Loading...
Interviews

Afterslag presenteert popbeloftes van 2016

De Likt
De Likt

Groningen is deze week voor even weer het brandpunt van de Europese popscene. Aan een publiek dat varieert van liefhebber tot professional presenteert Eurosonic Noorderslag (ESNS) ruim 320 Europese acts. Poppodium Gigant haalt er twaalf van naar Apeldoorn.

“ESNS is een ballenbak voor popliefhebbers. Het aanbod is echt gigantisch”, zegt Waldo Volmer, programmeur van Gigant. “Maar ik denk dat wij met Afterslag een mooi en beknopt extract kunnen aanbieden.”

Het idee voor Afterslag ontstond vier jaar geleden. “Het leek ons een leuk idee om iets te gaan organiseren rondom ESNS. De toenmalig Gigant-directeur Martijn van Duivenboden en Dick van Dijk van de Plato-winkels namen destijds hiertoe het initiatief. De regio de gelegenheid bieden iets mee te krijgen van wat zich in Groningen afspeelt, dat was de gedachte achter Afterslag. En daar staan we nog steeds helemaal achter.”

Volmer is vanaf het begin betrokken bij het festival en kijkt nu uit naar de vijfde editie. Een eerste lustrum. “Ja, dat gaat best snel allemaal. Voor ons is Afterslag altijd een leuke dag om te organiseren. En het levert Gigant een hoop goodwill op.” Begrijpelijk, want het festival haakt als enige in op wat er Groningen gebeurt. Dat moet mogelijkheden bieden. “Soms wel, soms niet. Er zijn veel bands die blij zijn met een extra optreden in dat weekend. Maar je hebt ook acts die op de zaterdagavond in Groningen voluit gaan en niet staan te wachten op nog een show de dag erna.”

Moss, Andy Burrows en Sue the Night zijn namen die op de affiches van voorgaande edities hebben gestaan. “De Britse singer/songwriter Andy Burrows was up-comming in Nederland en we waren erg trots op zijn komst. Maar ook Moss en Sue the Night hebben het later goed gedaan op grote festivals.” Want dat is de inzet van Afterslag: het presenteren van nieuwe bands die mogelijk een grote toekomst tegemoet gaan.

Ook dit jaar heeft Volmer enkele potentiële festival- en podiumhits weten te strikken. “Indian Askin, Max Meser en De Likt worden getipt voor 2016. De eerste band komt dit voorjaar met haar debuutalbum, maar heeft al de nodige aandacht getrokken met de veelbelovende single The Answer. Ook de Spaanse Nederlander Max Meser komt met zijn eerste plaat waarop hij een brug slaat tussen The Beatles en Bob Dylan. Het Rotterdamse raptrio De Likt is al een regelrechte hit op YouTube. Hun parodie op Kenny B’s Parijs werd al meer dan twee en een half miljoen keer bekeken. Zondagavond staan ze hier in het café.”

Zelf is de programmeur benieuwd naar de instrumentale formatie Go March uit Antwerpen. “Ik heb ze nog niet live gezien, maar de berichten zijn bijzonder positief. Vorig jaar is hun titelloze debuutplaat uitgekomen en die klinkt hartstikke goed. Typisch een band die mij erg nieuwsgierig maakt.”

Nieuw op Afterslag is de toevoeging van een extra podium in Plato/Mansion 24 aan het Leienplein. “De vorige winkel was niet geschikt voor optredens. De huidige stek is dat wel. Door gebruik te maken van die locatie maken we het festival breder en kunnen de bezoekers heen en weer lopen tussen de podia. De afstand is amper tweehonderd meter, toch draagt het bij aan een heus ESNS-gevoel.”

Apeldoorn is geen gemakkelijke stad voor onbekende en avontuurlijke popmuziek, erkent Volmer. “Iedere plaats heeft zijn eigen demografie en het is lastig gebleken hier nieuwe bands te programmeren. Natuurlijk houden we rekening met het stadsprofiel, maar dat weerhoudt ons niet om een vernieuwend festival als Afterslag neer te zetten. Niets is mooier dan telkens weer een nieuwe uitdaging te zoeken. Daarmee blijf je als poppodium een onderdeel van het serieuze popcircuit.”

Afterslag: Gigant en Plato/Mansion 24 in Apeldoorn. Zondag 17 januari van 14.30 tot 22.15 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *