waren de Nederlandse Beatles!”
“Ook een bijzonder moment vond ik de ontmoeting met Nas in New York. Hij is een van de toppers uit de internationale hiphopscene. Ik heb zijn song One Mic geremixt en na zijn goedkeuring opnieuw uitgebracht.”
Heeft Brainpower nog wensen op dat gebied? “Ik zou graag wat willen doen Eminem. Ik denk dat wij tekstueel een mooie match zijn. Het lijkt me niet onmogelijk: ik ken wat mensen uit zijn kamp. Maar ook een collaboratie met Stevie Wonder of Quincy Jones lijkt me geweldig. Ik weet dat Quincy me volgt op Twitter. Dus wie weet. In Nederland lijkt het me tof om de vaderlandse hiphopscene een keer bij elkaar te brengen.”
De 42-jarige MC heeft een respectabele carrière achter de rug. “Ja, man. Het was niet altijd even makkelijk. Zoiets gaat altijd met ups en downs. Maar muziek is mijn passie en daarom gooi ik er alles in. Een kant en klaar recept voor succes is er niet. Het enige wat je kunt doen is doorzetten. Toen ik begon met Nederlandstalige raps zeiden ze: ‘Ach, dat wordt nooit wat. Zeker niet als jij het doet’. Nou ja, je ziet het.”

Brainpower & Re:Freshed Orchestra, te zien in Hedon Zwolle 30/9, Gigant Apeldoorn 13/10, Luxor Live Arnhem 20/10.

2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *