Loading...
De Keuze Van Erik Krebbers

Surfin’ Ribs & Blues

The Beach Boys komen naar Raalte! Iconen uit de pophistorie naar de provincie, wie had dat ooit kunnen denken. Maar welke Beach Boys komen er eigenlijk?

Stampvol zal het er zijn aanstaande zaterdag. De kolossale tent op de Domineeskamp is immers al weken uitverkocht. Nadat The Beach Boys jarenlang ons land gemeden hebben, zullen eindelijk Surfin’ USA, God Only Knows en natuurlijk Good Vibrations weer eens vertolkt worden door degenen die deze monumentale hits meer dan vijftig jaar geleden op de plaat hebben gezet. Tenminste, dat zou je denken.

Want Brian Wilson, het echter brein achter The Beach Boys, is niet van de partij. Sterker, de man die door popkenners consequent ‘het genie’ wordt genoemd, komt volgende maand met zijn eigen band naar Amsterdam en Utrecht. Al Jardine, een andere oer-Beach Boy, heeft zich bij hem aangesloten.

Oké, Brian Wilson en Al Jardine kunnen we dus afstrepen, evenals Carl en Dennis Wilson die al jaren geleden zijn overleden. Naar welke Beach Boys zitten we straks te kijken dan?

Van de band die in 1961 werd opgericht is alleen Mike Love nog over. Hij was het oudere neefje van de broers Brian, Dennis en Carl Wilson. Schoolvriend Al Jardine maakte de vroegste line up van The Beach Boys compleet. Samen met Brian was Mike Love verantwoordelijk voor de eerste hits Surfin’ en Surfin’ Safari. Maar al gauw werd duidelijk dat Brian Wilson op compositorisch vlak de andere Beach Boys overvleugelde.

Het album Pet Sounds uit 1966 bevestigde de genialiteit van Brian Wilson. Pijnlijk was dat het min of meer een soloproject betrof: Wilson componeerde, arrangeerde en produceerde het album, terwijl hij voor de studio-opnames geschoolde sessiemuzikanten inhuurde. De overige Beach Boys, die op dat moment zonder Brian in de VS optraden, hoefden zich pas te melden als de teksten ingezongen moesten worden.

Pet Sounds, algemeen beschouwd als een van de beste popalbums allertijden, markeerde ook het begin van de geestelijke instabiliteit van de muzikale leider. Wilson had mentale inzinkingen, die onder invloed van alcohol en drugs alleen maar dieper en bizarder uitpakten. Het magistrale vervolg op Pet Sounds in de vorm van het album Smile zou er door gedwarsboomd worden.

Vooral de verhouding met Mike Love kwam onder hoogspanning te staan. De slungelachtige zanger met de nasale stem had weinig op met de nieuwe, ingewikkelde koers die de band voer. Love wilde terug naar de surfsound waar The Beach Boys groot mee waren geworden. Zijn verzet tegen de gang van zaken leverde hem de twijfelachtige eretitel ‘grootste klootzak uit de popgeschiedenis’ op.

Tussen Mike Love en Brian Wilson is het eigenlijk nooit meer goed gekomen. Rechtszaken over royalty’s werden uitgevochten, maar ook over de bandnaam werd een rechterlijke uitspraak gedaan. Love trok in veel gevallen aan het langste eind. Zo mag hij als enige de naam Beach Boys gebruiken.

Vijf jaar geleden leek het er even op dat een grote verzoening zou plaatsvinden. Het 50-jarig bestaan van de band zou worden gevierd met een nieuw album en een uitgebreide wereldtournee. Brian Wilson, Mike Love en Al Jardine bundelden de krachten, maar een lang leven was de reünie niet beschoren. Na anderhalve maand barstte de bom en trok de karavaan zonder Wilson verder.

Voor Love, die zoals gewoonlijk voor de kwade genius werd aangezien, was dit een mooie gelegenheid om eindelijk zijn verhaal eens te doen. Vorig jaar verscheen zijn biografie Good Vibrations, My Life as a Beach Boy. En verdomd, in sommige passages weet hij de lezer van zijn gelijk te overtuigen. Hij erkent zonder meer de muzikale suprematie van Wilson, maar maakt ook duidelijk dat de band beter bij hem af was als het om continuïteit ging. Het waren zijn zakelijke instincten die ervoor zorgden dat The Beach Boys hun contracten bleven nakomen. Zelfs in moeilijke tijden. En dat tot op de dag van vandaag.

De 76-jarige Mike Love is dus The Beach Boys. En hoewel hij wordt geflankeerd door onder meer Bruce Johnston (die vanaf 1965 Brian Wilson verving) en David Marks (hij speelde in ’62 al als tijdelijke vervanger van Al Jardine mee) – het is eeuwig zonde dat zijn geniale neef schittert door afwezigheid.

The Beach Boys, zaterdag 3 juni op Ribs & Blues Raalte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *