Loading...
Interviews

Haevn streeft naar perfectie

Foto Daan Muller
Foto Daan Muller

Pas twee nummers hebben ze uitgebracht en nu al is Haevn ongekend populair. De band is genomineerd voor een Edison als ‘beste nieuwkomer’ en maakt zich op voor een ronde langs poppodia en festivals.

“Het gaat snel, maar wel met een bepaalde geleidelijkheid”, vindt Marijn van der Meer. Samen met Jorrit Kleijnen vormt hij de spil van de sferische popformatie Haevn. “We zijn aan het groeien en nemen daar de tijd voor. Vorig jaar hebben we een start gemaakt in de Popronde, deden in januari een optreden op Noorderslag en verkochten daarna de kleine zaal van Paradiso uit. Nu staat er een tour langs poppodia op het programma en komen de eerste festivals. In mei staan we in de grote zaal van Paradiso.” Ook dat optreden is inmiddels uitverkocht. Onvoorstelbaar eigenlijk voor een band die nog maar twee liedjes heeft uitgebracht.

Sinds 2012 maken Van der Meer (32) en Kleijnen (29) samen muziek. “Gewoon in de avonduren. Jorrit componeerde overdag muziek voor films en commercials en ik was actief als copywriter.” Het stijlvolle Where The Heart Is wordt hun eerste release en trekt onmiddellijk de aandacht van autofabrikant Volvo, die de track gebruikt voor een reclamespot. “Dat was voor ons een wake-up call. We realiseerden ons dat het aansloeg wat we deden – de mensen vonden onze composities blijkbaar mooi. Want dat weet je niet als je met zijn tweeën bezig bent in een studio.” Volvo geeft de doorslag: Van der Meer en Kleijnen gaan zich vanaf dat moment full-time storten op het project dat de naam Haevn mee krijgt. “Haevn is een combinatie van heaven en haven. Zie het als een soort thuiskomen.”

Succes blijft niet uit. Ook hun volgende nummer Finding Out More wordt opgepikt door een automerk. Dit keer is het BMW, die het liedje met het mysterieuze loopje op de keys inlijft. Het wordt een grote hit voor Haevn. Alleen op Spotify al wordt het bijna drie miljoen keer beluisterd.

Niet alleen de warme melancholische synths kleuren het geluid van Haevn, ook de gesluierde stem van Van der Meer is een bepalende factor. Ervaring als zanger had de kersverse frontman niet. “Nee, ik ben niet opgeleid in die richting. Zingen deed ik tot dan toe alleen in huis. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat het deze kant op zou gaan. Maar nu het zover is, voel ik me er prima bij.”

Inmiddels is een derde track opgenomen en wordt er gestaag naar een album toegewerkt. “We willen pas iets uitbrengen als het echt goed is. Daar nemen we de tijd voor. We zijn kritisch op onszelf. Als we wat hebben gemaakt, blijven we eraan schaven tot we helemaal tevreden zijn. Onze muziek moet perfect zijn, voordat we ermee naar buiten treden.”

Hoewel de verwachtingen naar een debuutplaat hooggespannen zijn, laat Haevn zich de kop niet gek maken. “We handelen in absolute vrijheid. Er is geen platenmaatschappij die ons op de hielen zit en dat is wel zo lekker. We hebben wat singles klaarliggen, maar met de release van het debuutalbum hebben we geen haast.”

Wel erkent Van der Meer dat de druk rond de liveoptredens een tikje zwaarder op de maag ligt. “De mensen kennen pas twee liedjes van ons en toch kopen ze een kaartje voor een concert. Dat maakt het spannend voor hen, maar ook voor ons. We denken dat we het live goed hebben staan. Haevn is uitgebreid met Tom Veugen op gitaar en David Broeders op drums, daar kunnen we zelfs de festivals mee aan. Want die zijn een echte uitdaging voor ons. We proberen een sfeer te creëren die intimiteit met uitbundigheid combineert. Haevn zweeft niet alleen tussen melancholiek en sferisch, maar kan ook knallen met uptempo beats.”

Haevn is onder andere te zien: Where The Wild Things Are Zeewolde 4/3, Paaspop Schijndel 26/3, Burgerweeshuis Deventer 16/4, Dauwpop Hellendoorn 28/5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *