Loading...
Recensies

Wildeburg scoort met verrassend muziekaanbod

Wildeburg Strandpodium 2

Ze knikken ritmisch mee op het monotone gebonk van de technomuziek, maar je ziet dat het geen ‘Wildeburgers’ zijn. Die zijn namelijk jong, feestelijk uitgedost en lopen bij voorkeur op blote voeten. Nee, deze grijzende vreemdelingen zijn de buurtbewoners van het Wildeburg festival. Op uitnodiging van de organisatie nemen ze een kijkje. “Want je kunt wel naar bed gaan, maar je doet geen oog dicht met al die herrie”, zegt een van hen. Met een brede grijns, dat wel.

Wildeburg beleeft dit weekend zijn primeur. En als het aan de organisatoren Paul Niezen en Maurice van de Berkt ligt, blijft het daar niet bij. Dit unieke concept vraagt, nee, schreeuwt om een voortzetting. Het unieke zit hem niet alleen in drie dagen non-stop doorhalen en een terrein waar camping en podia een eenheid vormen, maar ook in het verrassende muziekaanbod. House en techno trekken hier harmonieus op met livebands van diverse pluimage.

In ‘de wildste tuin’ Netl bij Kraggenburg in de Noordoostpolder, de thuisbasis van Wildeburg, zijn vier podia opgetrokken. Het ‘Ochtendgloren-podium’ wordt alleen gebruikt tussen zes uur ’s ochtends en één uur ’s middags. Al te hard en heftig gaat het er niet aan toe, maar dat kenmerkt eigenlijk het hele festival. Het aantal ‘beats per minute’ (het tempo van de muziek) blijft het hele weekend tussen de 120 en 130. En dat betekent dat er ontspannen gedanst kan worden door de vierduizend aanwezigen, het liefst met een zoetgeurende joint tussen de lippen. De pillenkast blijft op Wildeburg hermetisch gesloten.

Wildeburg Strandpodium3

Vanaf het ‘Strand-podium’ en het ‘Huttenveld-podium’ stroomt vanaf de middag tot diep in de nacht een continue vloed aan technobeats. De draaibeurt van de Duitse dj/producer Michael Mayer – een van de grootste namen op dit festival – behoort tot de hoogtepunten. Maar ook de gelaagde set van Dauwd en zwoele bossanova van Tenzers brengen het publiek in extase. Een andere grote naam is Hot Chip. Vorig jaar was de Britse electropopband een grote trekker voor dansliefhebbers op Lowlands. Op Wildeburg draaien Alexis Taylor en Felix Martin – respectievelijk de zanger/toetsenist en beatmaster van Hot Chip – een aangenaam melodieuze set als de zaterdag overgaat op de zondag. Op dat moment worden uit voorzorg regenponcho’s uitgedeeld, want helemaal droog blijft het niet die nacht.

Felix Martin en Alexis Taylor van Hot Chip
Felix Martin en Alexis Taylor van Hot Chip

Om het dancepubliek in aanraking te brengen met livebands is het ‘Wildlive-podium’ uit de grond gestampt. Blaudzun duikt er op met zijn Haty Haty project, evenals de hypnotisch repeterende ritmes van Zitakula en Yakumo Orchestra. Het tetterende koper van Gallowstreet en de Jiddische Balkan klanken van de Amsterdam Klezmer Band geven het festival een totaal andere wending. Zelfs de nieuwsgierige buurtbewoners vieren hier het feest der herkenning.

Gezien: Wildeburg bij Kraggenburg, vrijdag t/m zondag 15, 16 en 17 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *